Зображення користувача Миро Продум.
Миро Продум
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна в тенетах "схеми". Кому вигідна система субсидій

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Схема тіньових надприбутків така. За нормативом отримувач субсидій без лічильника споживає вісім кубометрів газу, фактично — шість. Компанія поставляє шість, а держава з нею розраховується за вісім. Ця схема поширена при постачанні населенню і газу, і тепла, і електрики.

161008-groysman.jpg

Гройсман
Гройсман

За словами Першого заступника міністра фінансів в 2014-2015 роках Ігора Уманського, основний недолік системи субсидій - відсутність прив'язки розміру субсидій до реально спожитих ресурсів і послуг. 

Абсурдна система субсидій замість того, щоб стимулювати населення до економії, заохочує українців ще більше споживати газу, щоб "спалити" необхідний норматив. Так, за оцінками експертів Мінфіну, сім’ї, які оформили субсидії, споживали газу на 10-30% більше в порівнянні з тими, хто субсидію не отримав.

До субсидування заявлено більше, ніж фактично спожито. Всього субсидій і пільг на комунальні послуги заявлено до фінансування на 49,1 млрд грн, з яких на оплату за газ (за нормативами) - 38 млрд грн. При цьому за даними "Нафтогазу" все населення спожило на 28,9 млрд грн.

Різниця між фактичними і реальними обсягами споживання призводить до дисбалансів у системі державних фінансів і вимивання коштів з бюджету. Ця проблема перекочує в новий рік, - вважає Уманський.

"Всі розуміють, що створена проблема для бюджету, але вирішувати її ніхто не хоче. Реальний розрив зараз становить 15 млрд грн.", - зазначає він.

Пасивність уряду пояснити нескладно. Система субсидій відкриває масу можливостей для тіньових схем у сфері газопостачання.

"Ряд структур отримав мільярди додаткового ресурсу з бюджету за енергоносії, що не були поставлені. Це дозволяє використовувати цей дармової ресурс "як додаткову ліквідність і домальовувати обсяги спожитих енергоносіїв", - говорить Уманський. За його словами, сил Мінфіну не вистачає для боротьби з газовим лобі.

Цифра 11 млрд грн. дає розуміння того, яку кількість газу крали під час минулого опалювального сезону, - зазначає генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.  Про тіньовий ринок завжди знали, різницю між фактичним і нарахованих обсягами споживання зазвичай приховували, а зараз озвучили, - каже експерт.

Подано у скороченні.

Джерело: Галина Калачова. Економічна правда

Наші інтереси: 

Паразитичний клас постійно вигадує нові "схеми". Але ж ми розуміємо. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Просто дивовижно, наскільки ця бидлоеліта самовпевнена і переконана у своїй безкарності. Вони реально вважають, що всі навколо ідіоти і нічого не бачать.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Просто дивовижно, наскільки ця бидлоеліта самовпевнена і переконана у своїй безкарності. Вони реально вважають, що всі навколо ідіоти і нічого не бачать.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!