Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

П'ять зразків зброї, які виведуть українське військо на рівень надсучасних армій світу

У Києві завершилась масштабна суміжна виставка "Зброя та безпека" та "Авіасвіт", яка зробила справжній фурор, як серед спеціалістів, так і звичайних відвідувачів. Враховуючи складну ситуацію в країні, зброярі представили увесь свій найновіший арсенал, частина з якого вже успішно використовується у зоні АТО, а інша ще чекає замовлень від держави.

 

Представляємо вам п'ять зразків зброї, яка ще масово не поступила на озброєння українського війська, але вкрай необхідна для формування сучасної армії.

Крилата ракета "Коршун"

КБ "Південне", яке виробляє космічні ракети, супутники та безліч іншої високоточної та надсучасної техніки, представила на виставці ракетний комплекс "Коршун", який може стати однією зі складових безпеки України у майбутньому.

Основою комплексу є крилата ракета, яка може запускатися з будь-якого носія: з наземного комплексу, корабля чи літака. Ракета може вражати цілі на відстані до 280 кілометрів, що є міжнародним обмеженням для подібної зброї у відповідності до зобов'язань, які взяла на себе Україна. Але навіть цих 280 кілометрів вистачає для нанесення потужного удару по командним пунктам противника та аеродромам фронтової авіації.

Ракета має діапазон робочих траєкторій від режиму огинання рельєфу, що ускладнює її перехоплення засобами ППО, до польоту на висоті 50 кілометрів, що робить її недосяжною для абсолютної більшості зенітно-ракетних комплексів, наприклад, той же "Бук" може вражати цілі лише на висоті до 20 кілометрів. Такий діапазон режимів польоту дозволяє обрати найбільш ефективну програму подолання насиченої протиповітряної-оборони противника, гарантує знищення цілі.

Враховуючи високоточні системи наведення "Коршуну", його 480-кілограмової бойової частини вистачає для знищення навіть захищених стратегічних об'єктів. А розміри самої ракети дозволяють перевозити її, у пакеті з чотирьох ракет, на мобільних колісних тягачах і встановлювати на невеликі кораблі.

Слід зазначити, що КБ "Південне" вже розпочало роботи по вдосконаленню проекту, що може бути свідченням високої зацікавленості Міноборони, яке внесло свої побажання до нової зброї.

Українські зброярі вже давно готові налагодити випуск системи, яка нівелює всі переносні зенітно-ракетні комплекси противника. "Адрос" розроблений у НВФ "Адрон" та виробляться у Ніжині на потужностях НВК "Прогрес", яке відоме завдяки своєму високоточному снаряду "Квітник".

Станція створює оптико-електронні перешкоди для ракет з інфрачервоними головками самонаведення, якими комплектуються ПЗРК, такі як "Стріла", "Ігла", "Стінгер", найновіший російський комплекс "Верба", чи ракети "повітря-повітря" AIM-9, Р-60, Р-73.

За словами самих виробників, комплекс збиває ракету з курсу з 70-80% вірогідністю. При цьому комплекс вже зараз використовується у зоні АТО, а, за словами виробників, жоден з оснащених "Адросом" вертольотів, попри багаторазове потрапляння під обстріл, не був збитий. Окрім того, комплекс може встановлюватись і на літаки.

Як заявили зброярі, якщо комплекс був би встановлений на збитому у Луганську Іл-76, трагедії можна було уникнути. Щоправда, слід зазначити, що великі втрати у авіації у конфлікті на Донбасі, які були нанесені саме з ПЗРК, дещо активізували оснащення української авіації цими вкрай необхідними комплексами.

Бойовий модуль "Сармат"

КБ "Луч", яке відоме своїм високоточним ракетним озброєнням, показало новий бойовий модуль "Сармат".

Слід зазначити, що виготовлення бойових модулів, які являють собою високотехнологічні дистанційно керовані турелі із різноманітним озброєнням, повністю відповідають концепції військової техніки XXI сторіччя.  Так, завдяки цим модулям, бронетехніку можливо оснащувати найсучаснішою зброєю без заміни самої бойової одиниці, що значно дешевше ніж міняти всю бойову машину. Окрім того, шляхом заміни бойових модулів стає можливим модернізувати та спеціалізувати бронетехніку, просто замінюючи бойові модулі.

