Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Королі коронавірусу. Як влаштований ринок тестів на COVID-19 і хто на них заробляє

Світ:

Тестування на коронавірус стає масовим явищем. Хто заробляє на "турботі" українців про здоров'я? У серпні Київське обласне територіальне управління Антимонопольного комітету почало вивчати вартість тестів на коронавірус. 

20100102.jpg

Фото: Liga.net

Як виглядає ринок тестів на коронавірус і скільки вже заробили його учасники, пише Ліга.net.

У державній лабораторії тест можна зробити за 700 грн, приватні просять у середньому 1800 грн і більше за кожну додаткову послугу (виїзд додому, переклад довідки на іноземну мову, терміни отримання результатів, часто окремо рахують саму процедуру забору біоматеріалу та ін.).

Причина цього проста – попит на послугу зашкалює.

"Не дивлячись на те, що приватні лабораторії підключилися до тестування населення, ринок ПЛР-тестів на COVID-19 залишається сильно недонасиченим. Попит на ПЛР-тести набагато перевищує пропозицію, і багато приватних лабораторій, які успішно користуються ажіотажним попитом і своєю ціновою політикою, просто знімають вершки", – пояснює комерційний директор Synevo Микола Скавронський.

В його компанії зараз роблять тільки ІФА-тести й тільки готуються до запуску ПЛР.

ПЛР-тест (полімеразна ланцюгова реакція) має високу чутливість і дозволяє виявити вірус навіть на ранніх стадіях захворювання. Такий тест дозволяє визначити РНК вірус SARS-CoV-2 в мазку зі слизової дихальних шляхів. Метод ІФА (імуноферментний аналіз) дозволяє побачити реакцію імунної системи на вторгнення інфекції, а не сам вірус. Для цього потрібно здати аналіз крові. ІФА-тест дозволяє виявити три види антитіл (імуноглобулінів) до вірусу, які свідчать або про активну фазу, або про вже перенесене захворювання. Імуноглобуліни класу М (IgM) з'являються першими, їх можна виявити в крові з 5 дня від появи симптомів COVID – інфекції. IgM може свідчити про гостру стадію хвороби.

Імуноглобуліни класу А (IgА) з'являються, починаючи з 7-10 дня хвороби. Їхня наявність також свідчить про активну фазу хвороби. Імуноглобуліни класу G (IgG) починають визначатися в крові приблизно з 14-28 дня від моменту зараження і свідчать про те, що організм виробив імунітет до неї.

Оскільки вірус SARS-CoV-2 молодий, поки що немає достатньо даних щодо стійкості імунітету – невідомо, наскільки довго вироблені антитіла IgG зможуть захистити організм.

Ціна тестів на коронавірус залежить від пропозиції. У міру того, як на ринку кількість реагентів збільшувалася, потужності лабораторій зростали, відповідно, вартість тестів знизилася приблизно на 15%.

У МОЗ про справедливу вартість ПЛР-тесту також не говорять.

Скавронський із Synevo вважає, що ПЛР-тест на COVID-19 з урахуванням якісних реагентів, може коштувати приблизно 1000 грн. "Це ніяк не 1500-2500 грн, які ми зараз спостерігаємо в приватних лабораторіях", – говорить він.

Ціна 600-700 грн за ПЛР-тест, яку пропонують маленькі лабораторії, на його думку, викликає побоювання в достовірності дослідження. "Хіба що це чиста благодійність, і про бізнес мови взагалі немає. Або ж компанія працює напівлегально", – коментує Скавронський.

Згідно зі статистичними даними, які є у вільному доступі на сайті Центру громадського здоров'я, близько 80% тестів на Covid-19 виконують державні лабораторії, 20% – приватні.

Такий розподіл часток справедливий і для ПЛР, і для ІФА-тестів.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що зараз держава розглядає варіант, щоб залучити приватні лабораторії, які б на аутсорсі тестували українців за тією ж ціною, що і держлабораторії. "Це в три рази менше, ніж беруть приватні лабораторії, – каже Степанов. – Переговори ведуться давно... Це бізнес".

За оцінкою Скавронского, із початку пандемії населення в Україні витратило на тести 850 млн грн. З них на ПЛР-тести загалом – близько 650 млн грн, на ІФА-тести – близько 200 млн грн.

Якщо проаналізувати статистику за кількістю зроблених тестів на COVID-19, в Україні загалом зробили близько 3,3 млн тестів на COVID-19, випливає зі статистики ЦГЗ. І якщо допустити, що кожен тест здала одна особа, то тестування на Covid-19 пройшло менше 8% населення України.

Ринок зростає. За місяць – із 20 серпня до 20 вересня – грошовий оборот тестів на COVID-19 склав близько 300 млн грн, з яких на ПЛР – 220 млн грн, на ІФА – 80 млн грн, каже Скавронський.

Хто ж знімає вершки? За даними сайту Центру громадського здоров'я, серед комерційних лабораторій станом на 23 вересня (найсвіжіші зведені дані) сім приватних медустанов роблять майже 70% всіх досліджень з ПЛР і 41% – з ІФА.

Якщо помножити кількість тестів на їхню базову вартість у кожній конкретній лабораторії, можна підрахувати їхню сукупну виручку за цю послугу. Лідирує з величезним відривом від конкурентів лабораторія "Діла".

З огляду на прогнози другої хвилі епідемії, а також очікуваний сезонний сплеск ГРВІ, можна також припустити, що попит на тестування на COVID-19 буде зростати, а відповідно і виручка лабораторій.

"За нашими оцінками, якщо епідемія COVID-19 продовжить набирати обертів, у 2021 році обсяг ринку тестів на COVID-19 може скласти до 3-3,5 млрд грн", – робить висновок Скавронський.

Наші інтереси: 

Розуміти, що коронаістерія і "нова нормальність" відкрила можливості для медичного бізнесу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вдягання маски-це втрата "я"- вказує на схильність до антисоціяльної поведінки

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

вдягання маски-це втрата "я"- вказує на схильність до антисоціяльної поведінки

Зображення користувача Люба Покотило.
0
Ще не підтримано

t.me/q_proofs

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Люба Покотило каже:
t.me/q_proofs

Це, на превеликий жаль, німецькою.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, за яких умов у людей буде прокидатись здоровий глузд?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Мабуть, потрібна якась подія, невідомо саме яка, але дуже щаслива, яка зачепить людей за оте їхнє спільне та живе, за їхню етнічність, аби їх здоровий глузд прокинувся.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!