Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 17

Психологи довели: людина здатна відчувати чотири рівні щастя

Існують чотири рівні пізнання щастя. Вивчали їх, починаючи ще з Арістотеля! І психологи сучасності можуть також багато про це розповісти.

Багато про що говорять нам психологи, багато радять. І як досягти щастя, радять теж. А адже ще древні греки визначили чотирьохрівневу концепцію щастя - дуже корисна тема для роботи над собою, правда. 

Що таке щастя?
Це щось набагато більше, ніж гарний настрій або радість. Це той добробут, завдяки якому людина може жити нормальним життям, володіючи здоровим глуздом і справжнім почуттям задоволення!

Для кожної людини щастя виражається в чомусь своєму. Комусь потрібна якась річ, комусь потрібна конкретний зв'язок ... За рішення цієї загадки взявся Аристотель (правда, уточнює журналіст ДжоІнфоМедіа Діана Лінн, новітні історичні дані говорять нам, що слово «аристотель» перекладається просто як «енциклопедія», так що авторів у його книги було багато), і вивів аж чотири рівні! 

Перший рівень - щастя матеріальне

Тобто щось, що можна помацати! Завдяки тому, що у людини є те найкраще, що світ може йому запропонувати, він відчуває, що весь світ в його руках.

Але як тільки трапляється фінансова криза або ще якась подібна сумна ситуація, починається крах, щастя проходить! Адже щастя першого рівня виключно речами матеріальними і підтримується, на жаль.

Другий рівень - щастя на підставі порівняння

Тобто людина, що застрягла на другому рівні, постійно дивиться, що у кого і як. Якщо у нього щось краще, ніж у інших - ура, стрибаємо до стелі, є куди і навіщо жити! Ну а якщо оточенню така людина програє - замість щастя будуть  йому заздрість, цинізм і нікчемність, на жаль ...

Третій рівень - щастя приносити добро

Це вже куди більш глибоке почуття. Люди на цьому етапі відмовляються від дій, орієнтованих на себе, егоїстичних. Вони починають ставити потреби і бажання інших людей на перше місце!

І таке щастя ґрунтується вже на зв'язках, які люди створили з іншими людьми. На любові, на зустрічах ... Можуть бути труднощі, пов'язані з очікуваннями інших людей - часом надто високими.

Четвертий рівень - піднесене щастя

Цього вже хочуть домогтися ну просто всі! Адже це - баланс трьох вищеописаних рівнів. І виходить куди більше, ніж просто зв'язок з людьми.

Четвертий рівень - це зв'язок фактично з усім  Всесвітом. Як цього рівня досягти - вже питання особистості самої людини. Але, як правило, до такого щастя призводить релігія, духовність, наука, філософія чи мистецтво.

Піраміда Маслоу
В цілому, саме з пірамідою потреб людини, зауважує журналіст ДжоІнфоМедіа Діана Лінн, таку ось концепцію і можна порівняти.

Перший ступінь - їжа і фізичний комфорт, друга - безпека близьких людей, третя - любов, четверта - самореалізація, п'ята - досягнення задоволеності собою і тим, що ви робите, здатністю приносити в цей світ щось нове.

В принципі, п'яту сходинку Маслоу можна порівняти з четвертим рівнем Аристотеля, третю - з третім же рівнем, першу і другу - аналогічно ...

Такі системи в цілому подібні, якось же треба структурувати себе і прагнути до вдосконалення.

Джерело

Наші інтереси: 

Технологія життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дивно, що тут забули про евдемонію...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дивно, що тут забули про евдемонію...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!