Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 10

Загадки фінської школи: менше вчишся - більше знаєш?

Неймовірно, що при таких дуже високих результатах навчання фінські школярі проводять найменшу кількість часу за навчанням, а фінська держава витрачає на свою якісну і безкоштовну освіту досить помірні кошти в порівнянні з багатьма іншими країнами.

Фінська освіта давно і стабільно займає кращі позиції у всіляких рейтингах, перераховувати які не дозволяє масштаб статті. Однак найголовніший «приз» освітньої системи країни варто згадати: згідно з міжнародними дослідженнями, які раз на 3 роки проводить авторитетна організація PISA, фінські школярі показали найвищий у світі рівень знань. Вони також стали найбільшими читачами серед дітей на планеті, зайняли 2-е місце з природничих наук і 5-е - з математики.

Але навіть не це так захоплює світове педагогічне співтовариство. Неймовірно, що при таких високих результатах фінські школярі проводять найменшу кількість часу за навчанням, а фінська держава витрачає на свою якісну і безкоштовну освіту досить помірні кошти в порівнянні з багатьма іншими країнами.

Загалом, є якась таємниця, розгадати яку намагаються педагоги різних держав. Фіни нічого не приховують і з задоволенням діляться досвідом, організовуючи семінари, як у своїй країні, так і по всьому світу.

Середній загальноосвітній обов'язкове навчання у Фінляндії включає школу двох ступенів

  • Нижня (alakoulu), з 1-го по 6-й клас
  • Верхня (yläkoulu), з 7-го по 9-й клас.

У додатковому 10-му класі учні можуть поліпшити свої оцінки. Потім діти відправляються в професійний коледж, або продовжують навчання в ліцеї (lukio), 11-12 класи, в нашому, звичному розумінні.

Фінська школа сповідує поступове навантаження, доведене до максимуму тільки для добровольців, що вибрали «лукіо», тих, хто дуже хоче і здатний вчитися.

7 принципів «середньої» щаблі фінського освіти

1. Рівність:

Шкіл

Немає ні елітних, ні «слабеньких». У найбільшій школі країни вчиться 960 учнів. У найменшій - 11. Усі мають абсолютно однакове устаткування, можливості та пропорційне фінансування. Майже всі школи - державні, є десяток приватно-державних. Різниця, крім того, що батьки вносять часткову оплату, в підвищених вимогах до учнів. Зазвичай, це - своєрідні «педагогічні» лабораторії, які віддані обраній педагогіці: Монтессорі, Френе, Штайнера, Мортана або Вальдорфській школі. До приватних відносяться й установи з викладанням англійською, німецькою, французькою.

Дотримуючись принципу рівності, у Фінляндії існує паралельна система освіти «від дитячих садків до університетів» шведською мовою.

Не забуті також інтереси саамського народу, на півночі країни можна навчатися рідною мовою.

До недавнього часу фінам було заборонено обирати школу, слід було віддавати дітей в «найближчу». Заборону зняли, але більшість батьків так і віддають дітей «ближче», адже всі школи однаково хороші.

Усіх предметів

Поглиблене вивчення одних предметів на шкоду іншим не вітається. Тут не вважається, що математика важливіша, приміром, за мистецтво. Навпаки, єдиним винятком для створення класів з обдарованими дітьми можуть бути схильності до малювання, музики і спорту.

Батьків

Хто за професією (соціальним статусом) батьки дитини, вчитель дізнається в останню чергу, у разі потреби. Питання анкети, що стосуються місця роботи батьків, заборонені.

Учнів

Фіни сортують учнів на класи, навчальні заклади за здібностями або кар'єрними перевагами.

Також немає «поганих» і «хороших» учнів. Порівняння учнів один з одним заборонено. Діти, як геніальні, так і з великим дефіцитом розумових здібностей, вважаються «особливими» і навчаються разом з усіма. Загалом в колективі навчаються і діти на інвалідних кріслах. При звичайній школі може бути створений клас для учнів із захворюваннями органів зору або слуху. Фіни намагаються максимально інтегрувати в суспільство тих, кому потрібне особливе ставлення. Різниця між слабкими і сильними учнями - найменша у світі.

Вчителів

Ні «улюблених» або «ненависних». Вчителі теж не прикипають душею до «свого класу», не виділяють «улюбленців» і навпаки. Будь-які відхилення від гармонії ведуть до розірвання контракту з таким учителем. Фінські вчителі повинні лише виконувати свою роботу наставника. Всі вони однаково важливі в трудовому колективі, і «фізики», і «лірики», і вчителі праці.

