Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Богдан Бенюк з дипломатами та козаками відкрили пам’ятник Пилипу Орлику у Швеції

Категорія:

29 червня у шведському місті Крістіанстад за участю українського артиста Богдана Бенюка відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику. Відкриття було ініційовано Посольством України у Швеції та приурочено до 300-ї річниці Конституції Пилипа Орлика та 15-ї річниці сучасної Конституції України.
«Пам’ятник вважається подарунком України шведському місту Крістіанстад, його виготовила майстерня українських скульпторів Олеся Сидорука та Бориса Крилова за підтримки Народного артиста України Богдана Бенюка та мецената І.Омелянюка», - розповіла порталу Культура прес-секретар Посольства Марина Погребнюк.
Відкривали пам’ятник українському гетьману Голова міської ради Крістіанстада С.Херманссон та Посол України в Швеції Євген Перебийніс.

У своєму виступі Посол привітав всіх присутніх з відкриттям пам’ятника Пилипу Орлику в Крістіанстаді – першого пам’ятника видатному українцеві у Швеції, назвавши подію історичною для українсько-шведських відносин. Він також подякував всім, хто сприяв реалізації цього проекту, як в Україні, так і у Швеції.

Як розповідав раніше в ексклюзивному інтерв’ю порталу Культура Євген Перебийніс, у Швеції дуже зважено і обережно підходять до встановлення пам’ятників, і переконати місцеву владу в тому, що особистість П.Орлика заслуговує на вшанування, було непросто.

«Велику роль у цьому відіграли місцевий дослідник Бертільм Хеггман та колишній архітектор міста Суне Фрістрьом, які наприкінці 90-х років минулого століття сприяли встановленню першої дошки на будинку в Крістіанстаді, де мешкав Пилип Орлик, а також представники української громади. Значним ентузіастом цього проекту стала колишня Голова міської Ради Ерна Арха, без активної допомоги якої було б важко досягти його реалізації», - сказав Посол.

Свої привітання з нагоди відкриття пам’ятника висловив також Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко: «встановлення пам’ятника Гетьманові Орлику красномовно підтверджує панівний у стосунках між українською та шведською державами дух взаєморозуміння й обопільно зацікавленого співробітництва». Він високо оцінив цей жест доброї волі, який, на переконання міністра, сприятиме подальшому зближенню між народами наших країн.

В краєзнавчому музеї м. Крістіанстад цього дня було виставлено для ознайомлення булаву Пилипа Орлика та копію його Конституції, які були спеціально надані Лінчепінською бібліотекою та Національним архівом Швеції з цієї нагоди. Посол також передав місту пам’ятну монету «300 років Конституції Пилипа Орлику», яка буде включена до постійної експозиції в музеї міста.

В церемонії відкриття пам’ятника взяли участь та продемонстрували свою майстерність представники Таврійського куреню Війська Запорізького Низового (м. Херсон), які прибули в Крістанстад на запрошення міста. Пам’ятник був освячений священиком УГКЦ у Швеції о. Мирославом Костівом.

Участь в заході взяли представники керівництва міста, депутати Риксдагу (парламенту) Швеції, дипломати Посольства, представники шведських культурницьких та мистецьких кіл, українських громадських організацій у Швеції, ЗМІ.

Довідково: Після Полтавської битви 1709 р. Гетьман Пилип Орлик змушений був залишити Україну. У 1716-1719 рр. на запрошення Короля Швеції Карла ХІІ, який був союзником українських козаків під час згаданих історичних подій, Пилип Орлик проживав з родиною у м. Крістіанстад. Нині в шведських архівних та музейних установах зберігаються реліквії, пов’язані з його діяльністю. Найважливіші з них – Булава (зберігається в кунст-камері Лінчепинської бібліотеки) та єдина відома оригінальна копія Конституції (Національний Архів Швеції.)


В тему:

Машина часу «Третій Гетьманат» – реконструкція козацького духу в технотронну епоху

Республіка, Гетьманат, Брахманат

Етномережа: концентрація без централізації

Конференція читацьких клубів Перехід-IV започаткувала розробку гри «Згадай себе!»

Сяйво жертовності

Архетип вепра у психологічних війнах Богдана Хмельницького

Невмирущий Козацький Дух Мамаїв-Характерників

Ясуни

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи