Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Як насправді працює мозок

Світ:

Викладені нижче відомості почерпнуті, здебільшого, з книги С. В. Савельєва «Походження мозку», яку я рекомендую до прочитання, разом з працями Річарда Докінза і Конрада Лоренца. Мозок виник в результаті еволюції як гнучкий, універсальний і швидкий вирішувач. Володіння мозком робить тварину значно пристосованішою, особливо в екстремальних ситуаціях.

Однак, за все доводиться платити: мозок - надзвичайно витратний орган.

У людини інтенсивно працюючий мозок споживає чверть (!) ресурсів всього організму. Проблема полягає ще й у тому, що мозок ніколи не знаходиться в стані спокою; навіть відпочиваючий мозок споживає 10% енергії організму, при цьому складаючи всього 2% від його маси. Крім того, організм просто не в змозі підтримувати інтенсивну роботу мозку протягом тривалого часу, через якийсь час неминуче настає нервове виснаження. До всього іншого, мозок, позбавлений потрібних ресурсів (кисню передусім), практично миттєво (протягом 5 хвилин) гине. 

Оптимізація

Варіант А: обмежити активність мозку тільки дійсно екстремальними ситуаціями. На людській мові цей механізм називається «лінь». Людина інстинктивно прагне не думати до тих пір, поки в цьому нема необхідності. Багато тварин, наприклад, кішки, взагалі постійно перебувають в одному з двох станів: або сонної дрімоти, або гіперактивності. Лінь є двигуном прогресу в самому буквальному сенсі. 

Варіант Б: кеш. Закласти якнайбільше зумовлених моделей поведінки і включати мозок тільки тоді, коли автопілот не може вирішити проблему сам. Така оптимізація властива насамперед дрібним тваринам, але, як неважко помітити, людина нею теж користується щосили. 

До речі, звідси йде знаменитий неоковирний міф про те, що людина нібито використовує десять (п'ять, два - потрібне підкреслити) відсотків свого мозку. У конкретний момент часу і в стані спокою - в якомусь наближенні, так. Тому що використовувати мозок без необхідності - дорого і нерозумно. Але тримати 90% мозку не використовуваними взагалі - ще більш дорого і нерозумно. 

Реальність 

Часто здається, що поведінка людини нерозумна і нелогічна. Однак, у світлі попереднього параграфа цілком очевидно, що поведінка людини абсолютно розумна і логічна. Питання «про що ти взагалі думав», як правило, має просту відповідь: ні про що. Людині властиво ні про що не думати, і це з еволюційної точки зору найвигідніша програма. 

Звичайно, в сучасному світі у більшої частини людства не виникає проблем з поживними речовинами і механізми оптимізації енергоспоживання не потрібні. Але, на жаль, змінити власну генетичну програму ми не в змозі; та й немає ніякої гарантії, що інша схема роботи мозку виявиться для homo sapiens оптимальною. 

Пам'ятати - дорого 

Для розуміння процесів запам'ятовування і згадування корисно, перш за все, засвоїти одну просту річ: людська пам'ять - енергозалежна. На зберігання інформації безперервно витрачаються ресурси організму. Думаю, ви вже зрозуміли, що це означає :-) 

По-перше, пам'ять розділяється на короткотривалу і довготривалу. В довгострокову пам'ять потрапляє тільки невелика частина потоку інформації. По-друге, спогади безперервно втрачаються. Чим більше проходить часу, тим менше інформації про подію залишається в пам'яті. 

Запам'ятовування випадкове 

Справа в тому, що запам'ятовування - це утворення в нейронній мережі стійких циклічних комплексів, що містять потрібну інформацію. Цей процес не дуже швидкий і досить непередбачуваний. Не можна точно передбачити, в який момент зміниться конфігурація нейронів. Саме тому людина частенько запам'ятовує на все життя абсолютно безглузду і непотрібну інформацію - тому що так склалося, що в момент утворення нової конфігурації нейронів він думав саме про цю нісенітницю. Для того, щоб гарантувати запам'ятовування, доводиться постійно оновлювати інформацію протягом досить тривалого періоду часу. 

Пам'ять бреше 

Пам'ять потрібна людині передусім для того, щоб не думати. Запам'ятовані рішення і моделі поведінки дозволяють не напружувати мозок, а діяти на автопілоті. Це - фактично головна функція пам'яті. 

Однак через те, що пам'ять енергозалежна, запам'ятати всю потрібну інформацію не можна. З одного боку, постійно надходить нова інформація, яка потенційно може бути важливою. З іншого боку, стара інформація постійно втрачає актуальність. Таким чином, старі спогади постійно конкурують з новими за місце в пам'яті. Більш того, в цілях максимально повного використання доступного ресурсу, нові і старі інформаційні сигнали циркулюють по одним і тим же шляхам. В результаті старі спогади постійно спотворюються, що з часом призводить до досить несподіваних ефектів аж до повної невідповідності старих спогадів реальності. Причому старі спогади з часом стають все більш ідеалізованими. Це характерно не тільки для людей, а й для інших тварин теж. 

Welcome to the Real World 

Не знаю, як ви, а я значно краще став розуміти поведінку людей, коли все це прочитав. Уявлення про те, чому мозок поводиться саме так, а не інакше, на мій погляд, набагато корисніше, ніж абстрактні рекомендації про те, як підвищити працездатність і поліпшити пам'ять. Сподіваюся, і вам вони виявляться корисними.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Ми запам’ятовуємо абсолютно всю інформацію, з якою стикаємось, питання в тому не як засвоїти якісь дані, а як їх видобути з пам’яті. Цим якраз і займається наука мнемотехніка.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Ну це якби і так все відомо, но все одно дякую за нагадування:)
Якраз саме ця інформація про мозок і сподобається нашому п. Арсену Дубовику)

Зверніть також ще увага на те чого на мою думку все ж таки є безглуздям дітей примушувати вивчати величезні тексти на пам"ять, які я наприклад в школі ніколи і ні за що не вчив)))
Сьогодні до речі через завантаження мозку цілу ніч попросту провалявся так і не зумівши заснути.. Важка річ я вам скажу коли мізки дійсно весь час в процесі думання.. Певно якраз це і є саме те що вичерпує ні з того ні всього спонтанну усю мою енергію.. О_о

І на останок давно хотів був ще зауважити, та все весь час забув був про це діло..
На так ось зверніть свою увагу що ВСІ біологи, фізіологи та інші суміжні спеціалісти в один голос заявляють що мозок людини це саме процес ЕВОЛЮЦІЇ а не створення одразу вже готового головного мозку сучасної людини..
Через що власне ніхто і не хоче навіть над цим призадумуватися, а чого це людина була ВЖЕ створеною такою як вона є, коли усі науки які мають пряме відношення до головного мозку сучасної людини в один голос стверджують, що людський мозок створювався саме у ПРОЦЕСІ ЕВОЛЮЦІЇ!!!!!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цікаво дізнатися, чому Ви саме так подумали ;)

Quote:
Якраз саме ця інформація про мозок і сподобається нашому п. Арсену Дубовику)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арсен Дубовик wrote:
Цікаво дізнатися, чому Ви саме так подумали ;)

Ну вам ж цікаво було дізнатися яким чином розвинути свою пам"ять, а тут нате вам)) а я її і не так то вже й варто розвивати як просто уміти її (потрібну іноформацію) пригадувати=)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Мозок людини виконує функцію інтелекту і розуму.Інтелект- це обчислювальна машина,а розум нам даний для пізнання.Робота мозку залежить від харчування людини..Чим природніша їжа,тим краща робота мозку,що в свою чергу проектується на якість життя..Сучасне суспільство приділяє велику увагу розвитку інтелекту,але саботує розвиток розуму..Системі потрібні інтелектуали-роботи,але зовсім непотрібні мудрі особистості..Калейдоскопічний кретинизм-це діагноз сучасного середньостатистичного мешканця Землі...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Явсе Світ wrote:
Чим природніша їжа,тим краща робота мозку,що в свою чергу проектується на якість життя..

Трохи безглузде запитання, але яка саме їжа є природною?)

Щойно таке знайшов у неті "Операторы сознания 2013"

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

На рахунок харчування достатньо керуватися тими порадами,які дає НО (думаю,що результат буде добрий)..
Тепер про відео..Я знайомий із усіма томами Кастанеди,також читав і К. Уілсона і Данііла Андреєва..На цю тему мало говорю,бо не підтверджена власним досвідом..Але гіпотетично допускаю,що це може бути частиною нашого життя..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Гаразд задам тоді іще одне безглузде запитання..
А якими саме керуватися порадами НО, коли там є дві-три взаємозаперечуючі поради???
Для прикладу: 1. їсти кашу і т.д., 2. їсти лишень усе сире, 3. їсти все що готується на вогні до 40 градусів без пасльонових.. і навіть є ще й рекомендації по Болотову їсти усе квашене.. Тож ви хочете сказати що варто їсти тобто усе що ви називаєте природною їжею хоч і самі не уточнили що саме є таке ота природня їжа???)

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дійсно ви праві Альберт,що існує безліч різноманітних дієт..Все залежить від тієї цілі,яку переслідує людина..Я прихильник вегетаріанства ,в ідеалі хотів би перейти на сире..Думаю,що до всього потрібно підходити без фанатизму..Розумію,що можуть бути обставини,що прийдеться гризти і свиняче вухо..)))

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

=))

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Ми запам’ятовуємо абсолютно всю інформацію, з якою стикаємось, питання в тому не як засвоїти якісь дані, а як їх видобути з пам’яті. Цим якраз і займається наука мнемотехніка.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Святослав Сонячний wrote:
як їх видобути з пам’яті. Цим якраз і займається наука мнемотехніка.

Це якраз саме те чого і бажав дізнатися пан Асрен..
Через я власне наприклад давно вже як нічого НЕ)) шукаю) бо завжди замовляю і отримую те на що заслуговую) Тобто я НЕ) шукав у гууглі пошукачу яка наука займається процесом згадування або "видобування" з пам"яті потрібно інформації, а просто зачекав поки хтось хто відає про неї сам про це мені повідомить)) Чого і вам пане Арсене (коли прочитаєте моє дане повідомлення) також бажаю;)))))))))))))

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую за маркер, пане Альберте!
Чого і вам пане Арсене (коли прочитаєте моє дане повідомлення) також бажаю;)))))))))))))

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Варто звернути увагу на існування свідомого і підсвідомого розуму. Органом першого є мозок, а центром 2-го - сонячне сплетіння. Життєвий успіх людини напряму залежить від опанування над підсвідомістю основним інструментом якої є інтуїція. Докладніше у книзі "Майстер ключ" (можна знайти в нас на Вікіборії). Стосовно порівняння свідомості й підсвідомості є вислів: "Намагатись пояснити суть процесів підсвідомості категоріями розуму - все одно, що спробувати освітити всесвіт кишеньковим ліхтариком".

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Свідоме - розум, підсвідоме - душа. Докладніше у "Трансерфінг реальності".Ще одне підтвердження цього:

Quote:
"Намагатись пояснити суть процесів підсвідомості категоріями розуму - все одно, що спробувати освітити всесвіт кишеньковим ліхтариком".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)