Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Глобальна Британія: чому Лондон будує флот Києву

Минулого понеділка на борту англійського корабля HMS Defender був підписаний меморандум між Британією та Україною. Київ представляв заступник міністра оборони Олександр Миронюк, а Лондон – Джеремі Квін, британський міністр з оборонних закупівель. Документ отримав назву Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme.

210700102.jpg

Фото: flickr.com

У ньому йшлося про модернізацію вже існуючих і передачу нових кораблів для ВМС України. Що таке Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme і які кораблі від Великої Британії можуть отримати ВМСУ пояснює Кирило Данильченко у своїй статті на thepage.

Пакет містить будівництво ракетних катерів, здачу сучасних фрегатів, будівництво двох військово-морських баз і модернізацію промисловості для локалізації.

Бази «Очаків» і «Бердянськ», будівництво яких за допомогою британських підрядників, планується завершити до 2024 року.

Поки що неясно, чи входить у меморандум намір закінчити недобудований «Володимир Великий» або постачати 5700-тонні «тип 31», які беруть участь у тендері для Греції та заплановані до введення в стрій для ВМС Великої Британії.

Хоча з останнім є великі сумніви – $350 млн за одиницю навряд чи дозволить продати нам «фрегати» у множині.

Україні передадуть два протимінних кораблі класу Sandown із наявності. Ці судна в 600 тонн водотоннажності, швидше прибережні мінні мисливці, ніж тральщики, проте мають скловолоконний корпус, що вкрай важливо за протимінних робіт. А ще вони будуть модернізовані сучасними сонарами, безпілотними підводними апаратами та дронами.

Плюс 8 ракетних катерів – договір по них буде підписаний уже в серпні 2021 року. Половина буде спущена на воду в Британії, половина — в Україні. Оснащені керованим ракетним озброєнням і артилерією, британські катери спільно з американськими «Айленд» стануть основою українських москітних сил у Причорномор'ї.

Як наслідок, Україна отримає:

  • 1,25 млрд фунтів опціону в кредит;
  • доступ до важкого озброєння, ракет і боєприпасів;
  • британських фахівців із кораблебудування на «Нібулоні», заводі «Океан» і «Зоря Машпроєкт» перший дзвіночок модернізації.

А ще операція ORBITAL розширена з Сухопутних військ на ВМСУ – в Одесі на борту судна Британії Trent у травні проходили двотижневі курси для українських військових моряків; проводився семінар із протимінної підготовки.

На виході – локалізація, оснащення, навчання. Де-факто Лондон створює проксі флот у Чорноморському регіоні.

Це є частиною стратегії «Глобальна Британія», яку Борис Джонсон озвучив ще напередодні виходу з ЄС.

Залишивши інтеграцію в європейські структури для континенту, британці знову хочуть стати військовим і політичним гравцем у світі, де більшість населення планети житиме в автократичних або частково невільних країнах. Основні конкуренти та противники — це РФ і Китай, але не зникнуть виклики на кшталт хунти у М'янмі або режиму Лукашенка (реакція Лондона в обох випадках показова, поки ЄС до останнього жував жуйку стурбованості).

Протидія відмиванню грошей за допомогою Великої Британії – привіт квартирам і шубосховищам російських олігархів у Сохо. Британська «АстраЗенека» бере участь у «гонці» та «дипломатії» вакцин.

Оборонні витрати Британії щороку зростатимуть на 4 млрд фунтів, поки не перевищать рівень 2,2% від ВВП. Плани ядерного роззброєння до 180 боєголовок пішли у минуле, і озвучувалися цифри до 2030 року вийти на рівень 260 ядерних боєголовок – плюс 80 нових одиниць зброї ядерного стримування.

Для супроводу двох нових авіаносців, на які Лондон витратив майже 6 млрд фунтів, спускається на воду лінійка нових фрегатів. Експериментальні групи реагування на узбережжі – кооперація спецназу, фахівців розвідки, десантних кораблів доків і тип 45. HMS Defender і HMS Dragon у 2020-21 році проходили через де-юре українські води поблизу анексованого Криму, що викликало хворобливу реакцію Москви. Вперше після кампанії в Лівії британські літаки завдали ударів по об'єктах Ісламської держави в Іраку – країна повертається до операцій на схід від Суецького каналу.

Бажання Британії проектувати в регіонах, де авторитарні режими нарощують активність – подарунок для України. Тим більше, що наша держава – буквально приклад підтримки, яку показує Лондон, навіть без нагадувань про Будапештський меморандум.

Демократична країна, що протистоїть тоталітарній машині Кремля в регіоні, який історично цікавив Британію. Чорне море – розлом між Сходом і Заходом, розлом між найбільшим оборонним альянсом і найбільшою авторитарною країною земної кулі.

Природно, отримати британські кораблебудівні технології, самі кораблі та модернізувати промисловість – для нас неоціненно.

Як і для англійців неоціненно розширити програму національного суднобудування, відкрити нові робочі місця для Babcock і Thales, а ще отримати важіль для своїх амбіцій у Причорномор'ї. Щоб підтримувати ліберальний порядок денний, вільну торгівлю та глобалізацію, а не тортурні підвали в невизнаних республіках.

Тому зближення між Лондоном і Києвом в галузі оборонного співробітництва посилюватиметься: багаторічні програми будівництва флоту для України – найяскравіший тому приклад.

Наші інтереси: 

Отримати британські кораблебудівні технології і кораблі від Великої Британії, модернізувати промисловість. Військово-морська співпраця України і Великої Британії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Британія, а не не Німеччина, є справжнім європейським лідером і зразком для України у всьому.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Британія, а не не Німеччина, є справжнім європейським лідером і зразком для України у всьому.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

І, щодо політики Ковіду?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !