Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Аріянська Церква виросте у Вільну Українську Державу – як насіння виростає в дерево (+аудіо)

Категорія:

При переході до постіндустріальної формації спочатку твориться стартап (англ. startup – зерно, насіння, початок, зародок) у вигляді Аріянської Церкви, яка стає зразком для народної держави. Настав час уточнити ці терміни.

200730-derevo-5.jpg

Від віри до події: визначаємо формування прекрасних світів
Від віри до події: визначаємо формування прекрасних світів
«Уточнюйте значення слів – і ви позбавите людство половини його оман» 
(Рене Декарт).

Що таке Аріянська Церква

Слово «церква» (від. латинського circus – коло) означає організовану духовну спільноту. Вона має бути досить великою – більшою за 100–150 членів, тому що саме з такої кількості починається «надвелика група» і вмикаються механізми плекання групової ідентичності. Оскільки церква – це організація, то в ній мають бути правила та закони (тобто настанови і заборони), а також керівні органи та процедура їх формування.

Слово «аріянська» означає, що це організація прихильників аріянства – аріян. Аріяни – це ті, які визнають себе носіями втіленої божественної сутності, внутрішнього бога, індивідуального божественного Я. Цей внутрішній бог має ім’я АР, більш зріла форма цього імені – РА. Відтак хто визнає, що в ньому живе бог АР, той і АРіянин.    

Два типи держави – республіка і диктатура

Слово ДЕРЖАВА походить від поняття «держати в руках», «утримувати», отже – володіти, панувати. Держава – це механізм управління країною як цілісною системою. Завдяки державі населення країни діє як єдина істота. Наприклад, якщо на країну напав ворог, то відсіч йому дає вся країна, а не окремі її частини.

Руйнування механізму управління означає, що країна втрачає державу. Суттєва зміна механізму управління країною означає, що в цій країні відбулася зміна держави – на місце старої держави прийшла нова. При цьому країна та її населення може залишитися тим самим, наприклад «Третя республіка» у Франції», «Другий гетьманат» в Україні.   

З погляду форми державного правління, існує два типи держави – республіка («суспільна справа») і диктатура («віддавання наказів», «диктат»). Між ними принципова відмінність: у республіці органи управління формуються знизу догори – подібно до виростання дерева, у диктатурі – згори донизу. В політології диктатуру нерідко називають монархією, але це помилка, адже монархія («єдиновладдя») може бути виборною. Наприклад, республіка Річ Посполита («справа суспільна») була виборною монархією.

Республіка є природною формою держави, результатом добровільної самоорганізації. Українським відповідником латинському слову «республіка» є прадавнє слово «сокупія», «скупщина», «скуфія», «скіфія», що означає «зібрання громад» – буквально «зібрання куп». Правовою системою сокупії традиційно було «копне право» або «купне право», тобто право громад – буквально «право куп». Ідеологією республіки є націоналізм з такими його різновидами як республіканізм,  консерватизм, національний солідаризм, традиціоналізм.  

Якщо республіка є добровільним утворенням, то диктатура виникає примусово – внаслідок зовнішнього завоювання або внутрішньої узурпації влади. Ідеологією диктатури державного апарату є етатизм (від фр. État – держава). Різновидами етатизму є соціал-демократія, соціалізм, комунізм, сталінізм, маоїзм. 

Етнічна держава та етнічні меншини

Слово УКРАЇНСЬКА означає, що це держава українського народу, а не «громадян України всіх національностей», тобто громадян всіх етносів. Кожен етнос має природне право мати власний дім – і таким домом для українців є Україна. Натомість усі інші етноси, що проживають в Україні, за винятком кримських татар, мають свої власні національні доми. Тому в Україні проживає тільки одна етнічна меншина – кримські татари, натомість усі інші – це етнічні діаспори, які мають власні держави або автономії за межами України. Наприклад, в Україні нема російської етнічної меншини, натомість є російська діаспора, етнічною батьківщиною якої є Росія.

Наголосимо, що етнос (гелленською ἔθνος – «група своїх людей») є відкритою системою. Українцем є той, хто визнає себе українцем, а інші українці вважають його за свого – незалежно від його колишньої етнічної належності. Де-факто постійно відбувається процес міжетнічної циркуляції: одні вливаються до українського етносу, інші його покидають, що особливо характерно для третього покоління діаспори.

