Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп задушить Путіна під час другого терміну - Гаррі Табах

У ніч на 3 січня США ліквідували генерала іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані, якого у Вашингтоні вважають причетними до організації нападу на американське посольство в Багдаді 31 грудня 2019 року.

Тегеран пообіцяв жорстоко помститися за смерть Сулеймані і 8 січня випустив по американських авіабазах в Іраку від 15 до 35 ракет. У той же день сталася інша трагедія: після вильоту з міжнародного аеропорту Тегерана іранські військові збили український літак авіакомпанії МАУ.

Які наслідки для геополітичної обстановки матиме смерть Сулемані, чи не призведе загострення американсько-іранських відносин до третьої світової війни, а також про те, як ця ситуація позначиться на шансах президента США Дональда Трампа переобратися на другий термін, в інтерв'ю "Апострофу" розповів капітан першого рангу ВМС США у відставці ГАРРІ ТАБАХ.

- Чи очікували Штати, що Іран почне обстрілювати американські бази в Іраку?

- З огляду на те, що у нас є військові бази в Іраку, Афганістані, Сирії, ми завжди чекаємо нападу чи обстрілів. Ось, припустімо, наші бази в Європі - тут ми не очікуємо нападу. Завжди військові бази охороняються по-різному: там, де бойові дії, охорона більш ретельна. Однак варто зауважити, що удари іранців спеціально були нанесені таким чином, щоб не було жертв, а просто показати, що вони можуть нас бомбити, але не смертельно.

- Була версія, що Іран очікував агресивну реакцію від США у відповідь на обстріли.

- Наш президент Дональд Трамп дуже чітко висловлює свої думки. Я не знаю, чому люди кажуть, що він непередбачуваний. Він передбачуваний. Він каже, що, якщо у нас будуть людські жертви, ми відповімо.

І коли іранці бомбили наші посольства, загинув один цивільний - американець, тоді Трамп сказав: "Тут втрата життя, я вас зараз розбомблю". І якраз так вийшло, що Сулеймані (Касем Сулеймані - іранський військовий діяч, генерал-лейтенант, - "Апостроф") опинився в чужій країні, в якій був персоною нон грата і не мав права там перебувати. Для досвідченого терориста, генералом у мене язик не повертається його назвати, він зробив велику помилку, що перебував там один. І тоді американці прийняли блискавичне рішення: він один, не на своїй території, цивільні не постраждають, до того ж він не тільки Америкою та Ізраїлем оголошений терористом, а й ООН, - і ось у нас зараз є можливість "замочити його прямо в сортирі", кажучи словами Путіна.

Трамп наказав, і цього терориста знищили. Це була відповідь Ірану. Тепер Іран зрозумів, хто такий президент Трамп. Що в разі необхідності він прийме жорстке рішення. Трамп не людина війни, він не наривається на війну, а навпаки, прекрасно розуміє, що краще виграє, якщо економічно когось задушить, особливо з сьогоднішньою американською економікою.

Тому вони стали бомбити наші бази, кричати у себе в Ірані, що ось ми дали ляпаса американцям, але ніхто не загинув, ніхто не постраждав. Вони прекрасно знають, що і де на наших базах розташовано, і точно могли влучити своїми ракетами хоча б в якусь ціль.

- Тобто це була провокація?

- Це не провокація. Вони ж розуміють, що нас набагато більше і ми набагато сильніші. Але картина швидко змінилася через збитий літак МАУ.

- Позиція Росії устами Лаврова: "Цілеспрямовані акції держави-члена ООН щодо усунення офіційних осіб іншої держави-члена ООН, до того ж на території третьої суверенної держави без її відома, грубо порушують принципи міжнародного права і заслуговують на осуд". Чому РФ на стороні убитого Сулеймані?

загрузка...

- По-перше, Сулеймані - це хороший друг, можна сказати, бойовий товариш Володимира Володимировича (Путіна, - "Апостроф"). Він був частим гостем у Росії. І саме Сулеймані умовив Путіна ввести війська в Сирію.

Пан Лавров, напевно, не зовсім щиро це сказав. Тому що він розуміє, що Сулеймані - не офіційна особа, він персона нон грата в цій країні. Це можна порівняти з тим, як російські війська з'явилися в Криму - без розпізнавальних знаків і не визнаючи себе частиною якоїсь армії, але озброєні й у мундирі - вони терористи. Вони не військові - вони терористи, їх можна було розстріляти навіть без суду і слідства. Те ж саме і з Сулеймані - він не представник якоїсь держави, навіть ворожої. Він - терорист. І він вчиняв терористичний акт у той момент.

До того ж говорити представнику Росії "те, що сталося на території іншої суверенної держави"... ну, ви розумієте, для Росії смішно говорити таке. США не підписували жодного міжнародного або спільного договору з Іраном чи з Іраком, що ми будемо захищати їхні кордони та гарантуємо недоторканність їхніх кордонів. У нас такого договору з ними немає. А у Росії з Україною був. Тому тут вже пан Лавров якось зовсім не в собі.

- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?

- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.

- А як зміниться ставлення до України?

- Я думаю, буде краще.

- Чому?

- Тому що цього разу вже буде видно, що Україна не бере участі в наших виборах на боці одного з кандидатів. Я думаю, що Трамп знає важливість України, інакше він би не робив те, що робить, не дав би летальну зброю так швидко. І, я думаю, він "задушить" Путіна під час другого президентського терміну.

- А чи не буде повторної ситуації з тієї маніпуляцією з фінансовою допомогою Україні: мовляв, то даємо, то не даємо?

- Знову ж таки, це прерогатива президента. Кожен може дивитися на це по-різному. Трамп сказав: "Або звільніть вашого генпрокурора, або я вам не дам фіндопомогу". Ваш президент протестує. Тоді Трамп каже: "По-моєму, це була корупційна схема. Розслідуйте це". Ось що Трамп сказав. Тому що мова йде про громадянина Америки (віце-президента США Джо Байдена, - "Апостроф"), а не тільки тому, що він віце-президент. І потрібно розслідувати, чи брав участь громадянин США в корупційній схемі. Тобто Трамп захищав американські інтереси, а не тільки свої особисті, намагаючись прибрати Байдена як свого опонента.

- Просто ми говоримо про масштаби. Бо відомо, що корупція є скрізь.

- Є всюди. Але багато років перебуваючи в Україні, я зрозумів, що у вас дуже корумпована держава. Корупція - це ваш найбільший ворог. Навіть не війна, корупція - це те, що знищує Україну.

Трамп - людина грошей. Він дивиться, куди пішли гроші, як він може економічними методами боротися з кимось. І якийсь із його радників сказав, що в Україні, виявляється, величезна корупція. США не ідеальна країна - у нас жахлива бюрократія і теж присутня корупція. Тому Трамп за цим ретельно стежить, це його дратує більше, ніж будь-яка війна, ніж будь-які образи. Йому важливо розуміти призначення і корисність грошей, які виділяють США.

- Тобто ви не розглядаєте варіант, що Трамп намагався тиснути на розслідування проти сина Джо Байдена в обмін на фіндопомогу Україні?

- Навіть ваш президент сказав, що ніякого тиску не було. Я сто разів прочитав транскрипт цієї розмови, я не бачив ніякого тиску.

Тому політики все одно програють. Убив Сулеймані - погано, не вбив - теж погано. Дав гроші - погано, не дав грошей - теж погано. Шукають будь-яку причину, щоб усунути Трампа.

- Після того, як Іран завдав ракетних ударів по американських базах, у ЗМІ та в соцмережах можна було побачити багато побоювань, що ми на порозі третьої світової війни. Чи бачите ви загрозу для цього?

- У Ірану немає можливості почати з нами війну, це нереально. Подивіться, скільки у нас літаків, скільки у нас вертольотів. Ізольовані країни, такі як Іран, взагалі нічого не можуть зробити. Але з іншого боку, Перша світова війна почалася з нічого. У принципі, вся Європа процвітала і дуже добре жила, але хтось порушив цей договір. Друга світова війна готувалася довго. Тому ти ніколи не знаєш, коли, як і з якої причини почнеться війна. З цим треба бути дуже обережними.

Звичайно, головну роль тут відіграє не Іран. Росія відіграє велику роль в цьому - і захищає Іран від Сирії, і просуває його ядерну програму в інших країнах, багато чого робить для цієї бандитської країни. Ось це два союзники - Іран і Росія. І ні в кого з них інших союзників немає.


Катерина Шумило, Апостроф
Фото - Дмитро Олійник

Наші інтереси: 

Розуміти справжній розклад геополітики, у яких Росія - всесвітній терорист, а США - союзник України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Звучить обнадійливо. Від капітана першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табаха.

Цитата:
"- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?
- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.
- А як зміниться ставлення до України?
- Я думаю, буде краще."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Звучить обнадійливо. Від капітана першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табаха.

Цитата:
"- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?
- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.
- А як зміниться ставлення до України?
- Я думаю, буде краще."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Чи підходить це для ЦПІД Україна-США?

Ігор Каганець каже:
Центр постіндустріальних досліджень Україна-США працює! Чекаємо нових виступів, книжкових оглядів,...
2 години 58 хв тому переглянути

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)