Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 330
  • Переглядів: 359

Що підлітки мають вміти робити самостійно – пам'ятка для батьків

Світ:

Стежити за порядком в кімнаті, мити посуд, організовувати свій навчальний процес – навички, які в майбутньому полегшать дитині перехід до самостійного життя. Навчати самостійності дитину потрібно не тоді, коли їй вже 14. Можна починати з того, щоб дитина сама одягалася, коли їй три, і допомагала вам збирати її сумку в табір, коли їй дев’ять.

10 речей, які мають вміти підлітки:

1. Прати свій одяг 

До 12 років давайте дитині прості завдання, наприклад, зібрати брудний одяг, розсортувати його за кольорами й ступеню забруднення, завантажити у пральну машину. Коли їм виповниться 13, вони вже повинні знати, як правильно користуватися пральною машиною.

2. Заробляти та управляти власними грішми 

Підлітки повинні цінувати гроші та знати, як управляти простими фінансами. Також потрібно навчити дитину відповідально витрачати свої кишенькові гроші – дитина має розуміти, що гроші не з'являються просто так. Тому за витратами потрібно стежити: навчіть вести просту бухгалтерію із зазначенням статей витрат. Можна частіше посилати в магазин за покупками, вчити робити вибір. Але не критикуйте занадто часто.

3. Готувати їжу

Це може бути просто пакування власного обіду, приготування бутерброду чи навіть приготування простої їжі для сім’ї. Ваш підліток повинен "орієнтуватися" на кухні. Це не означає, що вам треба припинити готувати для своїх дітей. Ви просто повинні бути впевнені, що вони можуть самі собі приготувати їжу.

4. Організовувати свій навчальний процес і виконувати шкільні завдання

Підлітки повинні навчитися організувати своє робоче навантаження, дотримуватися термінів виконання завдання без допомоги та нагадувань батьків. Багато батьків намагаються досягти короткострокової перемоги у вигляді кращої оцінки, переробляючи математику або переписуючи есе дитини. Це призводить до довгострокових втрат: коли діти стають молодими людьми, вони – розгублені, бо не звикли думати, робити та планувати самі.

5. Ввічливо та з повагою говорити з дорослими

Сюди входять викладачі, тренери, сусіди та друзі родини, а також люди, яких вони не знають і з якими їм може знадобитися поспілкуватися, наприклад, працівники сфери обслуговування. Ми говоримо дітям не розмовляти з незнайомцями, але правильним буде – навчитися розпізнавати одного поганого незнайомця серед переважної більшості хороших.

6. Як себе поводити у  надзвичайній ситуації

Підлітки повинні бути готовими впоратися з найгіршими сценаріями, наприклад, такими як автомобільні аварії, вміти викликати невідкладну допомогу тощо. Окрім того, щоб знати, з ким слід зв’язатись у разі виникнення кризи, дитині треба знати, де відділення поліції. Як це не дивно, але підлітки частіше слухають поліціянтів, ніж своїх батьків.

7. Орієнтуватися у своєму місті чи районі

Діти повинні навчитися орієнтуватися у своєму місті та знати, як користуватися громадським транспортом, якщо їм це буде потрібно.

8. Давати чайові, коли це доречно

Чайові – це також спосіб навчити дітей того, що важка праця повинна винагороджуватися. Переконайтесь, що вони знають, коли та скільки давати чайових.

9. Самостійно просинатися зранку

Підлітки цілком здатні самі прокидатися вранці, і якщо вони будуть натискати на кнопку відкласти сигнал будильника занадто часто, вони швидко дізнаються про наслідки. Будуть дні, коли прийдеться вибігати з дому за кілька хвилин і залишитися без сніданку.

10. Прибирання дому

Домашні справи, включаючи прибирання, підуть на користь як вашій дитині, так і вашому дому. Це прекрасний спосіб делегувати відповідальність і тримати дім в порядку. Нема нічого кращого, ніж дитина, яка відчуває, що бере участь у виконанні завдання, яке виконує вся родина.

До речі, підлітковий вік треба збільшити до 24 років,– обґрунтування вчених.

Наші інтереси: 

Виховання у дитини самостійності та відповідальності. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Якісь інфантильні виходять з цими вимогами підлітки. Наприклад, я заробив свої, на сучасні гроші, перші 500грн, коли мені ще не було 9. В 12 років я вже завжди сам прав всю свою білизну. Свій перший суп та борщ , а також, вареники я зробив якраз в 12. А, про кнопку "відкласти сигнал будильника" я дізнався лише 10 років тому. Зараз мені 39.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Якісь інфантильні виходять з цими вимогами підлітки. Наприклад, я заробив свої, на сучасні гроші, перші 500грн, коли мені ще не було 9. В 12 років я вже завжди сам прав всю свою білизну. Свій перший суп та борщ , а також, вареники я зробив якраз в 12. А, про кнопку "відкласти сигнал будильника" я дізнався лише 10 років тому. Зараз мені 39.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!