Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На Закарпатті пройде традиційне свято проводів вівчарів на полонину

Світ:

Із сивої давнини походить свято проводів тваринників і худоби на полонини, яке традиційно називалось “мішаня”. Одного дня овець і кіз зганяли в єдину громадську отару і визначали міру надоїв молока від кожної вівці і кози, щоб потім віддати його газді у вигляді величезного будза сиру.      

17050501.jpg

Фото: zakarpattya.net.ua

6 травня в Дубовому на Тячівщині вчотирнадцяте пройде традиційне свято проводів вівчарів на полонину «Весняний полонинський хід». Запалять вівчарську ватру, яка символізує здоров’я та захист від усякої біди, пише uzhgorod.in.

Святкова колона з гостей і вівчарів, учасників художньої самодіяльності з різних сіл району під звуки трембіт і закарпатські коломийки вирушить селищем до основної локації.

На території місцевого стадіону розгорнеться концертно-розважальна програма зі спортивними змаганнями, виставками робіт народних умільців, майстер-класами з народних ремесел і дегустацією виробів вівчарства.

В імпровізованій колибі вівчарі показуватимуть процес виготовлення сиру й вурди, а охочі зможуть придбати цю продукцію. Щоб яскравіше відтворити життя вівчарів на полонині, буде запалено вівчарську ватру, яка символізує здоров’я та захист від усякої біди.

6-7 травня у Виноградові пройде XІI-й відкритий фестиваль виноградарів-виноробів «Угочанська лоза».

В суботу відбудеться екскурсія поїздом «Винний шлях Боржавською вузькоколійкою» (м.Виноградів – с.Олешник– с.Шаланки – м.Виноградів), яка передбачає фольклорну програму на станції Олешник та відвідання дегустаційного залу Ференца ІІ Ракоці в селі Шаланки. А в неділю, 7 травня, урочистості розпочнуться ходом святкової колони центральними вулицями Виноградова. 

 

Наші інтереси: 

Закарпаття - чудовий край! Закарпаття - унікальний і ні на що не подібний регіон України. Знати історію і традиції Закарпаття убезпечить від ризику втратити цей регіон політично.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи