Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 18
  • Переглядів: 20

Людина дії: психологічний тип Марії Магдалини на основі євангельських текстів (+аудіо)

Категорія:

Будучи ключовою діючою особою руху за Царство боже, свята Марія Магдалина залишила в Добрій Новині лише одне слово, яким точно виразила найголовніше і найсокровенніше.  

magdalyna.jpg

Раввуньо! (Марія Магдалина) – Дель Парсон
Раввуньо! (Марія Магдалина) – Дель Парсон

Аудіоверсія: Людина дії: психологічний тип Марії Магдалини на основі євангельських текстів

Особливістю Доброї Новини є дуже висока інформаційна насиченість. Це нам дозволяє «витягувати» з тексту багато корисних знань і настанов. Щоб у цьому переконатися, спробуймо визначити соціотип Марії Магдалини.

Група Четвертої квадри

У попередніх дослідженнях ми з’ясували соціотип Ісуса Хреста і найімовірніші соціотипи найближчих апостолів. Оскільки Ісус належав до соціотипу «етико-інтуїтивний інтроверт» («Миротворець»), то створена ним група гуртувалася навколо психологічних цінностей Четвертої квадри.

Варто зауважити, що в ході діяльності такого роду груп при досягненні певного ступеня згуртованості виникає ефект «квадрового очищення» («схлопування квадри»). Цей ефект полягає в тому, що члени групи, які не належать до домінуючої в ній квадри, раптово перестають розуміти, що відбувається всередині, і виключаються («катапультуються») з групи. В результаті всі члени групи належать до однієї квадри, завдяки чому група досягає квадрової чистоти, а це різко посилює взаєморозуміння, синергію та групову ефективність.

Марія Магдалина входила до провідного ядра Ісусової громади, відтак могла належати лише до Четвертої квадри. Відтак визначення її соціотипу зводиться до вибору одного з чотирьох соціотипів Четвертої квадри.

Як ми вже знаємо, психологічними цінностями (головними психічними функціями) цієї квадри є «етика духу», «логіка чесної праці», «інтуїція здібностей» і «сенсорика краси та якості». Також пам’ятаймо, що кожен соціотип може бути «інтровертом» або «екстравертом». Окрім того, він має деякі унікальні характерні особливості, які також допомагають ідентифікації.

А тепер погляньмо на євангельські згадки про Марію Магдалину з погляду психологічного типування. Для цього використаємо відомості про неї, зібрані у статті Марія Магдалина: євангельська історія великого кохання.

Логіка чесної праці

Перша згадка про Марію Магдалину вказує на наявність такої функції як «ділова логіка», точніше «логіка чесної праці»: «По тому Ісус проходив через міста та села, проповідуючи й звіщаючи Добру Новину про Царство Боже. З ним були дванадцять і деякі жінки: Марія, звана Магдалина, Іванна, жінка Хузи, Геродового управителя, Сусанна та багато інших, що їм помагали зо своїх маєтків» (Лука 8.1–3).

Марія Магдалина наведена першою у списку меценатів, які фінансували рух з власних господарств, з власного бізнесу. Якщо виходити з того, що перше – найважливіше, то головною психічною функцією Магдалини є «логіка чесної праці». Перше місце у списку також може вказувати на те, що вона була керівником,  координатором чи адміністратором жіночої групи підтримки – «групи тилового забезпечення».

Марія Магдалина також перша в ранжованому списку, присвяченого внеску власною працею, особистою участю: 

«Було ж там багато жінок, які дивилися здалека; вони слідом ішли за Ісусом з Галілеї і служили йому: між ними Марія Магдалина, Марія – мати Якова та Йосипа, і мати синів Заведея» (Матвій 27.55-56).

«Були там і жінки, що дивилися здалека. Між ними була Марія Магдалина, Марія – мати Якова молодшого та Йосипа, і Соломія, що слідом за ним ходили і йому услуговували, як був він у Галілеї, та й багато інших, що з ним були прийшли в Єрусалим» (Марко 15.40-41).

Це додаткова вказівка на розвиненість психічної функції «логіка чесної праці».

