Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи є в Україні праві сили?

3 грудня на черговому засіданні “Українського клубу” обговорювали тему правої альтернативи і політичних сил поза Парламентом. В темі круглого столу також значилося: “Хто очолить і яка програма?”
Як слушно зауважив у своєму виступі Євген Жовтяк – рухівець, колишній екс-губернатор Київщини, депутат трьох скликань – в назві круглого столу закладена міна, на якій може підірватися майбутня права сила. Тому що в тему винесено “Хто очолить?”. Якщо відштовхуватися від лідера, то буде чергова партія-одноденка, яка припинить свою діяльність із закінченням кар’єри її лідера, вважає Жовтяк.

Окрім Жовтяка, на круглому столі були присутні колишні народні депутати ЮрійЗбітнєв і Микола Габер. У своєму виступі Юрій Збітнєв підняв цікаву тему – слов’янська євроінтеграція, а також тему міграції в Україну. Ведучій круглого столу Роман Кухарук одразу зауважив, що тема міграції може бути окремою темою наступних круглих столів і попросив повернутися до теми правої сили в Україні.

Що ж говорити про праву силу, якщо її де-факто немає! Невже хтось думає, що обидва Рухи, КУН, ОУН і “Свобода” є насправді правими силами? Всі вони скотилися на позиції більшого чи меншого лібералізму із своїми заявами про вступ в НАТО і Євросоюз.

Представник ВО “Свобода” Андрій Мохник сказав, що проблема націоналістів в тому, що всі 16 років вони йшли в форватері демо-ліберальних рухів. “Вони підносили патрони для розстрілу, який відбувається сьогодні”, – сказав він і зауважив, що не можна йти на поступки лібералів, які запевняють, що націоналізм Донцова чи Міхновського – це вчорашній день і лякають 30-ми роками минулого століття. В 30-ті роки, на думку Мохника, в Європі був розквіт консервативної революції, а зараз відбувається демо-ліберальна контр-революція.

Тема міграції, на думку політолога Андрія Волошина, може бути успішно використана правою силою на наступних виборах в Україні. А колишній громадський діяч, а тепер новоспечений чи то політик, чи то політолог Андрій Юсов заявив, що міграційна тема не може бути визначальною. Він також відзначив, що програма захисту українців ВО “Свобода” більше схожа на програму відлякування українців. На його думку, націоналізм і лібералізм в чистому вигляді не є ідеологіями, це – над-ідеології, а в українській практиці поширений ліберальний націоналізм.

Чи є націоналізм ідеологією, запитав Володимир Золотарьов – колега Андрія Юсова. І сам же відповів, що націоналізм – це оболонка ідеологій. Найуспішніший націоналізм – це лівий націоналізм, як на Кубі чи в Китаї. На його думку, питання ідеології вже неважливе в сучасному світі.

На круглому столі прозвучала думка, що праві партії здебільшого є партіями ідеологічними. Але голова Громадської Ради України Валентин Халецький не може розібратися в правому спектрі української політики. Хіба тільки він? Халецький запропонував скликати Форум правих сил, щоб побачити “в обличчя” всі праві сили України.
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи