Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 15

Адреналіновий тест, або Політична антропологія: як позбутися соціальних хижаків

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Науковці встановили, що людство не однорідне. Ми живемо в суспільстві, де біологічний вид людиноподібних хижаків живе й розмножується за рахунок пригнічення й вимирання біологічного виду людей. Людиноподібні істоти відрізняються від нас нелюдяною поведінкою, а також генетикою та біохімічними реакціями.

ganniballekter.jpg

Ганнібал Лектер з кінофільму «Мовчання ягнят» (1991)
Ганнібал Лектер з кінофільму «Мовчання ягнят» (1991)

На тлі захмарних передвиборчих обіцянок, техногенних аварій і екологічної кризи в народі зростає тривожний інтерес до вітчизняного істеблішменту, тобто владної верхівки. Економічні експерти зазначають, що головним досягненням істеблішменту є його стрімке збагачення на тлі зубожіння та вимирання українського народу. Політологи констатують, що влада зруйнувала правове поле й розколює суспільство, нацьковуючи одну його частину на іншу. Соціологи стверджують, що владна верхівка оформилася в окрему касту, яка заблокувала «соціальні ліфти» для самореалізації творчих людей. Вона живе в закритих поселеннях і розвиває лише власну інфраструктуру (ресторани, оздоровчі центри, автосалони, розважальні заклади, охоронні фірми) на тлі розпаду інфраструктури для решти населення. Вона безсоромно хизується своїм багатством і демонструє зневагу до законів.

Важливо зрозуміти причину такої неадекватної поведінки істеблішменту. Наголосимо, що йдеться про поведінку групи в цілому, оскільки окремі індивіди можуть не вписуватися в «колективний портрет».

ЩО РОБИТЬ НАС ЛЮДЬМИ

Байдужість владної верхівки до життя народу пояснюється тим, що цій соціальній групі не притаманні докори сумління та співчуття. Це емпіричний факт. Натомість характерні підвищена агресивність та схильність до насильства. Час від часу з’являються повідомлення, як «нагорі» комусь зламали щелепу, відбили дітородні органи чи просто відлупцювали бейсбольною бітою. Країна звикла до телетрансляцій бійок нардепів-законодавців та рейдерських атак, тобто економічного бандитизму. Народ вже не дивується, бо знає: багато хто з «еліти» піднімався нагору по трупах. Про це читаємо в інтернеті й газетах. Темі кримінального збагачення владної верхівки присвячені цілі книги. Якщо істеблішмент між собою розмовляє матом — це сприймається як щось природне. Так само як схильність до зради, шахрайства та брехні. Не секрет, що для згаданої соціальної групи це вважається професійною нормою.

На звичайній мові описаний «елітарний набір» називається ВІДСУТНІСТЮ ЛЮДЯНОСТІ. А людяність — це та фундаментальна ознака, що відрізняє людину від решти живих істот. Через це осіб, яким не притаманні совість, співчуття, милосердя, вдячність та сором за негідні вчинки, в народі здавна називають «нелюдами». Науковці ж навіть випрацювали спеціальні терміни, адже феномен нелюдської поведінки — об’єкт академічних досліджень.

ДЕСТРУКТИВНІ ОСОБИСТОСТІ

Видатний французький психіатр і культуролог Макс Нордау (1849—1923) називав носіїв нелюдської поведінки «дегенератами вищого порядку» і вважав їх хворими. «Майже у всіх хворих цього роду відсутні почуття моральності й справедливості. Для них не існує ніякого закону, ніякої пристойності, ніякого сорому. З великим спокоєм і самозадоволенням вони здійснюють злочини й підлості...» — писав він у своїй монографії «Виродження» (1893).

Всесвітньо відомий філософ і психоаналітик Еріх Фромм (1900—1980) носіїв нелюдської поведінки називає «деструктивними особистостями». У свій книзі «Анатомія людської деструктивності» він констатує, що за певних обставин вони навіть вибиваються в воєначальники або стають відомими державними діячами. Коли в суспільстві панує мораль і діє закон, то нелюди не завдають великої шкоди. «Але коли сили руйнування і ненависті загрожують поглинути все суспільство, такі люди стають особливо небезпечними. І не лише тоді, коли займають пости політичних лідерів, але і як потенційна когорта майбутніх диктаторів. Тому треба вчитися читати книгу характерів і не чекати, коли обставини дозволять чудовиську показати своє істинне обличчя».

Пошуком першопричин нелюдської поведінки займався видатний історик і антрополог Борис Поршнєв (1905—1972). Він дійшов висновку, що такого роду моральні виродки взагалі не є людьми. Насправді це окремий біологічний вид людиноподібних хижаків. Він відрізняється від решти людства не лише поведінково, але й генетично та фізіологічно. Хижі батьки передають свою генетику нащадкам.

ГЕНЕТИЧНА ЖОРСТОКІСТЬ

Зауважимо, що визначальний вплив спадковості на схильність до злочинів є твердо установленим науковим фактом. У монографії «Наше постлюдське майбутнє» (2002) американський філософ Френсіс Фукуяма вказує на кореляцію між генами і кримінальною поведінкою. Він посилається на масштабні дослідження однояйцевих близнюків. Вони показали, що схильності біологічних батьків більше впливають на поведінку дитини, ніж кримінальність названих батьків. «Це передбачає деяку форму генетичної передачі кримінальних схильностей» — підсумовує філософ.

Чергове підтвердження отримали цього року вчені з університету Вірджинії (США). Вони встановили, що брехливість і жорстокість передаються генетичним шляхом — через ДНК. Автори дослідження не заперечують, що атмосфера, у якій виховується дитина, також накладає відбиток на її майбутню поведінку. Однак зауважують, що злочинцями стають навіть ті діти, які отримали правильне виховання.

Сучасний антрополог Борис Діденко стверджує, що людиноподібних хижаків лише кілька відсотків. Проте їхній вплив на суспільство непропорційно великий, бо воно концентруються в структурах безконтрольної влади. Найгірше те, що свої аморальність і жорстокість вони накидають значній частині справжніх людей і «охижачують» їх.

ТРЕТЯ СИГНАЛЬНА

Раціональне пояснення коренів нелюдської поведінки дає сучасне наукове уявлення про те, що людина має три сигнальні системи. Перша сигнальна — це інстинкти, умовні і безумовні рефлекси. Її верхня межа — це примітивне мислення, кмітливість вищих тварин, що діють методом спроб і помилок, здатні набувати і передавати досвід, в тому числі навчати своє потомство.

Друга сигнальна система — це інтелект, мова і абстрактне мислення. З великої різноманітності прагнень, що диктуються силами емоцій та інстинктів, інтелект вибирає найбільш раціональні, які найнадійніше приводять до поставленої мети. Межа можливостей другої сигнальної — логічне мислення.

Третя сигнальна система властива лише Людям. Її проявами є совість, співчуття, милосердя, врахування інтересів інших людей, не чинення зла ближнім і природі. Йдеться про вроджені, природні прояви, без будь-яких зовнішніх залякуючих чинників. Завдяки третій сигнальній Людина стає моральною істотою.

На переконання згаданих вище Поршнєва і Діденка, у людиноподібних хижаків немає третьої сигнальної системи. Тому антропологи називають їх «другосигнальними гомінідами» і наголошують, що їх ні в якому разі не можна вважати людьми. Люди і людиноподібні хижаки — це різні біологічні види. Відповідно, вони не можуть повноцінно схрещуватися. Як стверджує Діденко в монографії «Етична антропологія» (2003), внаслідок схрещування між людьми і нелюдами народжується гібридне потомство з ознаками виродження. Ці ознаки здебільшого виявляються в другому й третьому поколіннях.

БІОХІМІЯ ГАННІБАЛА ЛЕКТЕРА

Люди та нелюди відрізняються не лише поведінково і генетично — у них різні біохімічні реакції. Ось що пишуть американські психологи Роберт Берон і Дебора Ричардсон у книзі «Агресія» (1994): «З’ясувалося, що в агресивних осіб рівень адреналіну — речовини, яка має відношення до збудження і тривоги — порівняно низький». Дослідники порівняли виділення адреналіну і норадреналіну в стресових ситуаціях у пацієнтів тюремних лікарень. З’ясувалося, що досліджувані особи виразно розділились на дві групи — з нормальною реактивністю (нормальним виділенням адреналіну) і зі зниженою реактивністю. «Але найцікавішим для цілей нашого дослідження є той факт, що особи зі зниженою реактивністю здійснили проти незнайомців утричі більше злочинів із застосуванням насильства і учетверо більше злочинів зі смертельним наслідком, ніж особи з нормальною реактивністю». Найвідомішим кінематографічним образом нелюда є вишуканий інтелектуал, доктор Ганнібал Лектер з «Мовчання ягнят» — при пожиранні людей у нього навіть не прискорюється пульс.

Знижена реактивність дозволяє другосигнальним гомінідам обманювати «детектор брехні» (поліграф), адже ця техніка налаштована на «людський формат». У людей, завдяки наявності голосу совісті, свідома брехня викликає стрес, який призводить до стрибкоподібної зміни фізіологічних параметрів: частоти пульсу, тиску крові, потовиділення тощо. У другосигнальних гомінід, з причини відсутності совісті, стресу не виникає, а почуття страху успішно гаситься зниженою реактивністю. Тому «детектор брехні» не фіксує проявів хвилювання, з чого робиться помилковий висновок, що людина говорить чисту правду.

Цікаво, що другосигнальні хижаки непогано знають про цю свою особливість. Тому при потребі демонстративно закликають перевірити себе на поліграфі. Для наочності згадаймо ще один відомий кінообраз — головну героїню кінофільму «Основний інстинкт», вродливу письменницю-інтелектуалку. Коли поліція запідозрила її у вбивстві, вона сама запропонувала перевірити її на чесність. «Детектор брехні» зафіксував повний спокій, тому хижачку відпустили на свободу.

Спеціалісти говорять, що 2—3 відсотки тестованих на поліграфі демонструють подібний «нелюдський формат». Це збігається з оцінкою антрополога Бориса Діденка про «кілька відсотків» хижих гомінід в людському соціумі. Тож виходить, що їх можна визначати не лише за поведінкою, але й за фізіологічними параметрами.

Таку ж думку висловлюють згадані вище автори книги «Агресія» Берон і Ричардсон. Вони констатують, що дослідження виявляють сукупність інструментально вимірюваних показників, за якими можна ідентифікувати потенційних насильників. І здійснити профілактичні заходи. Дослідники стверджують, що для таких осіб і для суспільства в цілому буде краще, якщо їхня робота не буде пов’язана з керуванням людьми і прийняттям відповідальних рішень. А ще треба створити таку соціальну атмосферу, в якій нелюдська поведінка зустрічала б осуд, ставала невигідною і навіть небезпечною. Автори книги вважають, що агресивні прояви можна зменшити, якщо створити таку ситуацію в суспільстві, коли: 1) потенційні агресори не зазнають сильного провокування (наприклад, через беззахисність жертви); 2) не отримують вигоди від застосування агресії; 3) можливе покарання за агресивні дії буде суворим (наприклад, поранення або смерть на місці злочину); 4) ймовірність покарання буде високою.

Повний варіант опубліковано в журналі «Перехід-IV», №1-1998 під назвою «Політична антропологія».
Скорочений виклад опубліковано в газеті "День" 19 вересня 2007 р.

ПРОДОВЖЕННЯ: Політична зоологія: психопати і соціопати в ситуації глобальної кризи ­– повстання мавп (+аудіо)


В тему:

Наші інтереси: 

Пізнаємо реальну структуру людства.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Беручи до уваги поведінку та плоди діяльності людей і хижаків, не важко визначити, хто ким є.

Творімо разом мову Сенсар!

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Дуже важлива стаття. Було б добре навчитись розрізняти хижаків від людей за зовнішніми ознаками: щелепами, носом, тощо.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арій каже:
Дуже важлива стаття. Було б добре навчитись розрізняти хижаків від людей за зовнішніми ознаками: щелепами, носом, тощо.

Але для цього потрібно буде визнати таку науку як фізіогноміка, яку чомусь серед читачів НО не визнають як за таку науку, а якщо і визнають то з такою недовірою, що виникає внаслідок чого таке собі логічне питання, а навіщо тоді вчитися розрізняти людей за зовнішніми ознаками, коли спеціальна така наука як фізіогноміка якраз цим лишень і займається..
Яку в свою чергу навіть визнає навіть криміналогія яка взагалі більше відноситься до юридичної науки, аніж до біологічної.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Хто не визнає фізіоґноміку?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Арій каже:
Хто не визнає фізіоґноміку?

Ті хто заявляють, що соціотипи людей не можна типувати по фізіогноміці.
(Лишень зараз побачив, це запитання..)

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Альберт Саїн каже:
що соціотипи людей не можна типувати по фізіогноміці.

А хіба у фізіоґноміці є поняття соціонічний тип?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Українець каже:
А хіба у фізіоґноміці є поняття соціонічний тип?

Саме так! У соціоніці є поняття фізіоґномічний тип... XD Социотіп І Захворювання
Точно так само як наприклад у космології поняття 3D

Зображення користувача Оксана Лутчин.
0
Ще не підтримано

Беручи до уваги поведінку та плоди діяльності людей і хижаків, не важко визначити, хто ким є.

Творімо разом мову Сенсар!

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Дійсно, якщо почати пробувати відрізняти, то приходить досвід і вміння.
Нагадую про веселку настроїв, яка є корисною для розуміння людей.
Темні особистості не розуміють високих настроїв. Доброту вони сприймають як слабкість - задобрювання або як толерантність-терпимість; героїзм підмінюють злістю чи апатією.

VAKULA

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Vakula каже:
Нагадую про <a href="https://www.ar25.org/article/veselka-nastroyiv.html" class="bb-url" rel="nofollow">веселку настроїв</a>, яка є корисною для розуміння людей.
Темні особистості не розуміють високих настроїв. Доброту вони сприймають як слабкість - задобрювання або як толерантність-терпимість; героїзм підмінюють злістю чи апатією.

Чи можете ви пане Вакула за вашою шкалою Веселки виставити на вашу думку мою оцінку із коментарями?

Зображення користувача Вакула Коваль.
0
Ще не підтримано

Cпочатку попереджу, що оцінювати не бажано, тож, коли щось не так - не сприймате сер’йозно. Настрій ваших, пане Альберте, коментарів, на мій погляд, від 2,9 до 3,3. Якщо почнете самі оцінювати (і себе і інших), то скоро матимете досвід і навичку.
Якщо треба швидко оцінити людину, спитайте в неї щось неочікуване. Наприклад, якщо людина "крутий" (тобто підспудно, хронічно, у гніві), то спитавши "котра година" ви цього не помітите, бо людина на звичну ситуацію зреагує стандартно, приховуючи свою суть. А спитавши, ні з того ні з сього, щось таке: "ви спортом колись займалися?" побачите. Перелякана людина перелякається, гнівна розсердиться такому незрозумілому питанню, а весела - розсміється і чітко відповість на питання, хіба що потім з’ясує, чому ви її питаєте таке.
Для гарного спілкування є дуже гарні вправи гляділки

VAKULA

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Дякую! По вашій пораді можна визначати темпераменти людей))

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Корисна стаття для ефективної люстрації.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Наталка Хороша.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття, корисна.
Дозволю собі не погодитись з думкою щодо виборів суддів.
Це ніби вибирати потенційного лікаря. Якими критеріями професійності керуватися? Чи здатний пересічний громадянин оцінити рівень правових знань, чи потрібно йому це?
Крім того, наше суспільство здебільшого не вміє сприймати свій програш, навіть якщо рішення законне. Тому будь-які судді, які ухвалили небажане рішення, ніколи не будуть обиратись «програвшими».
З огляду на те, що стаття 2007 року, сподіваюсь автор змінив свою точку зору на це питання.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Відсутність третьої сигнальної системи виявляється досить простим способом - складанням визерунків з кольорових кубиків. Тобто, в нелюдів значення здібностей до співчуття та співрадості (щастя третього-четвертого рівня) - близько нуля, а в творчих людей - великі значення, тобто, велика здатність до них. Цей тест зветься ПТРЗ (рос. ПТУР) - продуктивність творчих розумових здібностей, або, просто, тест на творчі здібності Б. П. Нікитина.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, четвертим, останнім, візерунком визничається там здатність людини до віри, тобто, до створення чудес. На весь цей тест, витрачається, щонайбільше, 20 хвилин. Те, що там визначається взагалі, зветься творчими здібностями. Але, серед всіх творчих здібностей там виділяється група саме творчих здібностей. http://clone8.ru/?p=pur&amp;id=-20 Вони можуть дати зо загального показника творчих здібностей найбільший внесок, наближено більш, ніж 70%. А, цінності людини чітко корелюють, тобто мають чітку взаємну залежність, з її творчими здібностями. Власне, рівень буття людини саме і визначається її творчими здібностями.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Клімов пише хто такі дегенерати.

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

В старі часи люди знали про це явище, а ще давніше відбувалися війни на виживання. Переможених просто
зїдали!

Гарно, дуже гарно.