Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Протизаконні постанови Кабміну про карантин обмежують конституційні права та свободи – суддя КСУ

Категорія:

Світ:

Були обмежені (атаковані) право на повагу гідності (стаття 28), право на свободу пересування (частина перша статті 33), право на свободу відправлення релігійних культів і ритуальних обрядів, ведення релігійної діяльності (частина перша статті 35), право на мирні зібрання (частина перша статті 39), право на підприємницьку діяльність (частина перша статті 42), право на працю (частина перша статті 43), право на охорону здоров'я, медичну допомогу (частина перша статті 49).

 

20092401.jpg

Олег Первомайський

Суддя Конституційного суду України Олег Первомайський висловив окрему думку (VOTUM SEPARATUM) щодо рішення КСУ від 28 серпня 2020 року про конституційність положень постанови Кабінету міністрів України, якою встановлювалися суворі карантинні обмеження в Україні у березні 2020 року.

Конституція України та існуючий в Україні конституційний лад побудовані на ієрархії конституційних цінностей, у якій головними є повага до людської гідності, фундаментальні права і свободи людини і громадянина та їх гарантії. У свою чергу верховенство права, поділ влади, інші конституційні цінності та явища забезпечують інституційну, функціональну й іншу спроможність та дієвість конституційної демократії, йдеться у тексті ОКРЕМОЇ ДУМКИ судді Конституційного Суду України Первомайського О.О. у справі No 1-14/2020 за конституційним поданням Верховного Суду. 

Суддя Первомайський вважає, що в сучасній конституційній демократії є доволі чітке уявлення про позитивні обов'язки держави, відповідно до розуміння змісту яких Уряд повинен не розважати й тим більше не погрожувати та не лякати своїх громадян, а зобов'язаний своїми раціональними, свідомими та професійними діями й рішеннями забезпечити ефективні гарантії здійснення їхніх прав і свобод. 

Прихований шантаж: рішення Конституційного суду щодо карантину стосується не карантину, а грошей топ-чиновників

Як зазначає Судово-юридична газета, Олег Первомайський навів у своїй окремій думці приклади, які наочно демонструють те, що нова постанова КМУ № 641 містить ті самі обмежувальні положення, що містились у постанові № 392, визнаній антиконституційною. 

Крім того, ухвалюючи умовно «нові» постанови, у тому числі постанову № 641, що містять положення, які обмежують конституційні права і свободи, КМУ цілком свідомо посилається також на постанову № 211 та постанову № 392 як такі, що не лише встановили строки карантину, а також як на акти, що передбачили відповідне регулювання цих відносин.

«Ураховуючи наведене, Конституційний Суд мав підстави не лише для здійснення нормоконтролю щодо акта Кабінету Міністрів, а й щодо визнання окремих положень такого акта неконституційними», - вважає Олег Первомайський.

Також у підсумку до окремої думки він навів свої спостереження стосовно ситуації з карантином у цілому.

«Переконаний, що справжній сенс цієї справи не був пов'язаний з перевіркою на конституційність квітневих новел бюджетного законодавства про обмеження зарплат чиновників.

Ця справа стосувалася, перш за все, здатності Уряду поважати людську гідність, гарантувати конституційні права і свободи в той час, коли про таку повагу та права і свободи комусь хочеться або не згадувати, або взагалі забути.

Врешті-решт, ця справа про спроможність Уряду, залишаючись у межах окреслених Конституцією України повноважень, ефективно діяти та ухвалювати такі ж ефективні рішення у часи, коли це є найбільш бажаним та очікуваним.

У контексті цієї справи буде доречно згадати про те, що за офіційними даними Міністерства фінансів України станом на 24 липня 2020 року Кабінет Міністрів України вже розподілив 66 млрд грн коштів Фонду боротьби з COVID-19 за пріоритетними напрямами. З цих коштів лише 16 млрд було виділено для системи охорони здоров'я, а 35 млрд грн. – на реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг».

Наші інтереси: 

Стежити за діями та бездіяльністю уряду України на предмет виконання Конституції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"Стежити за діями та бездіяльністю уряду України на предмет виконання Конституції." - Точніше, стежити, як уряд порушує Конституцію, із мовчазної згоди, або, навіть, відкритої підтримки, так званого гаранту конституції.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"Стежити за діями та бездіяльністю уряду України на предмет виконання Конституції." - Точніше, стежити, як уряд порушує Конституцію, із мовчазної згоди, або, навіть, відкритої підтримки, так званого гаранту конституції.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо запитають, чому без маски, завжди можна сказати, що боюсь виконувати неконституційне розпорядження, бо потім мене за нього покарають :) Адже в͟і͟д͟п͟о͟в͟і͟д͟а͟л͟ь͟н͟і͟с͟т͟ь͟ ͟н͟а͟с͟т͟а͟є͟ ͟я͟к͟ ͟з͟а͟ ͟в͟и͟д͟а͟н͟н͟я͟,͟ ͟т͟а͟к͟ ͟і͟ ͟з͟а͟ ͟в͟и͟к͟о͟н͟а͟н͟н͟я͟ ͟н͟е͟з͟а͟к͟о͟н͟н͟о͟г͟о͟ ͟р͟о͟з͟п͟о͟р͟я͟д͟ж͟е͟н͟н͟я͟.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То, так і відповідатиму. А, якщо без маски відмовляються обслуговувати в супермаркеті або магазині?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Спочатку був такий допис від Олександра Гумірова:
"Наша команда. Позивач Олександр Гуміров. Адвокат Дмитро Бузанов (праворуч), доктор мед.наук Костянтин Трінус (зліва).
Костянтин Трінус висловив слова найщирішої подяки за матеріальну підтримку, яку надали учасники нашої групи. Було зібрано близько 10 000 гривень. Костянтин обіцяє виправдати нашу підтримку і готує доповідь суду про нерозумність і шкідливості карантинних заборон, в також про повну відсутність медичного обґрунтування таких заходів.
Вірю в перемогу здорового глузду!"

Та невдовзі... з'явився такий:
"Сьогодні стало відомо, що Кабмін продовжив незаконний карантин до кінця року, причому незаконно його посилив. Усе. Мені набридло. Це неможливо більше терпіти. І з цим неможливо далі боротися "за їхніми правилами".
Легітимність - це добровільне визнання народом обов'язковості рішення. Я не визнаю легітимності цього неконституційного рішення. І категорично відмовляюся його виконувати. Я закликаю всіх громадян України не виконувати нелегітимного рішення Кабміну. Виконуючи правила незаконного карантину, ви стаєте співучасниками саботажу, який позбавляє вас і ваші родини майбутнього, і знищує нашу країну. Вам брешуть і грабують. Безбожно, як ніколи.
Втрата легітимності призводить до насильства з боку нелегітимного агресора. Так ось, мене дотримуватися незаконний карантин не змусять навіть силою. Оскільки я сильніший - на моєму боці правда, на моєму боці Конституція. Легітимність сьогодні цілком і повністю на моєму боці і Конституційний Суд це вже підтвердив. Я закликаю всіх громадян України активно протистояти нелегітимній агресії з боку злочинного саботажного угруповання, що заволоділа контролем над прийняттям рішень в Кабміні."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)