Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 22
  • Переглядів: 24

Людина дії: психологічний тип Марії Магдалини на основі євангельських текстів (+аудіо)

Категорія:

Будучи ключовою діючою особою руху за Царство боже, свята Марія Магдалина залишила в Добрій Новині лише одне слово, яким точно виразила найголовніше і найсокровенніше.  

magdalyna.jpg

Раввуньо! (Марія Магдалина) – Дель Парсон
Раввуньо! (Марія Магдалина) – Дель Парсон

Аудіоверсія: Людина дії: психологічний тип Марії Магдалини на основі євангельських текстів

Особливістю Доброї Новини є дуже висока інформаційна насиченість. Це нам дозволяє «витягувати» з тексту багато корисних знань і настанов. Щоб у цьому переконатися, спробуймо визначити соціотип Марії Магдалини.

Група Четвертої квадри

У попередніх дослідженнях ми з’ясували соціотип Ісуса Хреста і найімовірніші соціотипи найближчих апостолів. Оскільки Ісус належав до соціотипу «етико-інтуїтивний інтроверт» («Миротворець»), то створена ним група гуртувалася навколо психологічних цінностей Четвертої квадри.

Варто зауважити, що в ході діяльності такого роду груп при досягненні певного ступеня згуртованості виникає ефект «квадрового очищення» («схлопування квадри»). Цей ефект полягає в тому, що члени групи, які не належать до домінуючої в ній квадри, раптово перестають розуміти, що відбувається всередині, і виключаються («катапультуються») з групи. В результаті всі члени групи належать до однієї квадри, завдяки чому група досягає квадрової чистоти, а це різко посилює взаєморозуміння, синергію та групову ефективність.

Марія Магдалина входила до провідного ядра Ісусової громади, відтак могла належати лише до Четвертої квадри. Відтак визначення її соціотипу зводиться до вибору одного з чотирьох соціотипів Четвертої квадри.

Як ми вже знаємо, психологічними цінностями (головними психічними функціями) цієї квадри є «етика духу», «логіка чесної праці», «інтуїція здібностей» і «сенсорика краси та якості». Також пам’ятаймо, що кожен соціотип може бути «інтровертом» або «екстравертом». Окрім того, він має деякі унікальні характерні особливості, які також допомагають ідентифікації.

А тепер погляньмо на євангельські згадки про Марію Магдалину з погляду психологічного типування. Для цього використаємо відомості про неї, зібрані у статті Марія Магдалина: євангельська історія великого кохання.

Логіка чесної праці

Перша згадка про Марію Магдалину вказує на наявність такої функції як «ділова логіка», точніше «логіка чесної праці»: «По тому Ісус проходив через міста та села, проповідуючи й звіщаючи Добру Новину про Царство Боже. З ним були дванадцять і деякі жінки: Марія, звана Магдалина, Іванна, жінка Хузи, Геродового управителя, Сусанна та багато інших, що їм помагали зо своїх маєтків» (Лука 8.1–3).

Марія Магдалина наведена першою у списку меценатів, які фінансували рух з власних господарств, з власного бізнесу. Якщо виходити з того, що перше – найважливіше, то головною психічною функцією Магдалини є «логіка чесної праці». Перше місце у списку також може вказувати на те, що вона була керівником,  координатором чи адміністратором жіночої групи підтримки – «групи тилового забезпечення».

Марія Магдалина також перша в ранжованому списку, присвяченого внеску власною працею, особистою участю: 

«Було ж там багато жінок, які дивилися здалека; вони слідом ішли за Ісусом з Галілеї і служили йому: між ними Марія Магдалина, Марія – мати Якова та Йосипа, і мати синів Заведея» (Матвій 27.55-56).

«Були там і жінки, що дивилися здалека. Між ними була Марія Магдалина, Марія – мати Якова молодшого та Йосипа, і Соломія, що слідом за ним ходили і йому услуговували, як був він у Галілеї, та й багато інших, що з ним були прийшли в Єрусалим» (Марко 15.40-41).

Це додаткова вказівка на розвиненість психічної функції «логіка чесної праці».

Сенсорика

Щоб переконатися у воскресінні Ісуса Хреста, на світанку до гробниці прийшла група жінок-галілеянок. Проте Марія Магдалина вирішила не чекати світанку, а пішла до гробниці майже вночі: «Першого дня тижня Марія Магдалина прийшла до гробниці вранці, як ще не розвиднілось» (Іван 20, 1-16). Для того, щоб у темноті незнайомого ворожого міста добровільно піти до місця поховання, треба володіти сміливістю і доброю просторовою орієнтацією. Ці якості вказують на розвинену «сенсорику».

Сенсорні типи (від лат. sensus – чуття, сприйняття), сприймають реалії навколишнього світу через відчуття (звуки, барви, запахи, дотик, смак), добре відчувають своє тіло і його потреби. Сприймають світ реалістично, «тут і тепер», без зайвої фантазії, яка, як відомо, є головною причиною страхів і тривог.

Менше слів, більше діла

Для того, що виразити своє кохання до Ісуса, Марія Магдалина не говорила, а діяла: «Коли він перебував у Витанії, як був за столом, підійшла Марія з алебастровою посудинкою, наповненою фунтом вельми дорогого мира зі щирого нарду. Розбивши посудинку, вилила його на голову Ісуса і помазала його ноги й обтерла їх своїм волоссям; і наповнився дім пахощами мира». Тобто вона належала до людей, яким легше щось зробити, ніж говорити правильні та красиві слова.  

Цим яскравим вчинком Магдалина проявила ініціативу і першою виразила своє кохання. У стосунках «інтроверт–екстраверт» ініціатива найчастіше належить екстравертам. Це дозволяє висловити гіпотезу про екстравертованість Марії. Ісус же був інтровертом, а тому мав природну схильність позитивно сприймати зовнішні ініціативи в налагодженні стосунків.

Логіко-сенсорний екстраверт, «Адміністратор»

Наявність ділової логіки, сенсорики та екстраверсії вказує на те, що Марія Магдалина належала до соціотипу «логіко-сенсорний екстраверт», псевдонім – «Адміністратор». Для людей цього типу властиві швидкі реакції та нетерплячість – і це пояснює, чому вона не дочекалася світанку.

Псевдонім цього соціотипу підказує, що Магдалина могла бути адміністратором (координатором, організатором) жіночої групи підтримки.

«Адміністратори» – це люди швидкої дії. Їм простіше робити, ніж говорити. Характерно, що Євангеліє зафіксувало лише одне слово, сказане Марією Магдалиною – це лагідно-пестливе «Раввуньо!». Цим одним словом вона виразила найголовніше. Арамейське слово «равві» означає вчитель. Сказане по-українськи – у формі «Раввуньо» – воно означає «коханий учителю».

Творчою (інструментальною) психічною функцією «Адміністратора» є «сенсорика краси і якості». Під час перебування з Ісусом у Витанії, Магдалина здійснила творчу дію саме за цією функцією – вона забезпечила Ісусу приємні сенсорні відчуття: «помазала його ноги й обтерла їх своїм волоссям; і наповнився дім пахощами мира». Тут бачимо вираження своїх почуттів через дотик і запах – найголовніші компоненти сенсорики.     

Дуальна пара

Найцікавіші, найпродуктивніші та найприємніші стосунки виникають між дуальними соціотипами. Саме до таких соціотипів належали Ісус і Магдалина: етико-інтуїтивний інтроверт («Миротворець») і логіко-сенсорний екстраверт («Адміністратор»). Вони поділяють ту ж саму систему цінностей Четвертої квадри, при цьому кожен бачить ситуацію у відповідності зі своїми сильними психічними функціями. Тому Ісусу й Марії Магдалині разом було легко і цікаво.  

Той, хто забезпечує результат

Кожен соціотип у квадрі виконує одну з чотирьох системних ролей: «стратег», «ефектор», «комунікатор» і «координатор». У Четвертій квадрі стратегом є «Миротворець», а ефектором – «Адміністратор».  Стратег формулює мету і виробляє стратегію для її досягнення, а ефектор забезпечує її виконання та практичний результат. Ось що про це читаємо у стандартному описі логіко-сенсорного екстраверта (ЛСЕ): «Займається тільки практичними і корисними справами. У праці – винятково НАДІЙНИЙ партнер. Не може сидіти без діла, завжди готовий до активності. Не терпить зволікань, не любить відкладати виконання рішень. Зовні охайний, зібраний, постава завжди пряма. Одягається добре і елегантно, але не виряджається.

Це реалісти, які люблять і поважають факти. Як правило, вони віддані своїй роботі, своїй організації і суспільству. Вони пунктуальні і сподіваються зустріти цю якість у всіх інших. Як правило, вони точні та обов’язкові. Вони не люблять бентежити співрозмовників двозначними висловлюваннями і жартами.

Якщо ви бажаєте, щоб робота була виконаною, а інструкції втілені в життя, – запросіть для цього ЛСЕ. Найважче для них – розслабитись і відпочити». 

Ці фрагменти зі стандартного опису «Адміністратора» допомагають краще зрозуміти, чому Марія Магдалина перебуває на першому місці в євангельському рейтингу авторитетності, швидкості, фінансового внеску та підтримки власною працею.

Головний мотор

Описана вище психологічна реконструкція розкриває ключову роль Марії Магдалини на первинному, а тому найголовнішому етапі формування руху Ісуса Хреста за відродження Арійської Традиції і опанування Простору волі. Завдяки вродженим особистим якостям, шляхетному вихованню та коханню до Ісуса, Марія Магдалина забезпечила надійний тил для цього духовного руху, включаючи ефективне адміністрування і впорядкований побут.

Ми про це дізналися завдяки високій інформаційній насиченості Доброї Новини, а також розумінню деяких основ Арійської Традиції, адже «Знання деяких принципів легко компенсує незнання деяких фактів» (Гельвецій).  

Найяскравішим прикладом надвисокої інформаційної насиченості Євангелія є слово «раввуньо». Цим одним словом Марія Магдалина сказала Ісусу найголовніше – що вона є його вірною ученицею і що вона його кохає.

Продовження: Марія Магдалина – головна діяконіса Ісусової громади – та інші діяконіси

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо Добру Новину, підносимось до Царства Божого – у Простір волі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так, саме оце і варто додати до нової редакції очищеної Доброї Новини. Як багато коментарів до цієї статті! Видно, що вона добре доторкнулася людських сердець!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нюх і дотик є первинними, а тому базовими сенсорними відчуттями. Новонароджене немовля шукає материнські груди за допомогою нюху і дотику. Якщо мама дитини занадто ретельно помиється чи застосує парфуми, то дитина може відмовитися смоктати цицю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чи варто додати це дослідження до нової книги "Пшениця без куколю"? Прошу поділитися думками.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

Так, доречна інформація, про роль людей в колективі ( команді) .

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дуже варто!

Ігор Каганець каже:
Чи варто додати це дослідження до нової книги "Пшениця без куколю"? Прошу поділитися думками.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Дякую за цікаве і корисне дослідження. Воно має не тільки теоретичне, а і практичне значення, бо показує на прикладі, як визначити соціотип людини .

На користь того припущення, що Марія Магдалина була Адміністратором, свідчать і деякі події її подальшого життя.
Передання каже, що в Італії Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія. Для здійснення такого вчинка треба мати неабияку сміливість, наполегливість а також уміння обрати найефективніший спосіб дії. Вона розповіла йому про вчення Хреста, його життя і здійснені ним чудеса. Але імператор засумнівався у диві Воскресіння і попросив доказів. Тоді Марія взяла яйце і, подаючи його імператору, промовила: «Хрестос Воскрес!» При цих словах біле яйце в руках імператора стало яскраво-червоним. Як бачимо, для доказу Воскресіння Марія використала тактильні відчуття імператора, тобто зробила те, що було найпереконливішим для неї самої.

З Рима свята переселилася в Ефес, де беззавітно служила Церкві, проповідувала і допомагала апостолу Івану Богослову в написанні Євангелія (згідно з переказом, саме з її слів євангелист написав його 20-ту главу). І знову ми стикаємося з діловою активністю і ефективним адмініструванням. Марія забезпечувала Івана Богослова необхідними потребами, в тому числі і інформацією, для здійснення його місії.

Хоча в Євангелії Марія Магдалина згадується лише кілька разів, її ім’я увійшло в історію і стало прозивним. А за її вчинком помазання Ісуса миром всі жінки – послідовниці Хреста стали називатися мироносицями.

Зображення користувача Андрій Юрків.
0
Ще не підтримано

"З Рима свята переселилася в Ефес, де беззавітно служила Церкві"
Служила - ?
Вільна самодостатня людина, може сприяти, допомагати розвитку Церкві.

Реальність існує незалежно від вас ... До тих пір, поки ви з цим згодні.

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

Серед значень слова «служити» є і такі: «бути корисним», «виконувати своє призначення», «працювати на якійсь посаді».
Вона ж служила, а не прислуговувала). Це від прислуговування нудить, а від чесного служіння зазвичай радіють))

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Поза Євангелієм у нас поки що нема надійної інформації про діяльність Магдалини. Історія з Тиберієм, переселенням в Ефес чи в інші міста Європи є фантазіями, викликаними відсутністю інформації або її капітальною зачисткою. Подібно виглядали фантазії про дитинство Ісуса, "діяння апостольські" і тому подібне. Фокус з "яйцями Тиберія" - це як фокус з "благодатним вогнем", який виявився навіть не фокусом, а примітивною брехнею.

Чи можлива така глибинна зачистка інформації про Марію Магдалину? Життя показало, що можлива. Наприклад, чи багато хто з нас ще років десять тому щось знав про аріянство? Чи навіть здогадувався про його існування?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Юлія Гаркуша.
0
Ще не підтримано

У нас також немає інформації, яка б спростовувала фантазії, подані в життєописах святих. Ця нива ще чекає на свого діяча.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дякую, що підняли питання про служіння. Завдяки йому маємо ще одне відкриття: Марія Магдалина – головна діяконіса Ісусової громади – та інші діяконіси.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Про аріянство,Ігоре, може люди і чули, але цей світогляд настільки сфальшували і постарались подати в негативному світлі, що лише при одній згадці про нього люди не бажають далі нічого знати. Наприклад, багато хто, я здогадуюсь, судить про аріїв по діяльності Гітлера, якого, як я починаю розуміти, добряче очорнили. Тому і це питання треба детально розібрати, адже сталінська пропаганда сховала свої злочини за чужим ім'ям.
Щодо інформації в статті, на мою думку її дуже треба включити в книгу.

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так, саме оце і варто додати до нової редакції очищеної Доброї Новини. Як багато коментарів до цієї статті! Видно, що вона добре доторкнулася людських сердець!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додали нове озвучення! Слухайте і поширюйте – це притягує успіх, підіймає у простір позитивних подій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Якщо уважно читати та аналізувати очищене Євангеліє, можемо виявити, що між Ісусом Хрестом (етико-інтуїтивним інтровертом) та Марією Магдалиною (логіко-сенсорним екстравертом) існували дуальні з точки зору сучасної науки стосунки – інтроверт-екстраверт. Будучи дуалами, вони бачили конкретну подію з власних орбіт, тому могли доповнювати один одного, що різко підвищувало ефективність їх взаємодії та дарувало приємні емоції. Нам потрібно повчитися від Марії – ключового персонажа Доброї Новини, як можна висловити одним словом багатогранний спектр почуттів та своє відношення до інших, в особливості – до людей, яких ми любимо чи кохаємо. Магдалина зробила це, використавши лагідно-пестливе арамейське слово, промовлене на український манер – «Равуньо»!

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Якщо уважно читати та аналізувати очищене Євангеліє, можемо виявити, що між Ісусом Хрестом (етико-інтуїтивним інтровертом) та Марією Магдалиною (логіко-сенсорним екстравертом) існували дуальні з точки зору сучасної науки стосунки – інтроверт-екстраверт. Будучи дуалами, вони бачили конкретну подію з власних орбіт, тому могли доповнювати один одного, що різко підвищувало ефективність їх взаємодії та дарувало приємні емоції. Нам потрібно повчитися від Марії – ключового персонажа Доброї Новини, як можна висловити одним словом багатогранний спектр почуттів та своє відношення до інших, в особливості – до людей, яких ми любимо чи кохаємо. Магдалина зробила це, використавши лагідно-пестливе арамейське слово, промовлене на український манер – «Равуньо»!

Радіймо життю граючи!