Аватар пользователя Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

Спостерігачів ОБСЄ другий день не пускають до Криму

В ОБСЄ заявили, що команді спостерігачів із 23 країн знову не дозволили в'їхати до Криму.

Таблица содержимого

Як передає кореспондент ВВС Бетані Белл, зараз військові експерти повертаються до Херсона, де вони провели ніч після попередньої невдалої спроби потрапити на півострів, і планують ще спробувати у суботу.

Напередодні групу неозброєних спостерігачів ОБСЄ зупинили люди зі зброєю на блокпосту у Криму.

Спостерігачам вдалося минути блокпост, який охороняють українські війська, підпорядковані київській владі, проте на другому пункті, який охороняють озброєні люди без розпізнавальних знаків, їх зупинили.

Раніше повідомляли, що ОБСЄ на прохання Києва направила до Криму групу беззбройних міжнародних спостерігачів у складі 35 людей - представників Великої Британії, Угорщини, Німеччини, Данії, Ірландії, Канади, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Словаччини, США, Туреччини, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції та Естонії.

У штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, передає кореспондент ВВС, "переважно" підтримують необхідність запровадження довгострокової моніторингової місії в Україні. Втім, за словами однієї делегації, для проведення такої місії немає інструкцій - це делегація з Росії.

Довгострокова місія ОБСЄ складалася б зі значно більшої кількості людей, ніж нинішня невелика команда, але рішення з цього приводу мають підтримати усі члени організації, в тому числі і Росія.

Українська сторона намагається залучити інституції ОБСЄ до вирішення нинішньої кризи у Криму. Цю ідею підтримують США.

Росія наполягає, що її військових немає у Криму, а озброєних людей в однострої без шевронів, які блокують військові об'єкти на території Криму, позиціонують як бійців місцевої самооборони. Однак США та ЄС вже запровадив низку санкції стосовно Росії через ескалацію протистояння на українському півострові.

Безпека журналістів

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович, повернувшись з України, у п'ятницю заявила, що нинішня ситуація у країні спричинила кризу свободи медіа.

"Я надзвичайно занепокоєна ситуацією зі свободою ЗМІ, ми бачимо випадки залякування, побиття і цензури співробітників медіа щодня. Я закликаю усіх тих, хто несе за це відповідальність, зупинити інформаційну війну, підтримати безпеку журналістів у Криму та інших місцях і негайно взятися за деескалацію, дозволивши ЗМІ працювати вільно", - заявила пані Міятович.

За її словами, у кризових ситуація співробітники засобів масової інформації опиняються серед перших, кого атакують з метою позбавити громадян доступу до інформації з різних джерел.

"Найбільшою проблемою є безпека журналістів. На додачу, у Криму заблокували сигнали українських телеканалів, включно із незалежною Чорноморською телерадіокомпанією", - додала представник ОБСЄ.

Вона також повідомила, що татарські журналісти перебувають під політичним тиском з боку адміністрації державної телекомпанії "Крим", а доступ до офіційної інформації з боку місцевої влади надають тільки лояльним співробітника медіа.

Останніми днями з півострова надійшло кілька повідомлень про побиття журналістів. Зокрема, "5 канал" заявив, що їхню знімальну групу побили невідомі біля командування військо-морських сил України у Севастополі. А в Сімферополі група молодиків атакувала двох журналістів німецької газети "Більд".

Військові також на деякий час затримали знімальну групу ВВС біля однієї з баз у Криму.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...