Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Авторами законопроекту про обов’язкове щеплення виявилися лікарі, які закону не бачили

У Верховній Раді 7 вересня було зареєстровано законопроект № 4058 «Про систему суспільної охорони здоров’я і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», що передбачає  обов’язкову вакцинацію всіх дітей, в інакшому випадку навчальні заклади (тобто школи, дитсадки, технікуми тощо) не мають права приймати їх на навчання.

Запропоновані норми відразу потрапили під шквал критики від юристів та експертів. Згодом виявилося, що вказані під законопроектом автори не мають до нього відношення, пише Green Post.

Законопроект до Верховної Ради вносив народний депутат від «Слуг народу» Євгеній Шевченко. Він обіймає посаду голови підкомітету з питань промислової політики Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку і не має жодного відношення до питань охорони здоров’я.

Коли почався скандал, Євгеній Шевченко відразу публічно зреагував у своєму життєписі в соцмережі Фейсбук.

«Перш ніж починати висловлювати своє невдоволення цим законопроектом, подивіться на авторський колектив професійних і досвідчених людей», – написав він.

Проте один із цих «професійних і досвідчених людей», лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський дізнався про своє авторство з соцмереж. А побачивши фото свого живого підпису у дописі Євгенія Шевченка, Олексій Галімський вирішив, що це підписний лист не від списку авторів, а від колективного звернення частини членів робочої групи до президента про нехтування її роботою.

Після того, як епідеміолог звернувся до Голови ВРУ Дмитра Разумкова з проханням викреслити себе зі списку авторів цього законопроекту та провести службове розслідування, зазначений допис у Фейсбуці Євгенія Шевченка зник. Натомість з’явився інший – з обіцянкою відкликати скандальний законопроект.

Оскільки Євгеній Шевченко має юридичну освіту, то всі питання власне системи суспільної охорони здоров’я і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення залишив «на відкуп» авторам-медикам.

Законопроект 4058 – це така собі «розвідка боєм»: його метою є перевірка, чи дозволить суспільство таке закручування гайок.

«Можливо, під цей закон внесуть альтернативний або повносять шалену кількість правок, аби зробити його ще більш неробочим і абсурдним», – припускав Олексій Галімський.

Проте законопроект нардеп відкликав.  Євгеній Шевченко наполягає, що єдиною причиною цього стала реакція суспільства.

«Для мене думка людей – закон. Я обраний народний депутат за мажоритарною системою, я спілкуюся з людьми. Мене почали критикувати, я почав пояснювати, що ця норма чинна, я нічого не змінюю. Але зрозумів, що я не поясню суспільству, це я залишуся крайнім, винним, навіщо мені це потрібно?  Я просто відкликав законопроект із реєстрації і сказав лікарям: ви свій авторитет тепер втратили – не я, а ви, автори. Навіщо ви чинну норму перенесли в законопроект, який не факт, що прийняли би? Це підстава», – говорить він.

Шевченко вважає, що законопроект «потопили» ті самі ЗМІ, «які нас критикували за те, що ми не допомагаємо Голубовській і її компанії».

Наші інтереси: 

Розуміти, що чинна влада реагує на реакцію суспільства. Тож потрібно стежити за їхніми діями.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Оце так хуцпа! Дуже велика та дуже нахабна. Прямо таки, майже зразкова, а була б повністю зразковою в разі її успішності.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Оце так хуцпа! Дуже велика та дуже нахабна. Прямо таки, майже зразкова, а була б повністю зразковою в разі її успішності.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як завжди, гамлетівське запитання: цей нардеп справді ідіот чи лише придурюється? Але ж ідіотизм не звільняє від відповідальності.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А, хто саме притягне його до відповідальності? В сучасній Україні?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!