Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Криза в Україні становить небезпеку для Росії – стратегічний аналіз

Криза в Україні має негативний вплив на російську економіку і може потенційно призвести до політичної нестабільності в Росії. Такого висновку досягла міжнародна консалтингова фірма, що надає стратегічний аналіз світових подій, Oxford Analytica.

Хоча українська криза є місцевою, її наслідки поширюються далеко за кордони країни, вважають автори доповіді. У своїй роботі вони розглянули вплив ситуації України на чотири аспекти – макроекономіку Росії, світову енергетику, фінанси та продовольчі товари.
 
Згідно з результатами доповіді, напружена ситуація в Україні пришвидшує чи збільшує вже існуючі негативні тенденції в російській економіці. Так, наприклад, фахівці прогнозують зниження росту ВВП Росії та збільшення відтоку капіталу через погіршення відносин Москви зі США та Європою, а також побоювання щодо можливих санкцій. За умови подальших несприятливих умов для торгівлі та зниження державних витрат, хоча й з низькою ймовірністю, з’являється ризик політичної нестабільності в Росії.

 
Ситуація в Україні також призвела до оновленої та посиленої уваги до залежності Європи від російського газу. «Зимою 2014-15 років, ймовірно, з’явиться ризик перебоїв постачання газу з Росії, але лише через газопроводи, які пролягають Україною», – зазначено у звіті. 

Його автори зробили висновок, що будь-які втручання Росії що постачання газу в Європу призведуть до збільшення зусиль в пошуках диверсифікації поставок газу. Ця диверсифікація, скоріш за все, призведе до будівництва нових газопроводів та імпорту зрідженого природного газу зі США. Хоча, зазначають автори доповіді, для того, щоб підірвати позицію Росії на ринку, знадобиться не один рік. 

Існуючі та запропоновані головні газопроводи до Європи
Існуючі та запропоновані головні газопроводи до Європи

 
Щодо фінансової сфери, то автори доповіді вважають, що криза в Україні не призведе до погіршення відносин світового ринку з ринками, що розвиваються. Довгострокова економічна та фінансова ситуація в самій Україні також отримала доволі позитивний прогноз. «Вона залежатиме не стільки від ідеологічних підсумків нинішніх президентських виборів, скільки від того, наскільки надійна та функціональна влада буде зібрана в Києві», – мовиться у звіті. 
 
Останній аспект, на який звернули свою увагу автори доповіді, це продовольчі товари. Вони очікують зростання рівня мінливості цін на продукти, а також зростання цін на зерно цього року. Припускається, що урожай кукурудзи буде меншим у році 2014-15, але невідомо наскільки. Це, а також довгостроковий конфлікт в регіоні Чорного моря може призвести до того, що кукурудза, пшениця та ще деякі продукти будуть купляти у країн із більш стабільною політичною ситуацією, наприклад США чи Австралії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...