Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Структура Аріянської Церкви-Держави та її розгортання від полкового демосу до патріархату (+аудіо)

Вона виростатиме поступово – як природний процес. Коли чисельність досягне хоча б одного мільйона, вона стане найпотужнішою рушійною силою і забезпечить плавний перехід до нової цивілізаційної системи.

200923velykyygerbvud-2-1000.jpg

Великий герб Вільної Української Держави
Великий герб Вільної Української Держави
Попередні статті:

Аудіоверсія: Структура Аріянської Церкви-Держави та її розгортання від полкового демосу до патріархату

Перехід до постіндустріального суспільства означає докорінну зміну характеру держави. У попередній статті ми з’ясували, що державна самоорганізація українського народу відбудеться у формі Церкви-Держави – традиційної української Сокупії, тобто «об’єднання громад». Першим етапом цього довготривалого процесу буде формування Аріянської Віртуальної Церкви. Але що означає слово «церква» в постіндустріальному лексиконі?

Церква – багаторівневе об’єднання демосів

Найважливішим є те, що церква – це не об’єднання людей, а об’єднання правильно організованих груп – демосів.

Нагадаємо, що демос – це організована спільнота персонально знайомих людей чисельністю до 105 осіб, яка має власний керівний центр, що виконує 5 базових системних функцій:

  • голова – політика (буквально «узгодження багатьох інтересів»);
  • радник – наукова підтримка;
  • правник – правова підтримка;
  • захисник – безпека;
  • скарбник – господарство.

Зразком правильної організації є демос Ісуса Хреста.

Для позначення керівного центру з 5 осіб ми застосовуємо термін «квінтет», або «кермо», або «старшина».

Отже, постіндустріальна Церква складається з демосів і вибудовується знизу догори в динамічну багаторівневу ієрархію. Базовою структурою є традиційна українська «сотня».

1. Сотня – базовий демос, дві моделі

Згідно з законами соціальної психології, велика група починається з 20 осіб. Відтак чисельність первинного демосу – аріянської сотні – складає від 20 до 105 осіб. Уся сотенна структура є демосом.

Об’єднуючими принципами для формування сотень можуть бути спільна територія проживання, спільні проекти, спільні захоплення. Відтак сотні можуть бути «громадами», «проектами», «братствами».  

Для того, щоб гармонізувати колективний та індивідуальний початок,  застосовуємо дві моделі організації. У колективній моделі група обирає лідера і висловлює довіру до запропонованих ним членів старшини. У лідерській моделі лідер обирає групу і самостійно формує старшину.

2. Полк

Для заснування Церкви необхідне об’єднання не менше чотирьох сотенних демосів. Це означає, що Церква починається з формування «полку». До полку може входити від 4 до 20 сотень.

Чисельність полку може перевищувати дві тисячі, тож його члени не можуть усіх пам’ятати. Проте полк має свій демос – до нього входить уся старшина його сотень і старшина самого полку. При 4-х сотнях у полку (мінімальне значення) чисельність полкового демосу складає 4х5 (сотенна старшина) +5 (полкова старшина) = 25 осіб. При 20-ти сотнях (максимальне значення) чисельність полкового демосу складає 20х5+5=105. Як ми вже говорили, чисельність групи в межах сотні дозволяє членам групи емоційно відстежувати одне одного, пам’ятати особливості, характер, соціальний статус.

Отже, церква-полк має чисельність від 80 (чотири сотні по 20 членів) до 2100 (20 сотень по 105 членів). При цьому полковий демос (сотенна і полкова старшина) має чисельність від 25 до 105 осіб.  

Полкова старшина формується з членів сотенної старшини відповідно до виконуваних функцій: полковник обирається з сотників, полковий радник – з сотенних радників, полковий правник – з сотенних правників, полковий захисник – з сотенних захисників, полковий скарбник – з сотенних скарбників.  

3. Кіш

Якщо кількість сотень в полку досягає 16, то полк реорганізується: він структурується на 4 менші полки і формує кіш. Кіш може мати від 4 до 20 полків. Відтак чисельність коша складає від 320 (4 полки по 80 членів) до 42000 (20 полків по 2100 членів).

Старшина полків і старшина коша (кошовий квінтет) складають кошовий демос. Він має чисельність від 25 (чотири полкові квінтети + кошовий квінтет) до 105 (двадцять полкових квінтетів + кошовий квінтет). На рівні кошового демосу всі знають всіх – це важливий чинник підтримання цілісності та компетентності, обов’язкова умова висування кращих.

4. Корпус

Якщо кількість полків у коші досягає 16, то кіш реорганізується: він структурується на 4 менші коші й формує корпус. Він може мати від 4 до 20 кошів. Відтак чисельність корпусу складає від 1280 (4 коші по 320 членів) до 840.000 (20 кошів по 42.000 членів).

Старшина кошів і старшина корпусу (корпусовий квінтет) складають корпусовий демос. Він має стандартну чисельність: від 25 (чотири кошові квінтети + корпусовий квінтет) до 105 (двадцять кошових квінтетів + корпусовий квінтет). Попри величезну чисельність корпусу, на рівні його демосу всі знають всіх.

5. Патріархат

Якщо кількість кошів у корпусі досягає 16, то корпус реорганізується: він структурується на 4 менші корпуси і перетворюється на патріархат. Він може мати від 4 до 20 корпусів. Відтак чисельність патріархату складає від 5120 (4 корпуси по 1280 членів) до 16.800.000 (20 корпусів по 840.000 членів).

