Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Медики з Харківщини перекрили трасу – їм за квітень не заплатили "ковідні" надбавки

Багатокілометровий затор на міжнародній трасі Харків—Київ-Довжанський утворився 24 липня через акцію протесту медиків Валківської лікарні, яким за квітень не виплатили ковідні доплати. Люди вже мітингували у червні, після чого подали позов до суду і звернулися до поліції з проханням провести у їхньому закладі повноцінний аудит.

Медики зупинили рух на трасі. Фото з сайту zn.ua

Як з’ясувалося, причиною заборгованості стали суто організаційні проблеми. Під час "останньої хвилі пандемії" Валківську лікарню спочатку не включили до списку закладів, що обслуговують ковідних хворих і отримують відповідне фінансування. 

Головний лікар каже, що не раз звертався до Національної служби здоров’я з проханням виправити прикру помилку, проте там не дали позитивної відповіді. Своєю чергою, представник НСЗУ Дмитро Кущ запевнив, що зменшення доходів медичного закладу сталося через неорганізованість введення електронних даних, пише Україна молода.

25 липня голова облдержадміністрації Айна Тимчук відвідала КНП "Валківська центральна районна лікарня". Основною темою зустрічі з медичними працівниками стала ситуація з затримки заробітної плати в установі через невиплату "ковідних" за квітень 2021 і зниження доходів медустанови.

Виявляється, за лікування пацієнтів з COVID-19 медичні заклади отримали від Національної служби здоров’я майже 3,5 млрд грн

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомила, що 2,5 млрд грн отримали медзаклади, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, – на надання цих послуг НСЗУ законтрактувала 260 медзакладів.

784 млн грн отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги. 147 млн грн отримали медзаклади, в яких працюють мобільні бригади, які виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. 
На сьогодні контракти з НСЗУ за цим пакетом мають 935 медзакладів, в яких працює майже 1600 мобільних бригад. 

49 млн грн отримали медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації. Виплати від НСЗУ отримали 144 таких лікарень.

Тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар.

У 2020 році медичні та інші працівники, які працювали із хворими на COVID-19, отримували три види доплат. Про це повідомляє Медична справа, але, щоб отримати ці відомості, потрібно бути медичним працівником і зареєструватися.

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) 9 вересня 2020 року повідомляла:

видатки на оплату праці працівників 25 центрів екстреної медичної допомоги в липні (2020 року - прим. ред.) склали:

  • на виплату зарплат медикам у розмірі посадового окладу з урахуванням надбавок та доплат – 123, 88 млн грн.
  • на виплату надбавок за роботу з пацієнтами з COVID-19 – 72,88 млн грн.

Тобто в середньому розмір надбавки до зарплат медикам екстренки за липень склав 60%. Але в різних регіонах ситуація різна, наприклад, в центрі екстреної медичної допомоги Харківської області надбавки за липень склали 300%, Полтавської області – 379%, на Луганщині - 243%, Чернігівщині - 239%.

Щодо медзакладів, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, то, наприклад, в Шосткінськінській центральній районній лікарні Сумської області видатки на оплату праці лікарів закладу у липні склали 203,8 тисячі грн, з них 128 тисяч грн – доплати за лікування пацієнтів з COVID-19.

В лікарні працює 7 лікарів, середня зарплата лікаря в липні склала 29 000 грн.

НСЗУ наголосила, що оплачує всім закладам у повному обсязі та вчасно кошти за лікування пацієнтів з підозрою або з захворюванням на COVID-19. А за безпосереднє здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу. 

Наші інтереси: 

1. Знати, що НСЗУ є урядовою структурою, тому цікавитися, куди йдуть гроші з держбюджету. 

2. Розуміти, що причина завжди або часто пов'язана з питанням грошей, а також причину треба шукати у відповіді на питання "Кому це вигідно?"

3. Розуміти, що поки не прикриють "цю лавочку" ковідоістерія буде продовжуватися, а грип та застуди будуть записувати як ковід. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Медиків тупо купили ковідними надбавками – причому не лише в Україні, а всюди, де розгорнули ковід-біснування.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Медиків тупо купили ковідними надбавками – причому не лише в Україні, а всюди, де розгорнули ковід-біснування.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

За ініціативою МОЗ з 1 вересня 2020 року запроваджено доплати усім медичним працівникам у розмірі: 3 500 грн — лікарям, 2 500 — середньому медперсоналу та 1 250 — молодшому медперсоналу. Медикам, які лікують хворих на COVID-19, виплачуються 300% надбавки до зарплати. https://moz.gov.ua/article/news/maksim-stepanov-pered-nszu-postavleno-zavdannja-prodovzhiti-usi-dogovori-z-medzakladami-bez-zmin-do-31-bereznja-2021-roku

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Медики низки лікарень скаржаться, що їм не дають ковідних виплат за травень. За травень! А в травні в нас був "мор" від ковіда? Також вони скаржаться, що багатьох відправили у безоплатну відпустку (тому що зараз хворих майже немає), а НСЗУ не дає грошей. Вони написали заяви на звільнення і звільняться, якщо їм не заплатять. "Вони думають, що раз ми вже півроку отримували свої 300% доплат, то тепер можемо за ці гроші поголодувати. Я вважаю, що це знущання з лікарів", – розповів журналістам харківський лікар, який побажав залишитися невідомим, пише depo.ua.