Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 106
  • Переглядів: 114

Здоров’я людини і простори буття – традиційні уявлення і сучасний досвід

Категорія:

Фундаментальне здоров’я є одним з наслідків перебування у Просторі волі. Інші не менш важливі наслідки: ясна свідомість, цікаві справи, гармонійне оточення, наявність достатніх часових і матеріальних ресурсів, можливість творити та самореалізуватися, ставити шляхетні цілі і їх досягати.

230531ostriv-1.jpg

Вгору просування – без краплі вагання!
Вгору просування – без краплі вагання!

Внутрішній стан людини визначає характер подій навколо неї. Спрацьовує принцип «подібне притягується до подібного» і «чисте тягнеться до чистого». Помічено, що вже після десяти днів практики Живого Слова до людини починають притягуватися світлі люди і позитивні події, вона неначе піднімається в гармонійніший простір.

Так само можна спостерігати і зворотний процес: якщо людина вирішує, що уже «всього досягла» і перестає підтримувати світло у своїй душі, вона неминуче накопичує інформаційний баласт, починає притягувати до себе проблеми і опускатися вниз. Це як аеростат на гарячому повітрі, що піднімається вгору тільки доти, доки горить вогонь.

Спостереження за численними прикладами руху «вгору» і «вниз» дозволили сформувати уявлення про чотири простори буття, які існують в нашому житті неначе паралельні площини, або неначе чотири поверхи великого будинку.

На першому поверсі, який більше схожий на підвал, живуть нещасні, принижені, нерідко деградовані люди, які ні у що не вірять, страждають від хвороб, поганих звичок, бідності та інших «негараздів». Цей найнижчий життєвий простір називається Простором страждань.

На другому поверсі також панують негативні емоції, проте тут вирує боротьба – одні нападають, інші відбиваються. Ніхто нікому не вірить, бо навколо повно хижаків, шахраїв і паразитів. У цьому просторі неможливо перемогти, адже це не простір перемоги. Це Простір боротьби. Вічної боротьби.

Третій поверх – це Простір пригод. До нього іноді потрапляють везунчики з другого поверху. На цьому поверсі також відбуваються бурхливі події, тут також може бути купа адреналіну, а проте вже переважають позитивні емоції. Тут багато неймовірних ситуацій і цікавих знайомств. Цей простір дуже мінливий, адже людина не здатна керувати всіма цими пригодами – пригоди керують людиною. Тут неможливо довго утриматися, тож незабаром людина або провалюється вниз, або піднімається вгору – на четвертий поверх.

Четвертий поверх – це Простір волі. Про нього знають тільки ті, хто сюди вже потрапив. Для всіх інших це повна фантастика. Щоб потрапити на цей рівень буття, треба докласти зусиль і зробити свідомий Перехід-IV. Тут не відбувається негативних подій, тому Простір волі – це простір здоров’я і безпеки. У цьому просторі людина керує своїм часом, а це головне мірило якості життя: багатство людини вимірюється кількістю часу, який вона може присвятити виконанню улюбленої роботи. Цей простір є ідеальним для творчості, в ньому найлегше досягаються поставлені цілі.

Можна сказати, що чим вище вгору, тим чистіше, приємніше, легше. Нижні простори «густі» і «в’язкі», в них важко рухатися, натомість чим вище, тим менший опір середовища щодо будь-якої активності. Отже, для досягнення цілі потрібно не одразу ж бігти до неї, а спочатку піднятися вертикально вгору – у Простір волі, а вже потім рухатися у потрібному напрямку. А для того, щоб піднятися, треба скинути інформаційний баласт і наповнити свій аеростат світлом.

Про тісний взаємозв’язок між внутрішнім станом людини і подіями навколо неї було відомо тисячі років тому. Ось фрагмент з індоарійської Бгагавад-гіти (Божественної пісні): «Ті, що перебувають в гуні благочестя, поступово піднімаються на вищі планети; живі істоти, що перебувають в гуні пристрасті, живуть на земних планетах; ті ж, на кого впливає бридка гуна невігластва, опускаються в пекельні світи» (Бгагавад-гіта, 14.18).

Тут йдеться про три простори буття нашого фізичного світу, кожен з яких має внутрішні рівні – плани (площини, «планети»):
• простір волі – «вищі планети»;
• простір боротьби – «земні планети»;
• простір страждань – «пекельні світи».

Проблема адекватного сприйняття цієї істини викликана неточними інтерпретаціями, згідно з якими згадана структура буття начебто стосується тільки духовного світу, тож стає доступною людському духу тільки після його смерті. Насправді така ж сама структура властива і для фізичного світу. Це підтверджується емпірично і, до того ж, відповідає фундаментальному принципу «Що нагорі, те й унизу».

Особливо збиває з пантелику слово «планети», яке відразу ж спрямовує нашу думку геть від Землі – до Венери, Марса та інших планет Сонячної системи. Вживання терміну «планети» в розумінні «плани, рівні, площини» можна пояснити або неточним перекладом з санскриту, або використанням цього терміну в символічному сенсі: «планета» як «план буття». Згідно з Бгагавад-гітою, існує точний зв’язок між планами буття і якістю свідомості людини (гуною): чим вона світліша, тим якісніший простір. При цьому гуна розглядається як головний рушій людини, її внутрішній двигун (гун, ган, гон – те, що жене, рухає, несе, звідси макогон, річка Ганг (потік), дракон-драгон (рушійна сила), статевий гін, гонець (кур’єр), гінкий (швидкоростучий) тощо.

Підтвердженням тісного зв’язку між рівнем розвитку і простором буття є визначення у «Теософічному словнику» (1892) Олени Блаватської: «План: від лат. planus (рівень, площина), протяжність простору або чогось у ньому, фізичного чи метафізичного, наприклад – «план свідомості». В окультизмі цей термін позначає область або ступінь певного стану свідомості, або здатності до сприймання певної групи відчуттів, або дію певної сили, або стан матерії, що відповідає одному зі згаданих».

Перебуваючи в певному просторі, людина зазвичай спілкується з людьми цього ж самого простору. Мати справи з людьми нижчих просторів їй зовсім нецікаво і навіть неприємно, а діяльність людей з вищих просторів незрозуміла, а тому також нецікава. В результаті люди з інших просторів (планів буття) нерідко сприймаються як люди «з іншої планети». Скажімо, людина захоплено розповідає тобі про останні новини міжпартійної боротьби, а ти не можеш зрозуміти, як нормальну людину може цікавити вся ця метушня.

У нинішній період Залізної доби більшість людей і суспільство в цілому перебувають у Просторі боротьби, тому Бгагавад-гіта позначає цей простір як «земні планети». В Арійській традиції «простір більшості» ще позначається словом «світ». «У світі на вас тиснутимуть. Але дерзайте! Я переміг світ» – сказав Ісус Хрестос своїм учням і послідовникам (Іван 16.33). Так само й Григорій Сковорода: «Світ ловив мене, та не спіймав». Очевидно, що «світ» і «світло» – однокореневі слова. Це означає, що первинний і природний стан для «світу» (більшості людей і суспільства в цілому) – це перебування у стані світла, тобто у Просторі волі. Нинішній світ перебуває у неприродному темному стані Простору боротьби, тому відновлення Ладу передбачає повернення людства у сонячний Простір волі. Наголосимо, що перебування в ньому не передбачає бездіяльності. Навпаки – тут кипить робота, але вона осмислена, добре організована, ефективна і завжди приводить до перемоги.

На відміну від усталеної системи з трьох просторів, ми використовуємо систему з чотирьох просторів, в якій додатковим є Простір пригод. Він є важливим індикатором, що дозволяє практично відстежити підйом людини у Простір волі або навпаки – опускання її у Простір боротьби. Простір пригод дуже нестабільний: це простір Переходу, тому з нього швидко вистрибуєш вгору або випадаєш вниз.

У кожному з чотирьох просторів можна виокремити ще по три рівні (підпростори): вищий, середній і нижчий. Наприклад, вищий рівень Простору пригод – це коли тебе несе потік захоплюючих, дивовижних і цікавих подій, на які ти зовсім не можеш вплинути. На нижчому рівні – те ж саме, але з ризиком і адреналіном.

Для того, щоб потрапити у вищий простір, треба обов’язково пройти через проміжні простори. Наприклад, щоб з Простору боротьби потрапити у Простір волі, потрібно обов’язково пройти через Простір пригод.

Якщо повернутися до теми оздоровлення, то варто уточнити: ми займаємось не оздоровленням, а підняттям людини у Простір волі. Фундаментальне здоров’я стає тільки одним з наслідків перебування в цьому просторі. Інші не менш важливі наслідки: ясна свідомість, цікаві справи, гармонійне оточення, наявність достатніх часових і матеріальних ресурсів, можливість творити і самореалізуватися, ставити шляхетні цілі і їх досягати.

Сприйняття реальності чотирьох просторів буття радикально змінює стратегію досягнення щастя.

В кожному з просторів є надзвичайно широкий спектр потенційно можливих сценаріїв розвитку подій, проте всю цю різноманітність об’єднує спільний характер – в залежності від якостей даного простору. Який із цих сценаріїв реалізується – залежить від маси зовнішніх обставин, якими людина не може надійно керувати власною волею. Що вона надійно може зробити, так це піднятися у Простір волі, в якому всі сценарії будуть для неї позитивними.

Це дуже гарна новина! Радіймо! 


Продовження у статті:
Добра Новина про Царство боже.

Про те, як піднятися у простір позитивних подій: Друзі і вороги Царства божого

Додатково: Як перемагати у Просторі пригод


В тему:

Наші інтереси: 

Пізнаємо, як насправді влаштовано наш світ.  

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Простір пригод дуже нестійкий. У ньому неможливо довго затриматися – незабаром або підіймаєшся вгору у Простір волі, або опускаєшся у Простір боротьби з ризиком провалитися ще нижче – у Простір страждань.
Якщо людина відчуває, що опинилася у Просторі пригод, то треба негайно докладати усіх зусиль для руху вгору. Цій ситуації присвячена Цифрона 100-3 Живого Слова в її первинному варіанті:

Цифрона 100-3
Не опускай
Свою гойдалку
На дно збиткової
Каруселі
Там бруд і морок
безутішність
Завжди будь
Чистий
Променистий
Очищайся!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось чому існують невиліковні хвороби у нашому "залізному" світі..Щоб піднятися у вищі простори і здобути зцілення,потрібно не дорогі ліки приймати в Ізраїльських клініках,а рухатися по наміченому Творцем шляху-еволюції..а хороше здоров'я це приємний бонус у Вищому Просторі..

Наші Предки планети називали землями.."Піти за три дев'ять земель" означало полетіти за межі Сонячної системи,що складається із дев'яти земель (планет),із яких на третій від Сонця вони жили..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віолетта Подорожня.
0
Ще не підтримано

В медицині зараз існує таке поняття, як психосоматика захорювання. Яке теж повязує хворобу тіла з хворобою душі. Чим більше знайомлюсь з сайтом, тим більш зручно почуваю себе. З вправами "Око відродження" познайомилася ще 10 років тому. Але залишила їх для себе на пенсійний вік. Поки вибрала для себе іншу зарядку. Мені здається, що я весь час живу у просторі подій. У мене відчуття, що хтось веде мене по життю. У складний час завжди приходе підказка і правильне рішення. Але все ж це при моєму бажанні розвиватися, вдосконалюватися та постійно двигатися тільки вгору.

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Простір пригод дуже нестійкий. У ньому неможливо довго затриматися – незабаром або підіймаєшся вгору у Простір волі, або опускаєшся у Простір боротьби з ризиком провалитися ще нижче – у Простір страждань.
Якщо людина відчуває, що опинилася у Просторі пригод, то треба негайно докладати усіх зусиль для руху вгору. Цій ситуації присвячена Цифрона 100-3 Живого Слова в її первинному варіанті:

Цифрона 100-3
Не опускай
Свою гойдалку
На дно збиткової
Каруселі
Там бруд і морок
безутішність
Завжди будь
Чистий
Променистий
Очищайся!

Все, що робиться з власної волі, – добро!