"Сармат" оснащений великокаліберним кулеметом та протитанковими ракетами. В залежності від модифікації, це можуть бути дві ракети РК-2С із дальністю польоту у 5 кілометрів, або чотири РК-3, які вражають цілі на відстані до 2,5 кілометрів. Ефективність ракет комплексу повністю збігається із ПТРК "Скіф" і забезпечує знищення цілі типу танк, який навіть оснащений системами активних перешкод. 

А оснащення техніки таким бойовим модулем значно розширює її можливості. При цьому, як завдяки самому озброєнню, так і завдяки потужному тепловізору.

Полегшений бойовий модуль від Ленкузні

Київське підприємство "Ленінська кузня", яке спеціалізується на виготовленні річкових та морських суден, теж взяло участь у розробці бойових модулів. Але особливістю цього комплексу є його маса, яка дорівнює всього 280 кілограмів, що дозволяє встановити його на легку броньовану техніку типу "Кугуар" чи "Козак".

Цей модуль, як і "Скіф", оснащений великокаліберним кулеметом, але замість протитанкових ракет він оснащений автоматичний гранатометом УАГ-40, що значно розширює його протипіхотні можливості. Слід зазначити, що автоматичний гранатомет є новим зразком української оборонної промисловості.

Вітчизняний автоматичний гранатомет УАГ-40 значно переважає відомий російський АГС-30, як за дальністю пострілу, так і за точністю стрільби, що досягнуто спеціальною системою зменшення віддачі, що зменшує розгойдування гранатомету під час стрільб чергами.

Бойовий модуль також оснащується тепловізором та потужною оптикою, що дозволяє помічати противника за будь-яких умов та незалежно від часу доби.

Система активного захисту "Заслон"

Як і "Адрос" для літаків та вертольотів, система "Заслон" направлена на захист від ворожих боєприпасів, але вже наземної техніки, такої як танки, БМП та навіть БТРи, що є інноваційною перевагою над всіма конкурентами.

"Заслон" від київського підприємства ДП БЦКТ "Мікротек" складається зі спеціального радару, розрахункового комплексу та захисних боєприпасів. При атаці техніки із системою "Заслон", радар помічає ворожі боєприпаси, які летять у техніку, розпізнає тип ракети чи снаряду та підриває захисний боєприпас, який знищує загрозу на безпечній відстані. Швидкість реакції комплексу становить лише 0,001-0,005 секунди. За цим параметром комплекс значно випереджає аналогічні комплекси, серед яких найбільш відома російська "Арена", її реакція становить 0,07 секунди.

При цьому система відокремлює снаряди, які становлять загрозу від тих, які броня техніки може легко витримати. А також не спрацьовує, якщо снаряд чи ракета проходить повз. Особливістю системи є здатність знищувати снаряди, які вражають у верхню, найменш захищену частину техніки.

Оснащені такої системою танки, БМП та БТРи, завдяки "Заслону" отримують новий рівень захисту, який дозволяє зберегти життя бійців та техніку, а також значно підвищити її ефективність.

Слід зазначити, що це лише п'ять зразків із доброї сотні інших, які також важливі, мають інноваційну складову та сконструйовані та виробляється в Україні. Загалом, як показала виставка, українські зброярі можуть виробляти  таку зброю, яка дійсно "навіть і не снилася" арміям інших країн. І справа лише у можливостях держави та коштах, за які Україна зможе створити сучасну армію із найкращим озброєнням.

 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Приємно читати про такі види української зброї. Було б добре щоб вона якнайшвидше потрапила у війська. Хай буде!

Радіймо!

Коментарі

Зображення користувача Василь Глод.
0
Ще не підтримано

Приємно читати про такі види української зброї. Було б добре щоб вона якнайшвидше потрапила у війська. Хай буде!

Радіймо!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

І не потрапила до москалів!