Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Конституційний суд визнав неконституційним карантин в Україні

Світ:

У КСУ наголосили, що кожному, хто законно перебуває в Україні, гарантується свобода пересування. Зокрема, КСУ визнав обмежувальні карантинні заходи, які встановлювалися постановою Кабміну №392, неконституційними, а також положення абзацу дев’ятого пункту другого розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону № 553. 

Конституційний суд 28 серпня визнав неконституційними деякі положення постанови Кабінету міністрів про карантин в Україні, запроваджений у зв’язку з коронавірусною хворобою COVID-19.

Про це йдеться в тексті рішення КСУ.

Зокрема, КСУ визнав обмежувальні карантинні заходи, які встановлювалися постановою Кабміну №392, неконституційними, а також положення абзацу дев’ятого пункту другого розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону № 553.

Йдеться про заборони на проведення масових заходів, роботу закладів громадського харчування, торговельно-розважальних центрів, фітнес-центрів, готелів, хостелів, розважальних закладів, здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, про обов'язкову самоізоляцію громадян.

У КСУ визнали, що зазначені протиепідемічні заходи, ухвалені урядом, суперечать конституційним правам і свободам громадян. Зокрема, обмеження пов'язані із самоізоляцією, обмежують право особи на свободу пересування. А закриття пунктів пропуску, обмеження перевезень Україною, суперечать праву громадян вільно пересуватися і залишати територію України.

"Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом", - наводиться положення другого розділу Конституції України.

У суді наголосили, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом — актом, ухваленим лише Верховною Радою. 

Нагадаємо, в Україні через так звану пандемію коронавірусу від 12 березня діє карантин. Нині він адаптивний і регіони поділені на зони. 26 серпня уряд ухвалив рішення подовжити адаптивний карантин до 1 листопада. 

Нагадаємо, головний санітарний лікар України визнав, що частину карантинних заходів застосували задля психологічного тиску на українців.

Додатково: 

Наші інтереси: 

КС України на шостий місяць так званого карантину нарешті визнав цей карантин неконституційним. Але це було зрозуміло ще на початку його введення. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Вельми цікаво! Виходить, що президент України відкито нехтує рішенням Конституційного суду. Чи, може, вже відомо про якійсь його заяви з цього приводу?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Вельми цікаво! Виходить, що президент України відкито нехтує рішенням Конституційного суду. Чи, може, вже відомо про якійсь його заяви з цього приводу?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Проти Кармановірусу Конституційний Суд нічого не виніс." Суд також закрив конституційне провадження у справі в частині щодо перевірки на відповідність Конституції України оспорюваних положень Постанови № 392 та Порядку у зв’язку з втратою їх чинності". За такі висновки, вірніше їхню відсутність по карантину, були зняті обмеження на зарплату суддям в судах не утвореними Законом ст. 124,125 чинної Конституції України. Фах і рішення комісії про призначення суді не замінює орган суду, який утворюється Законом, безпосередньо тер.громадами та органами створеними тер. громадами. Суддя без суду, утвореного згідно чинної Конституції, не є посадовою особою, тому їхні рішення нелегітимні, крім того 29 грудня 2017 року президент Порошенко ліквідував ті радянські суди первинного рівня.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.