Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У цій країні 70% населення регулярно займається спортом

Світ:

Спецтема:

Синi гори на горизонтi розмежовують блакить неба i голубе плесо озера Леман. Я стою на знаменитiй набережнiй Ушi в Лозаннi й намагаюся якось вмiстити всю цю красу в кадр. Не вдається. Бо фотоапарат не може передати дзвiнкостi повiтря, ароматiв весняної зеленi.

17040904.png

Фото Експрес

Ех, якби я тут жила, теж виходила б на ранкову пробiжку берегом озера Леман, яке в нас за звичкою називають Женевським, пише Юлiя Постюк в газеті Експрес.

Хоча бiгати, милуючись краєвидом Леману, можна i в горах, у селищi Арзьє, де ми з друзями зупинилися на кiлька днiв. Тут живе трохи бiльш як 2,5 тисячi чоловiк -- однак у них дiє власний йога-центр.

По горах прокладенi велодорiжки -- для зручностi пересування. А якщо сiсти в електричку й проїхати двi зупинки по колiї вгору, опинишся в горах, де можна покататися на лижах.

6 квiтня у свiтi вiдзначають Мiжнародний день спорту. 7 квітня -- Всесвiтнiй день здоров'я. Обидва цi днi можна смiливо записувати до числа нацiональних свят Швейцарiї. Адже в цiй країнi дуже шанують спорт -- i, як наслiдок, можуть похвалитися чудовим здоров'ям!

Швейцарiя перебуває у топ-трiйцi найбiльш здорових країн планети -- і все це завдяки не лише чудовiй природi та здоровому довкiллю, а й фiзичнiй активностi.

За даними соцiологiв, 70% жителiв Швейцарiї у вiцi вiд 15 до 74 рокiв регулярно займаються спортом, це найвищий показник у Європi. Кожен четвертий швейцарець є членом спортивного клубу -- або професiйного, або любительського.

Згiдно з опитуванням, найпопулярнiшими спортивними заняттями у країнi є лижi, бiг i тренування у фiтнес-центрах. Також швейцарцi люблять санний спорт, велосипеди, тенiс i спортивну гiмнастику.

За даними Швейцарської федерацiї фiтнес-клубiв i здоров'я (SFGV), загалом у їхнi заклади ходять 750 тисяч чоловiк, що забезпечує галузi рiчний оборот понад 800 мiльйонiв франкiв. У середньому рiчний абонемент у фiтнес-клуб коштує 906 швейцарських франкiв (це приблизно стiльки ж у євро), мiсяць тренувань обходиться у 75 франкiв.

Загалом у країнi понад 26 тисяч спортивних об'єктiв -- залiв, фiтнес-клубiв, стадiонiв, басейнiв. У спортi й фiтнесi понад 80 тисяч працiвникiв -- це 2,5% ринку працi Швейцарiї, вони забезпечують 1,8% ВВП країни. Для порiвняння: у виробництвi швейцарських годинникiв задiяний лише 1% робочої сили. Чималу частку в "спортивнiй" зайнятостi становлять рiзноманiтнi чиновники та службовцi, адже Швейцарiя є резиденцiєю для багатьох європейських та мiжнародних федерацiй. Наприклад, штаб-квартира ФIФА розташована в Цюриху, УЕФА -- у невеличкому мiстi Ньйонi, що неподалiк Женеви, а в Лозаннi працює Спортивний арбiтражний суд -- найвищий судовий орган для вирiшення всiх суперечок у цiй сферi. Загалом у таких органiзацiях працює понад 7200 осiб. А спортивний туризм створює робочi мiсця для 26 -- 27 тисяч швейцарцiв та забезпечує третину прибуткiв вiд спорту -- понад 2,2 мiльярда швейцарських франкiв. 

Наші інтереси: 

Спорт додає енергії і повноти життя. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, чому мій коментар тут перший? Адже синонімом слова "божественність" є слово "здоров'я"! І, найздоровіша нація Європи заслуговує на найпильнішу нашу увагу! Цікаво, які нації посідають перші два місця за здоров'ям?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, чому мій коментар тут перший? Адже синонімом слова "божественність" є слово "здоров'я"! І, найздоровіша нація Європи заслуговує на найпильнішу нашу увагу! Цікаво, які нації посідають перші два місця за здоров'ям?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!