Критеріями української ідентичності є характерний антропологічний тип, володіння українською мовою як рідною, солідарність з українцями та українською культурою. Ці критерії дозволяють відрізняти етнічно своїх від етнічно чужих. Російська діаспора в Україні має подібний антропологічний тип, проте солідарна з Росією, а її рідною мовою є російська. Вибори 2019 року показали, що російська діаспора в Україні складає близько 10% населення. 

Вільна – значить суверенна, народна, у Просторі волі

Термін ВІЛЬНА ДЕРЖАВА має три значення.

По-перше, «вільна держава» означає «суверенна держава», тобто така, яка керується власною волею у внутрішніх і зовнішніх стосунках.

По-друге, вона вільно сформована народом, тому вільна держава – це народна держава. У вільній державі народ використовує державний механізм як свій інструмент: «люди керують машиною». Протилежністю є етатична держава – в ній державний механізм використовує народ як свій інструмент: «машина керує людьми».  

Вільна держава – це завжди республіка: органи державного управління формуються знизу догори. Етатична держава – це завжди диктатура: органи управління формуються згори донизу. Ця диктатура зазвичай має прихований характер, вона активно маскується під республіку. Сучасна Україна – це олігархічно-охлократична диктатура, хоча – згідно з Конституцією – має бути республікою.   

По-третє, слово «вільна» означає така, що перебуває у просторі позитивних подій – Просторі волі, тому вона успішна, їй щастить, їй сприяє Всесвіт. Для піднесення у Простір волі треба плекати святість, творчість, чесність, солідарність, працьовитість та інші арійські чесноти.

Від етносу до державної нації

Народ може перебувати у двох станах – аморфного етносу і структурованої нації. Етнос відрізняється від нації подібно до того, як несамостійна дитина відрізняється від зрілої людини, що живе власним розумом. Нація – це етнос, який виростив власну колективну голову – етнічну еліту.

Але користь від голови проявляється лише тоді, коли голова спроможна керувати тілом. Для того, щоб етнічна еліта керувала народом, потрібна держава – механізм управління. Народ формує еліту, усі разом формують народну державу. Так етнос стає нацією.

Релігія і націоналізм

Ідеологія перетворення аморфного етносу на самокеровану націю з власною державою називається націоналізмом. Основою націоналізму є арійський світогляд. Активним концентратом арійського світогляду є аріянська релігія. Відтак націоналізм є політичним продовженням аріянства. Народну державу можна створити лише на фундаменті аріянства.

Подібним чином етатизм є продовженням авраамічних псевдорелігій – іудаїзму, іудохристиянства та ісламу. Лібералізм є продовженням атеїзму. Це питання ми вже розглядали у статті – Метафізика націоналізму: три світогляди – три ідеології (+аудіо).

Який фундамент, такий і будинок. Що б не будували на фундаменті авраамічних псевдорелігій, у кінцевому підсумку завжди вийде держава етатичної диктатури. Натомість на фундаменті атеїзму взагалі неможливо побудувати держави: похідний від атеїзму лібералізм не визнає держави, тому історія не знає ліберальних держав.  

Яка церква, така й держава

Отже, політичним продовженням аріянства є націоналізм. Організованим аріянством є Аріянська Церква. Метою націоналізму є народна держава у формі республіки. Тому природно, що Аріянська Церква має бути діючим прототипом і зразком для Вільної Української Держави. Відтак початковим етапом формування Вільної Української Держави є творення Аріянської Церкви. Послідовність її розгортання описана у статті – Три етапи формування Аріянської Церкви: церква-комунікатор, церква-громада, церква-храм.

Продовження: Аріянство й егрегори, або Як підтримувати Дажбога та інших рідних богів

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Наші інтереси: 

Творимо Аріянську Церкву і Вільну Українську Державу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

велика вода греблю рве

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

велика вода греблю рве

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що Олександра Лукашенка саме обрали. То, насправді, він є обраним монархом?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Хто і коли його обрав?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, обраний авторитарний лідер є виборним монархом. Такими були королі Речі Посполитої, тобто королі Республіки.

Микола Стригунов каже:
Цікаво, що Олександра Лукашенка саме обрали. То, насправді, він є обраним монархом?

Все, що робиться з власної волі, – добро!