Старшина корпусів і старшина патріархату (верховний квінтет) складають патріарший демос. Він має стандартну чисельність: від 25 (чотири корпусові квінтети + патріарший квінтет) до 105 (двадцять корпусових квінтетів + патріарший квінтет). Як завжди, на рівні патріаршого демосу всі знають всіх.

Три принципи компетентної демократії

Починаючи з полкового рівня, вся церковна ієрархія вибудовується знизу догори шляхом тотальної виборності. Лише на первинному рівні допускається заснування сотні на основі лідерської моделі – коли лідер обирає членів своєї сотні та самостійно формує квінтет.

Особливість запропонованої системи церковної організації полягає в наступному:

1. Вибори відбуваються лише в середовищі людей, які персонально знайомі одне з одним. Це різко обмежує можливості маніпуляцій та обману, адже в демосах усі знають одне одного, відтак можуть оцінювати на основі реальної поведінки та досягнутих результатів, а не брехливої реклами чи політтехнологічних трюків.   

2. Вибори на ієрархічно вищу посаду голови відбуваються лише з тих, хто має досвід роботи на попередньому рівні. Наприклад, полковник обирається сотниками з середовища сотників, а кошовий –  полковниками з середовища полковників. Це убезпечує від випадкових, некомпетентних, неавторитетних осіб.  

3. Обрання на інші посади квінтету здійснює голова при умові затвердження функціональною старшиною попереднього рівня. Наприклад, полкового радника пропонує голова полку (полковник) з середовища сотенних радників, а інші сотенні радники його затверджують більшістю голосів. Це убезпечує політику голови від можливого саботажу з боку членів квінтету.

Описана система називається «компетентною демократією» – на відміну від «некомпетентної демократії», коли різношерстий натовп обирає незнайомих людей з невідомою компетентністю. Яскравий приклад – обрання комедіанта на посаду Президента держави Україна і Верховного головнокомандувача її Збройних Сил.   

Традиційна вертикаль

Для позначення вертикальних структур Церкви-Держави застосовуємо традиційні українські терміни: сотня, полк, кіш, корпус, патріархат. Їхніми керівниками (головами) є сотник, полковник, кошовий, генерал, патріарх. Принцип ступінчатого формування управлінських структур відповідає традиції копного права. Розподіл функцій старшини у квінтеті відповідає Євангелію,  козацькому звичаю і науці соціальної психології.

Горизонтальна взаємодія

Взаємодія між демосами полегшується наявністю «стандартного інтерфейсу», наприклад, правнику одного демосу легше порозумітися з правником іншого демосу, скарбнику – зі скарбником і так далі. Окрім того, та ж сама людина може належати до кількох різних демосів і, таким чином, полегшувати між ними комунікацію.

Природне зростання

Аріянська Церква-Держава виростатиме поступово – як природний процес. Коли її чисельність досягне хоча б одного мільйона, Церква-Держава стане в Україні найпотужнішою рушійною силою. Вона й забезпечить плавний перехід від індустріальної до постіндустріальної цивілізаційної системи. На зміну нинішній етатичній диктатурі прийде духовна республіка – Вільна Українська Держава.

Продовження: 

Тінь Сонця - Козаки

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Творимо Вільну Українську Державу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Як чинити, коли є люди, котрі хочуть створити демос, але ніхто не підходить чітко на роль правника, захисника, скарбника.., але пару людей з гіпотетичних засновників демосу підходять на роль голови чи радника?

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це вже третє наближення до моделі постіндустріальної держави. Щоразу модель стає простішою і реалістичнішою. Думаю, що вона вже готова до практичної реалізації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

граючи, перехід стається легко та невимушено.радію

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Як готова, то реалізуємо.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Народ може керувати лише тією державою, яку сам створив. Нинішньою державою українці не можуть керувати, тому що:
1. Її створив Мордор.
2. Він її створив для пригнічення українців.
3. Ця держава абсолютно застаріла і сама розвалюється на ходу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Наявність 5 рівневої структури добре корелює з тривалістю каденції:
1) сотник - один рік
2) полковник - два роки
3) кошовий - три роки
4) генерал (голова корпусу) - чотири роки
5) патріарх - п’ять років

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що перші сотні будуть екстериторіальними демосами за інтересами, тобто своєрідними духовними братствами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Ігор Каганець каже:
Думаю, що перші сотні будуть екстериторіальними демосами за інтересами, тобто своєрідними духовними братствами.

На перший погляд, оце видається найлегшим, але лише на перший...Як-то кажуть, поживемо - побачимо...

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Андрій Середюк.
0
Ще не підтримано

Істенне те що явне, тож хай проявиться Вдача та Воля! З вогнем завзяття рушаймо браття!

Середюк Андрій Миколайович

Зображення користувача Андрій Середюк.
0
Ще не підтримано

Запрошую на перформенс 25 жовтня о 12 на Майдані коло Козака. Най Буде Так!

Середюк Андрій Миколайович

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Як чинити, коли є люди, котрі хочуть створити демос, але ніхто не підходить чітко на роль правника, захисника, скарбника.., але пару людей з гіпотетичних засновників демосу підходять на роль голови чи радника?

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Починати спільні справи. Ті, що прагнуть їх успіху, сами висунуть себе на потрібні ролі, самі почнуть їх виконувати. А, це побачать та зрозуміють всі члени демосу. Головне, вельми бажане, аби всі члени демосу це знали.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"