Рівність прав дорослого (вчителя, батьків) і дитини

Фіни називають цей принцип - «шанобливе ставлення до учня». Дітям з першого класу пояснюють їх права, в тому числі, і право «скаржитися» на дорослих соціальному працівнику. Це стимулює фінських батьків до розуміння, що їхня дитина - самостійна особистість, ображати яку заборонено як словом, так і ременем. Принижувати учнів у педагогів не виходить через особливості професії вчителя, прийнятих у фінському трудовому законодавстві. Головна особливість полягає в тому, що всі вчителі укладають контракт тільки на 1 навчальний рік, з можливим (чи ні) продовженням, а також отримують високу зарплату (від 2500 євро - помічник, до 5000 - вчитель-предметник).

2. Безкоштовність:

Крім самого навчання, безкоштовні

  • обіди
  • екскурсії, музеї і вся позакласна діяльність
  • шкільне таксі (мікроавтобус), яке забирає і повертає дитину, якщо найближча школа знаходиться за 2 км.
  • підручники, все канцелярське приладдя, калькулятори, і навіть ноутбуки-планшетники.

Будь-які збори батьківських коштів на будь-які цілі заборонені.

3. Індивідуальність:

Для кожної дитини складається індивідуальний план навчання та розвитку. Індивідуалізація стосується змісту використовуваних підручників, вправ, кількості класних і домашніх завдань і відведеного на них часу, а також викладання матеріалу: кому «корінці» - більш докладний виклад, а від кого потрібні «вершки» - коротко про головне.

На уроці в одному і тому ж класі діти виконують вправи різного рівня складності. І оцінюватися вони будуть згідно персонального рівня. Якщо відмінно виконав «свою» вправу початкової складності, отримай «відмінно». Завтра дадуть рівень вище - не впораєшся, нічого страшного, знову отримаєш просте завдання.

У фінських школах, поряд із звичайним навчанням, є два унікальні різновиди освітнього процесу:

  • Підтримуюче навчання «слабких» учнів - то, чим у нас займаються приватні репетитори. У Фінляндії репетиторство популярності не має, шкільні вчителі добровільно справляються з додатковою допомогою під час уроку або після нього.
  • Корекційне навчання - пов'язане із стійкими загальними проблемами в засвоєнні матеріалу, наприклад, через нерозуміння нерідної фінської мови, якою ведеться навчання, або у зв'язку зі складнощами із запам'ятовуванням, з математичними навичками, а також з асоціальною поведінкою деяких дітей. Корекційне навчання проводять в малих групах або індивідуально.

4. Практичність:

Фіни кажуть: «або ми готуємо до життя, або - до іспитів. Ми вибираємо перше». Тому іспитів у фінських школах немає. Контрольні та проміжні тести - на розсуд учителя. Існує тільки один обов'язковий стандартний тест після закінчення середньої загальноосвітньої школи, причому, вчителі не переймаються через його результати, ні перед ким за нього не звітують і дітей спеціально не готують: що є, то й добре.

У школі викладають тільки те, що може знадобитися в житті. Логарифми або пристрій доменної печі не знадобляться, їх і не вивчають. Зате тутешні дітлахи з дитинства знають, що таке портфоліо, контракт, банківська карта. Вміють вирахувати відсоток податку на отриманий спадок або зароблений в майбутньому дохід, створити сайт-візитку в Інтернеті, прорахувати ціну товару після кількох знижок, або зобразити «розу вітрів» на даній місцевості.

5. Довіра:

По-перше, до шкільних працівників та вчителів: немає перевірок, місцевих органів керування освітою, методистів тощо. Програма освіти в країні - єдина, але являє собою тільки загальні рекомендації, і кожен педагог використовує той метод навчання, який вважає підходящим.

По-друге, довіра до дітей: на уроках можна займатися чимось своїм. Наприклад, якщо на уроці літератури включений навчальний фільм, але учневі не цікаво, він може читати книгу. Вважається, що учень сам вибирає, що для нього корисніше.

З цим принципом тісно пов'язані два інших, наведених далі.

6. Добровільність:

Навчається той, хто хоче вчитися. Педагоги докладуть зусиль аби привернути увагу учня, але якщо у нього зовсім відсутній інтерес або здібності до навчання, дитину зорієнтують на практичну і корисну в майбутньому, «нескладну» професію і не будуть ганьбити «двійками». Не всім будувати літаки, хтось повинен добре водити автобуси.

У цьому фіни теж бачать завдання середньої школи - виявити, чи варто тому чи іншому підлітку продовжувати навчання в ліцеї, або достатньо мінімального рівня знань, кому корисніше піти в професійне училище. Треба відзначити, що і той і інший шлях в країні однаково цінується.

Виявленням схильностей кожної дитини до певного виду діяльності шляхом тестів і бесід займається штатний шкільний спеціаліст - «учитель майбутнього».

Загалом, процес навчання у фінській школі м'який, делікатний, але це не означає, що можна «забити» на школу. Контроль шкільного режиму обов'язковий. Всі пропущені уроки будуть «відсиджені» в прямому сенсі. Наприклад, для учня 6-го класу вчитель може знайти «віконце» в розкладі і посадити його на урок у 2-му класі: сиди, сумуй і думай про життя. Будеш заважати молодшим - годину не зарахують. Якщо не виконуєш задане вчителем, не працюєш на уроці - ніхто не буде викликати батьків, загрожувати, ображати, звертаючись до розумової неповноцінності або ліні. Якщо батьки так само не стурбовані навчанням своєї дитини, вона спокійно не перейде в наступний клас.

Залишатися на другий рік у Фінляндії не ганебно, особливо після 9-го класу. До дорослого життя потрібно готуватися серйозно, тому у фінських школах є додатковий (необов'язковий) 10-й клас.

7. Самостійність:

Фіни вважають, що школа повинна навчити дитину головного - самостійного майбутнього успішного життя.

Тому тут вчать роздумувати і самим отримувати знання. Нових тем вчитель не розповідає - все є в книгах. Важливі не завчені формули, а вміння користуватися довідником, текстом, Інтернетом, калькулятором - залучати необхідні ресурси до вирішення поточних проблем.

Також шкільні педагоги не втручаються в конфлікти учнів, надаючи їм можливість підготуватися до життєвих ситуацій всебічно, і розвинути вміння постояти за себе.

Школа, школа, ти мені снишся

Навчальний процес в «однакових» фінських школах, тим не менш, організований дуже по-різному.

1. Коли і скільки вчимося?

Навчальний рік у Фінляндії починається в серпні, з 8 по 16, єдиного дня не існує. А закінчується в кінці травня. В осінньому півріччі є 3-4 дні осінніх канікул і 2 тижні різдвяних. Весняне півріччя включає по тижню лютневих - «лижних» канікул (фінські сім'ї, зазвичай, відправляються разом кататися на лижах) і великодніх.

Навчання - п'ятиденка, тільки в денну зміну. П'ятниця - «короткий день».

2. Чому вчимося?

1-2 кл.:

вивчаються рідна (фінська) мова і читання, математика, природознавство, релігія (згідно віросповіданню) або «розуміння життя» для тих, кого релігія не хвилює; музика, малювання, праця і фізкультура. На одному уроці може вивчатися відразу кілька дисциплін.

3-6 кл.:

починається вивчення англійської мови. У 4-му класі - ще одна іноземна мова на вибір: французька, шведська, німецька або російська. Вводяться додаткові дисципліни - предмети за вибором, у кожній школі вони свої: швидкість друкування на клавіатурі, комп'ютерна грамотність, вміння працювати з деревом, хоровий спів. Майже у всіх школах - гра на музичних інструментах, за 9 років навчання діти спробують все, від дудочки до контрабаса.

У 5-му класі додається біологія, географія, фізика, хімія, історія. З 1-го по 6-й клас навчання веде один вчитель майже з усіх предметів. Урок фізкультури - це будь-яка спортивна гра 1-3 рази на тиждень, залежно від школи. Після уроку обов'язковий душ. Література, у звичному для нас розумінні, не вивчається, це скоріше, читання. Вчителі-предметники з'являються тільки в 7-му класі.

7-9 кл .:

фінська мова та література (читання, культура краю), шведська, англійська, математика, біологія, географія, фізика, хімія, основи здоров'я, релігія (розуміння життя), музика, образотворче мистецтво, фізкультура, предмети за вибором і праця, яка не поділяється окремо «для хлопчиків» і «для дівчаток». Всі разом вчаться варити супи і вирізати лобзиком. У 9-му класі - 2 тижні знайомства з «трудовим життям». Хлопці знаходять собі будь-яке «робоче місце» і з великим задоволенням відправляються «на роботу».

3. Кому потрібні оцінки?

У країні прийнята 10-бальна система, але до 7-го класу застосовується словесна оцінка: посередньо, задовільно, добре, відмінно. З 1-го по 3-й клас позначки в будь-яких варіантах відсутні.

Усі школи підключені до державної електронної системи «Wilma», щось на зразок електронного шкільного щоденника, до якого батьки отримують особистий код доступу. Педагоги виставляють оцінки, записують пропуски, інформують про життя дитини в школі; психолог, соціальний працівник, «вчитель майбутнього», фельдшер теж залишають там потрібну батькам інформацію.

Оцінки у фінській школі не мають зловісного забарвлення і потрібні тільки для самого учня, застосовуються для мотивації дитини в досягненні поставленої мети і самоперевірки, щоб учень міг поліпшити знання, якщо забажає. Вони ніяк не відбиваються на репутації вчителя, школи та районні показники не псують.

Дрібниці шкільного життя:

  • Територія шкіл не обгороджена, охорона при вході відсутня. Більшість шкіл має систему автоматичного замка на вхідних дверях, потрапити в будівлю можна тільки згідно з розкладом.
  • Діти не обов'язково сидять за партами-столами, можуть і на підлозі (килимі) розміститися. У деяких школах класи обладнані диванчиками, кріслами. Приміщення молодшої школи встелені килимами і килимками.

  • Форма відсутня, так само як і якісь вимоги з приводу одягу, можна прийти хоч у піжамі. Змінне взуття потрібно, але більшість дітей молодшого та середнього ланки воліють бігати в шкарпетках.
  • Домашнє завдання задають рідко. Діти повинні відпочивати. І батьки не повинні займатися з дітьми уроками, педагоги рекомендують замість цього сімейний похід в музей, ліс або басейн.
  • Навчання «біля дошки» не застосовується, дітей не викликають переказувати матеріал. Учитель коротко задає загальний тон уроку, потім ходить між учнями, допомагаючи їм і контролюючи виконання завдання. Цим же займається і помічник вчителя (є така посада у фінській школі).
  • В зошитах можна писати олівцем і виправляти скільки завгодно. Мало того, і вчитель може перевірити завдання олівцем!
  • При вступі до початкової школи в один клас записують всіх іноземців: шведів, арабів, індусів, англійців, естонців, українців, росіян. Фінська вчителька і 3 перекладача. Деякі діти відвідують 1-й клас другий рік, тому вони теж «на підхваті», в якості перекладачів.
  • В теплу погоду уроки часто проводяться на свіжому повітрі біля школи, прямо на травичці, або на спеціально обладнаних у вигляді амфітеатру лавочках. Під час перерви учнів молодшої школи обов'язково виводять на вулицю, нехай навіть на 10 хвилин.

  • Початок навчального року суттєво відрізняється від наших урочистостей. Квітів вчителям ніхто не дарує, бантів, кульок, пісень та інших атрибутів свята не має. Директор школи зазвичай виходить до школярів 1-4 класів (старші - в іншій будівлі), говорить пару привітальних слів і поіменно вказує учням, кому в який клас йти. Все. Здрастуй, школа!
  • Від батьків ніякої підготовки до школи не потрібно. Буквально все, «від ранців до сланців» (портфель, наповнений «канцелярією», шльопанці для басейну, навіть рушник) дитині видають в школі. Від батьків взагалі нічого не потрібно: «все добре, ваша дитина чудова», кажуть всім. Єдине, про що дбають - чи достатньо часу проводять разом дитина і батьки.
  • Їдальня. На сайті школи меню на місяць, дитина сама накладає собі, що хоче із запропонованого, на власній шкільної сторінці в Інтернеті є «кошик». Меню враховує будь-які смаки дитини, будь-яку дієту, якщо вона є і про неї вчасно повідомили школу. Також є вегетаріанська кухня. У їдальні діти, як і в класі, сидять кожен за своїм столом.

Ось так виглядає фінська середня освіта в дуже короткому викладі. Можливо, комусь вона здасться неправильною. Фіни не претендують на ідеал і не заспокоюються на досягнутому, навіть у найкращому можна знайти мінуси. Вони постійно досліджують, наскільки їх шкільна система відповідає змінам, що відбуваються в суспільстві. Наприклад, в даний момент готуються реформи, які передбачають розділити математику на алгебру та геометрію, і збільшити години викладання по них, а також виділити літературу і суспільну науку як окремі предмети.

Однак найголовніше фінська школа безперечно робить. Їх діти не скрикують ночами від нервового перенапруження, не мріють швидше вирости, не відчувають ненависті до школі, не катують себе і всю родину, готуючись до чергових іспитів. Спокійні, розважливі і щасливі, вони читають книжки, легко дивляться фільми без перекладу на рідну мову, грають у комп'ютерні ігри, ганяють на роликах, велосипедах, мотоциклах, складають музику, театральні п'єси, співають. Вони радіють життю. І між усім цим встигають ще й вчитися.

Джерело: Тerve
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи