Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як працює система тотального стеження в Китаї - новини ультраіндастріалу

Державна система стане безперервно відстежувати та оцінювати діяльність громадян і компаній, додаючи бали до рейтингу за схвальну поведінку та віднімаючи за порушення. У результаті власники високих балів отримають соціальні та економічні пільги, тоді як низький рейтинг спричинятиме заборони та обмеження.

19092403.jpg

Китайські робітники перевіряють справність вуличних камер спостереження

У декількох десятках міст Китаю запущена державна система соціального рейтингу, яка за допомогою новітніх технологій стежить за громадянами, пише Новое Время.

Їм виставляють оцінки за поведінку, заохочуючи пільгами та караючи заборонами. До 2020 року під ковпаком у Великого брата вже буде кожен житель Піднебесної.

Незримий контроль

Одного разу китайський журналіст Лю Ху увійшов у додаток на своєму смартфоні, щоб забронювати авіаквиток. Він, як завжди, увів ім'я і номер паспорта, але несподівано отримав відмову з поясненням, що занесений до чорного списку Верховного суду КНР за несплату штрафу.

За рік до цього один з героїв статті Ху подав на нього в суд за наклеп. Позивач виграв справу, і журналіст заплатив $1,35 тис. штрафу, однак, як з'ясувалося пізніше, припустився помилки в реквізитах. Гроші на державний рахунок не надійшли, і журналіст потрапив до чорного списку, який чиновники передали авіаперевізнику.

Борг перед державою – не єдина причина, здатна позбавити громадянина Китаю права подорожувати.

У травні 2018 року місцева преса відрапортувала: заборона на внутрішні авіаперельоти торкнулася понад 11 млн. громадян, які порушили закон чи громадський порядок; ще 4,3 млн. були відсторонені від подорожей швидкісними потягами.

вокзал Шеньчженя. Фото: EPA

Такі заходи стали черговим кроком китайського уряду в реалізації прийнятої в 2014 році Програми створення системи соціального кредиту, розрахованої до 2020 року. Згідно з документом, вже наступного року в кожного з 1,4 млрд. жителів Китаю з'явиться прив'язаний до його внутрішнього паспорту соціальний рейтинг, який буде опубліковано у відкритій базі даних.

Планується, що державна система стане безперервно відстежувати та оцінювати діяльність громадян і компаній, додаючи бали до рейтингу за схвальну поведінку та віднімаючи за порушення. У результаті власники високих балів отримають соціальні та економічні пільги, тоді як низький рейтинг спричинятиме заборони та обмеження.

"Система вже впливає на [життя] мільйонів китайців", – стверджує Йохан Лагерквіст, професор китайської мови та культури в Університеті Стокгольма, який досліджує відносини держави і суспільства в КНР.

Процес пішов

У 2016 році уряд призначив національним демонстраційним містом з будівництва системи соціального кредиту приморський Жунчен у провінції Шаньдун. Уже через два роки місцева влада відзвітувала про створення системи оцінки з базовим рейтингом в 1 тис. балів, у якій зареєстровано майже 800 тис. жителів і 16 тис. підприємств, повідомляє сайт Китайського національного радіо.

Тепер саме персональний рейтинг визначає, чи отримає місцева компанія фінансову підтримку, чи зможе городянин претендувати на житловий кредит та пільги при медобслуговуванні, чи отримає чиновник підвищення по службі.

Щоб заробити додаткові бали, житель Жунчена може стати волонтером, донором крові або пожертвувати гроші на благодійність. А от порушення правил дорожнього руху, прострочені позики, ухилення від сплати податків і навіть неетична поведінка, яка не регулюється законом, обіцяють зниження рейтингу.

Ще одна система ранжування вже працює по всій країні. У 2013 році платіжна система Alipay, яка належить китайському інтернет-гігантові Alibaba та налічує 700 млн. користувачів, запустила програму кредитного скорингу Sesame Credit. Спеціальний додаток аналізує транзакції клієнта та надає йому рейтинг від 350 до 950 балів, пропонуючи бонуси та заохочення за високу оцінку.

"Насправді люди – свідомо чи ні – використовують Sesame Credit щоразу, коли користуються Alipay", – констатує Су Ченгуан, 29-річний помічник аудитора з міського округу Хух-Хото на півночі Китаю.

Ця програма встановлена на його смартфоні, а також на телефонах його родичів і друзів. За високий рейтинг користувач отримує низку переваг: може бронювати готельні номери та орендувати велосипеди без застави, а також претендувати на більші суми кредитів від Alipay, пояснює Ченгуан.

Щоправда, окрім пряників додаток має і батіг. Якщо його клієнт буде винний державі – не сплатить кредит або не сплатить штраф, – то потрапить у чорний список і почне швидко втрачати бали. Залишити список порушник зможе тільки за рішенням суду, який підтвердить розрахунок з державою.

Китайська влада вже скористалася потенціалом програми, передавши Sesame Credit дані про 6 млн. боржників за штрафами. Після їх завантаження в базу додатку судам вдалося покарати 1,2 млн порушників, передає державне інформагентство Сіньхуа.

Експерти припускають, що незабаром станеться і зворотний обмін: Alipay передасть інформацію про своїх користувачів у державну систему соціального рейтингу.

Плата за довіру

Сьогодні за громадянами Китаю спостерігають 170 млн. вуличних відеокамер, і найближчими роками їх число зросте більш ніж втричі. Дані з камер також стануть частиною системи соціального рейтингу. Адже, за задумом китайського уряду, система повинна допомогти боротися не тільки з фінансовими порушеннями, але і з побутовими – такими як перехід вулиці в недозволеному місці, непристойна поведінка в транспорті, дрібне хуліганство та інші проступки.

У найбільшому китайському місті Шеньчжень камери на перехрестях уже сьогодні фіксують і за допомогою технології розпізнавання облич ідентифікують пішоходів-порушників, виводячи їхні фотографії на розташовані тут же великі екрани.

Надалі крім публічного осуду, обмеження сум кредитів та заборони на купівлю авіа- і залізничних квитків уряд має намір використовувати і більш серйозні санкції. Наприклад, відмова в зарахуванні дітей до престижної школи та бар'єри при працевлаштуванні.

У результаті система соціального рейтингу штучно поділить суспільство на класи, побоюються оглядачі. Тоді як контроль держави над системою загрожує перетворенням країни на цифрову диктатуру.

Із впровадженням системи будь-яка форма опору та критики в Китаї стане практично неможливою, попереджає Лагерквіст.

"Громадяни будуть боятися висловлювати свою думку, і Китай програє дебати про політичні та економічні реформи, які так важливі для розвитку суспільства", – прогнозує він.

Небезпека, на думку експерта, полягає і в тому, що інші авторитарні країни з ринковою економікою можуть надихнутися прикладом Китаю, а уряди та компанії демократичних країн своєю співпрацею з китайськими університетами та технологічними корпораціями підірвуть цінності прав людини, за які боролися кілька поколінь.

Проте в самій Піднебесній система соціального рейтингу користується підтримкою.

"З системою або без неї у нас ніколи не було такої приватності, як у жителів Європи, так що нам нема чого втрачати", – пояснює Ченгуан.

Наші інтереси: 

Цікава пізнавальна стаття про вади сучасних цифрових технологій у державі, яка спочатку ці технології вкрала, а потім використовує для зла. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Так і є:
1)"Цікава пізнавальна стаття про вади сучасних цифрових технологій у державі, яка спочатку ці технології вкрала, а потім використовує для зла. "
2)"Небезпека, на думку експерта, полягає і в тому, що інші авторитарні країни з ринковою економікою можуть надихнутися прикладом Китаю, а уряди та компанії демократичних країн своєю співпрацею з китайськими університетами та технологічними корпораціями підірвуть цінності прав людини, за які боролися кілька поколінь."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Так і є:
1)"Цікава пізнавальна стаття про вади сучасних цифрових технологій у державі, яка спочатку ці технології вкрала, а потім використовує для зла. "
2)"Небезпека, на думку експерта, полягає і в тому, що інші авторитарні країни з ринковою економікою можуть надихнутися прикладом Китаю, а уряди та компанії демократичних країн своєю співпрацею з китайськими університетами та технологічними корпораціями підірвуть цінності прав людини, за які боролися кілька поколінь."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"З системою або без неї у нас ніколи не було такої приватності, як у жителів Європи, так що нам нема чого втрачати", – пояснює Ченгуан. - Отакої!

"Із впровадженням системи будь-яка форма опору та критики в Китаї стане практично неможливою, попереджає Лагерквіст.

"Громадяни будуть боятися висловлювати свою думку, і Китай програє дебати про політичні та економічні реформи, які так важливі для розвитку суспільства", – прогнозує він." - З плином часу це спричинить відсталість Китаю. Так йому і треба!:) Один раз це вже було, згадаємо, хоча б, опіумні війни. Що ж, одного наступання на граблі для них виявилося замало. Але, зараз вони тягнуть за собою інших!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!