Сенсорика

Щоб переконатися у воскресінні Ісуса Хреста, на світанку до гробниці прийшла група жінок-галілеянок. Проте Марія Магдалина вирішила не чекати світанку, а пішла до гробниці майже вночі: «Першого дня тижня Марія Магдалина прийшла до гробниці вранці, як ще не розвиднілось» (Іван 20, 1-16). Для того, щоб у темноті незнайомого ворожого міста добровільно піти до місця поховання, треба володіти сміливістю і доброю просторовою орієнтацією. Ці якості вказують на розвинену «сенсорику».

Сенсорні типи (від лат. sensus – чуття, сприйняття), сприймають реалії навколишнього світу через відчуття (звуки, барви, запахи, дотик, смак), добре відчувають своє тіло і його потреби. Сприймають світ реалістично, «тут і тепер», без зайвої фантазії, яка, як відомо, є головною причиною страхів і тривог.

Менше слів, більше діла

Для того, що виразити своє кохання до Ісуса, Марія Магдалина не говорила, а діяла: «Коли він перебував у Витанії, як був за столом, підійшла Марія з алебастровою посудинкою, наповненою фунтом вельми дорогого мира зі щирого нарду. Розбивши посудинку, вилила його на голову Ісуса і помазала його ноги й обтерла їх своїм волоссям; і наповнився дім пахощами мира». Тобто вона належала до людей, яким легше щось зробити, ніж говорити правильні та красиві слова.  

Цим яскравим вчинком Магдалина проявила ініціативу і першою виразила своє кохання. У стосунках «інтроверт–екстраверт» ініціатива найчастіше належить екстравертам. Це дозволяє висловити гіпотезу про екстравертованість Марії. Ісус же був інтровертом, а тому мав природну схильність позитивно сприймати зовнішні ініціативи в налагодженні стосунків.

Логіко-сенсорний екстраверт, «Адміністратор»

Наявність ділової логіки, сенсорики та екстраверсії вказує на те, що Марія Магдалина належала до соціотипу «логіко-сенсорний екстраверт», псевдонім – «Адміністратор». Для людей цього типу властиві швидкі реакції та нетерплячість – і це пояснює, чому вона не дочекалася світанку.

Псевдонім цього соціотипу підказує, що Магдалина могла бути адміністратором (координатором, організатором) жіночої групи підтримки.

«Адміністратори» – це люди швидкої дії. Їм простіше робити, ніж говорити. Характерно, що Євангеліє зафіксувало лише одне слово, сказане Марією Магдалиною – це лагідно-пестливе «Раввуньо!». Цим одним словом вона виразила найголовніше. Арамейське слово «равві» означає вчитель. Сказане по-українськи – у формі «Раввуньо» – воно означає «коханий учителю».

Творчою (інструментальною) психічною функцією «Адміністратора» є «сенсорика краси і якості». Під час перебування з Ісусом у Витанії, Магдалина здійснила творчу дію саме за цією функцією – вона забезпечила Ісусу приємні сенсорні відчуття: «помазала його ноги й обтерла їх своїм волоссям; і наповнився дім пахощами мира». Тут бачимо вираження своїх почуттів через дотик і запах – найголовніші компоненти сенсорики.     

Дуальна пара

Найцікавіші, найпродуктивніші та найприємніші стосунки виникають між дуальними соціотипами. Саме до таких соціотипів належали Ісус і Магдалина: етико-інтуїтивний інтроверт («Миротворець») і логіко-сенсорний екстраверт («Адміністратор»). Вони поділяють ту ж саму систему цінностей Четвертої квадри, при цьому кожен бачить ситуацію у відповідності зі своїми сильними психічними функціями. Тому Ісусу й Марії Магдалині разом було легко і цікаво.  

Той, хто забезпечує результат

Кожен соціотип у квадрі виконує одну з чотирьох системних ролей: «стратег», «ефектор», «комунікатор» і «координатор». У Четвертій квадрі стратегом є «Миротворець», а ефектором – «Адміністратор».  Стратег формулює мету і виробляє стратегію для її досягнення, а ефектор забезпечує її виконання та практичний результат. Ось що про це читаємо у стандартному описі логіко-сенсорного екстраверта (ЛСЕ): «Займається тільки практичними і корисними справами. У праці – винятково НАДІЙНИЙ партнер. Не може сидіти без діла, завжди готовий до активності. Не терпить зволікань, не любить відкладати виконання рішень. Зовні охайний, зібраний, постава завжди пряма. Одягається добре і елегантно, але не виряджається.

Це реалісти, які люблять і поважають факти. Як правило, вони віддані своїй роботі, своїй організації і суспільству. Вони пунктуальні і сподіваються зустріти цю якість у всіх інших. Як правило, вони точні та обов’язкові. Вони не люблять бентежити співрозмовників двозначними висловлюваннями і жартами.

Якщо ви бажаєте, щоб робота була виконаною, а інструкції втілені в життя, – запросіть для цього ЛСЕ. Найважче для них – розслабитись і відпочити». 

Ці фрагменти зі стандартного опису «Адміністратора» допомагають краще зрозуміти, чому Марія Магдалина перебуває на першому місці в євангельському рейтингу авторитетності, швидкості, фінансового внеску та підтримки власною працею.

Головний мотор

Описана вище психологічна реконструкція розкриває ключову роль Марії Магдалини на первинному, а тому найголовнішому етапі формування руху Ісуса Хреста за відродження Арійської Традиції і опанування Простору волі. Завдяки вродженим особистим якостям, шляхетному вихованню та коханню до Ісуса, Марія Магдалина забезпечила надійний тил для цього духовного руху, включаючи ефективне адміністрування і впорядкований побут.

Ми про це дізналися завдяки високій інформаційній насиченості Доброї Новини, а також розумінню деяких основ Арійської Традиції, адже «Знання деяких принципів легко компенсує незнання деяких фактів» (Гельвецій).  

Найяскравішим прикладом надвисокої інформаційної насиченості Євангелія є слово «раввуньо». Цим одним словом Марія Магдалина сказала Ісусу найголовніше – що вона є його вірною ученицею і що вона його кохає.

Продовження: Марія Магдалина – головна діяконіса Ісусової громади – та інші діяконіси

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо Добру Новину, підносимось до Царства Божого – у Простір волі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поза Євангелієм у нас поки що нема надійної інформації про діяльність Магдалини. Історія з Тиберієм, переселенням в Ефес чи в інші міста Європи є фантазіями, викликаними відсутністю інформації або її капітальною зачисткою. Подібно виглядали фантазії про дитинство Ісуса, "діяння апостольські" і тому подібне. Фокус з "яйцями Тиберія" - це як фокус з "благодатним вогнем", який виявився навіть не фокусом, а примітивною брехнею.

Чи можлива така глибинна зачистка інформації про Марію Магдалину? Життя показало, що можлива. Наприклад, чи багато хто з нас ще років десять тому щось знав про аріянство? Чи навіть здогадувався про його існування?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нюх і дотик є первинними, а тому базовими сенсорними відчуттями. Новонароджене немовля шукає материнські груди за допомогою нюху і дотику. Якщо мама дитини занадто ретельно помиється чи застосує парфуми, то дитина може відмовитися смоктати цицю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чи варто додати це дослідження до нової книги "Пшениця без куколю"? Прошу поділитися думками.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

Так, доречна інформація, про роль людей в колективі ( команді) .

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дуже варто!

Ігор Каганець каже:
Чи варто додати це дослідження до нової книги "Пшениця без куколю"? Прошу поділитися думками.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Дякую за цікаве і корисне дослідження. Воно має не тільки теоретичне, а і практичне значення, бо показує на прикладі, як визначити соціотип людини .

На користь того припущення, що Марія Магдалина була Адміністратором, свідчать і деякі події її подальшого життя.
Передання каже, що в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія. Для здійснення такого вчинка треба мати неабияку сміливість, наполегливість а також уміння обрати найефективніший спосіб дії. Вона розповіла йому про вчення Хреста, його життя і здійснені ним чудеса. Але імператор засумнівався у диві Воскресіння і попросив доказів. Тоді Марія взяла яйце і, подаючи його імператору, промовила: «Хрестос Воскрес!» При цих словах біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним. Як бачимо, для доказу Воскресіння Марія використала тактильні відчуття імператора, тобто зробила те, що було найпереконливішим для неї самої.

З Рима свята переселилася в Ефес, де беззавітно служила Церкві, проповідувала і допомагала апостолу Івану Богослову в написанні Євангелія (згідно з переказом, саме з її слів євангелист написав його 20-ту главу). І знову ми стикаємося з діловою активністю і ефективним адмініструванням. Марія забезпечувала Івана Богослова необхідними потребами, в тому числі і інформацією, для здійснення його місії.

Хоча в Євангелії Марія Магдалина згадується лише кілька разів, її ім’я увійшло в історію і стало прозивним. А за її вчинком помазання Ісуса миром всі жінки – послідовниці Хреста стали називатися мироносицями.

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

"З Рима свята переселилася в Ефес, де беззавітно служила Церкві"
Служила - ?
Вільна самодостатня людина, може сприяти, допомагати розвитку Церкві.

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Серед значень слова «служити» є і такі: «бути корисним», «виконувати своє призначення», «працювати на якійсь посаді».
Вона ж служила, а не прислуговувала). Це від прислуговування нудить, а від чесного служіння зазвичай радіють))

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поза Євангелієм у нас поки що нема надійної інформації про діяльність Магдалини. Історія з Тиберієм, переселенням в Ефес чи в інші міста Європи є фантазіями, викликаними відсутністю інформації або її капітальною зачисткою. Подібно виглядали фантазії про дитинство Ісуса, "діяння апостольські" і тому подібне. Фокус з "яйцями Тиберія" - це як фокус з "благодатним вогнем", який виявився навіть не фокусом, а примітивною брехнею.

Чи можлива така глибинна зачистка інформації про Марію Магдалину? Життя показало, що можлива. Наприклад, чи багато хто з нас ще років десять тому щось знав про аріянство? Чи навіть здогадувався про його існування?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

У нас також немає інформації, яка б спростовувала фантазії, подані в життєописах святих. Ця нива ще чекає на свого діяча.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, що підняли питання про служіння. Завдяки йому маємо ще одне відкриття: Марія Магдалина – головна діяконіса Ісусової громади – та інші діяконіси.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Про аріянство,Ігоре, може люди і чули, але цей світогляд настільки сфальшували і постарались подати в негативному світлі, що лише при одній згадці про нього люди не бажають далі нічого знати. Наприклад, багато хто, я здогадуюсь, судить про аріїв по діяльності Гітлера, якого, як я починаю розуміти, добряче очорнили. Тому і це питання треба детально розібрати, адже сталінська пропаганда сховала свої злочини за чужим ім'ям.
Щодо інформації в статті, на мою думку її дуже треба включити в книгу.

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так, саме оце і варто додати до нової редакції очищеної Доброї Новини. Як багато коментарів до цієї статті! Видно, що вона добре доторкнулася людських сердець!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додали нове озвучення! Слухайте і поширюйте – це притягує успіх, підіймає у простір позитивних подій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Якщо уважно читати та аналізувати очищене Євангеліє, можемо виявити, що між Ісусом Хрестом (етико-інтуїтивним інтровертом) та Марією Магдалиною (логіко-сенсорним екстравертом) існували дуальні з точки зору сучасної науки стосунки – інтроверт-екстраверт. Будучи дуалами, вони бачили конкретну подію з власних орбіт, тому могли доповнювати один одного, що різко підвищувало ефективність їх взаємодії та дарувало приємні емоції. Нам потрібно повчитися від Марії – ключового персонажа Доброї Новини, як можна висловити одним словом багатогранний спектр почуттів та своє відношення до інших, в особливості – до людей, яких ми любимо чи кохаємо. Магдалина зробила це, використавши лагідно-пестливе арамейське слово, промовлене на український манер – «Равуньо»!

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Якщо уважно читати та аналізувати очищене Євангеліє, можемо виявити, що між Ісусом Хрестом (етико-інтуїтивним інтровертом) та Марією Магдалиною (логіко-сенсорним екстравертом) існували дуальні з точки зору сучасної науки стосунки – інтроверт-екстраверт. Будучи дуалами, вони бачили конкретну подію з власних орбіт, тому могли доповнювати один одного, що різко підвищувало ефективність їх взаємодії та дарувало приємні емоції. Нам потрібно повчитися від Марії – ключового персонажа Доброї Новини, як можна висловити одним словом багатогранний спектр почуттів та своє відношення до інших, в особливості – до людей, яких ми любимо чи кохаємо. Магдалина зробила це, використавши лагідно-пестливе арамейське слово, промовлене на український манер – «Равуньо»!

Радіймо життю граючи!