Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 10
  • Переглядів: 13

«Подобосущний» та «єдиносущний»: визначення світоглядних понять

Категорія:

Світ:

Аріохрестиянство та іудохристиянство — це два протилежні світоглядні шляхи. Протягом всього відтинку історії, з моменту їх зародження та появи, між ними триває протистояння. Світле, радісне, надихаюче до вдосконалення аріохрестиянство було спаплюжене противниками Бога у великій мірі через внесені в Євангеліє вставки. В результаті, шлях розвитку людей до боголюдей був затуманений.

ohapkinhrestos.jpg

Ісус Хрестос (художник Олександр Охапкін)
Ісус Хрестос (художник Олександр Охапкін)

Маркером аріянства є слово «подобосущний», гелленською мовою «ὁμοιούσιος», читається «оміусіос». Маркером іудохристиянства є слово «єдиносущний», гелленською «ὁμοούσιος» – «омоусіос». Ці два слова в гелленській мові відрізняються лише однією буквою. Проте терміни «подобосущний» та «єдиносущний» позначають дві протилежні світоглядні концепції.

Що означає термін «подобосущний»

«Сенс терміну в тому, що боголюдина, яка усвідомлює себе втіленим Богом, втіленою частинкою Творця Всесвіту, вона подібна до самого Творця Всесвіту. Так само як українець подібний до України, або дуб – до дубового лісу.

Ось в чому суть: одна людина не може бути тотожна цілому народу, одна божественна сутність не тотожна цілому божественному народу – Творцеві Всесвіту, але вона подібна до нього, вона є його частинкою, його складником...

В аріянській формулі використовувався термін «подобосущний», коли говорилося про Ісуса Хреста, малося на увазі – Він подібний до Творця Всесвіту». Так, наприклад, підтвердження цьому ми знаходимо в «Повісті минулих літ».

Що іудохристияни розуміють під терміном «єдиносущний»

Світоглядна концепція щодо терміну «єдиносущний» формувалася в процесі багатьох дискусій між аріохрестиянами та іудохристиянами. В результаті її скомпонував Філон Іудей, який зазначив: «Творець Всесвіту створив свого двійника, який подібний до нього, але він прийшов сюди з певною місією... Цей другий бог, який втілився, не має своєї волі, він просто виконує завдання, які перед ним поставив батько – Творець Всесвіту... В розумінні філонівському та іудохристиянському, тому що Філон – це батько іудохристиянства. Сином Божим іудохристияни називають істоту, яка була створена Творцем Всесвіту для виконання на Землі певної місії.

Чому Йому потрібно було створювати Сина Божого або, як його назвав Філон – Логос? Філонівський «Логос» – це також один із прикладів перевертання понять, тому що слово «Логос» застосував ще давньогрецький філософ Геракліт в тому розумінні, що Логос – це Закон, на якому тримається Всесвіт.

В розумінні Філона Син Божий не мав жодної власної волі. Він був подібний на інформаційного робота, який прийшов сюди для виконання певної функції. Якщо ми почитаємо вставки в Євангеліє, які ще називають філонівськими, тому що вони йдуть чітко від Філона, там зазначається, що Ісус не має своєї волі, а робить те, що йому сказав Отець».

«Єдиносущний означає, що цей Син Божий в розумінні Філона, цей Логос, це ніби як клон Творця Всесвіту. Тому вони і єдиносущні. Це ніби одне й те ж саме...

Для підкреслення цього терміну також вживається поняття «єдинородний». Тобто, що Він існує в єдиному примірнику, Він унікальний. Ісус Хрестос, у філонівському розумінні – це абсолютно унікальна істота, а між ним і людьми – величезна прірва. І ще для того, щоб показати, що це унікальна істота, придумали, що Він:

  1. Народився від Святого Духа – неприродним способом. Для цього показали Йосипа старим і немічним.
  2. Що Діва Марія просто дала оболонку для народження цього Логоса.

Дві різні концепції

Тому коли ми говоримо про «подобосущний» і «єдиносущний» – це абсолютно різні концепції.

Подобосущний означає, що Ісус Хрестос народився природним способом, як людина... Ісус постійно підкреслював, що він – Син Людський, а в Нагірній проповіді вказав, що: «Блаженні миротворці, бо вони Синами Божими стануть». Тобто, що кожен, хто постійно працює над собою, в палінгенезії може стати Сином Божим. Тому це природне вчення, яке близьке до людини, показує, що людина може розвиватися і спастися. Спасіння – це досягнення боголюдського стану.

В іудохристиянській концепції все навпаки: в їхньому розумінні Ісус Хрестос – втілення Логоса, який є «другим Богом», він абсолютно унікальний, створений Творцем Всесвіту для того, щоб виступити в ролі посередника між Богом і людьми».

Для цитування використано інформацію із відео-розмови Ігора Каганця та Оксани Білозір, поданої в епізоді 20 відеоканалу Гартленд.

 

 

Дивитися на Ютубі

Наші інтереси: 

Прагнути до істинних знань. Ставати світлом світу!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже корисна стаття для розуміння сенсу аріянства та іудохристиянства. Дякуємо, Андрію!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже корисна стаття для розуміння сенсу аріянства та іудохристиянства. Дякуємо, Андрію!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

РаДію, що можу бути корисний спільноті шанувальників Народного оглядача.

Радіймо життю граючи!