Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Несподівана смерть судді Рут Гінзбург сплутала плани Демократичної партії

Спецтема:

Ось вже другий день стрічка новин на ФБ заповнена матеріалами про смерть судді Верховного Суду США Рут Бейдер Гінзбург (Ruth Bader Ginsburg). Невелика частина українського сегменту ФБ реально тужить за нею, а більша частина з подивом питає, а хто це така, і чому її смерть має таку просто вибухову дію в американській політиці.

20200919ruthbaderginsburg.jpg

Рут Гінзбург дякує Президентові Вільяму Клінтону за номінування її до Верховного суду. 23 квітня 1992 року

Спробую спрощено, в кількох словах роз’яснити.

В США судді Верховного Суду є довічними. Тобто суддя Верховного Суду є таким або до смерті, або, якщо він в силу обставин сам подасть у відставку (таке інколи трапляється). Тільки в такому випадку з’являється новий суддя. Кандидатуру нового судді пропонує Президент США, а затверджує Сенат. Сам процес доволі тривалий, хоча в історії є три випадки, коли процес затвердження йшов менше 45 діб. Рекорд - затвердження судді Верховного суду Сандри О'Коннор (Sandra O’Connor), яку було затверджено протягом лише 19 діб.

Кандидатура Рут Гінзбург була запропонована Президентом Біллом Клінтоном у 1993 році. Вона була другою в історії жінкою-суддею Верховного Суду США. Рут Гінзбург була умовно продемократівська суддя, але її дуже поважали і демократи, і республіканці. І за нею реально сумують представники різних політичних сил. До речі, її на посаду судді Верховного суду затвердили протягом 42 діб.

До моменту її смерті у Верховному Суді було умовно 5 продемократівських та 4 прореспубліканських судді. Поділ цей дуже умовний, але він міг зіграти велику роль у цьогорічній виборчій кампанії.

Справа в тому, що Демократична партія, очікуючи, що може програти вибори, узяла курс на зрив виборів. Для цього проштовхається ідея голосування по  пошті та інші неоднозначні варіанти. Якщо буде масове голосування по пошті, то одразу виникнуть купа судових позовів про втрату бюлетенів, про пізню доставку бюлетеня до виборчої комісії (а відтак втрата голосу) тощо.

Якщо йде хвиля судових позовів, то неможливо оголосити результати виборів. Якщо результати виборів не оголошено до 20 січня, дня інавгурації, то тимчасово виконуючим обов’язки Президента стає голова Палати представників. Зараз головою Палати представників є демократка Ненсі Пелосі, проте легітимність цього складу Палати представників закінчується 5 січня. І з 6 січня вже має бути новий склад Палати представників. От тільки в той час, коли є купа позовів щодо голосування за Президента США, буде така сама купа позовів щодо голосування у Палату представників.

Тобто отримуємо парадоксальну ситуацію: в період між 6 та 20 січня немає ані легітимного новообраного Президента, ані легітимної Палати представників, яка мала би визнати повноваження або призначити нового Президента. І єдиним легітимним на той момент органом залишається Верховний суд. В такій ситуації саме Верховний суд має повноваження призначити Президента США.

І ось смерть умовно продемократівської судді Рут Гінзбург сплутала всі плани демократів. Бо тепер у Верховному суді умовно 4 продемократівські та 4 прореспубліканські судді. Тобто в умовах кризи, коли виборча комісія не може оголосити перемогу того чи іншого кандидата, а Палата представників вже втратила свою легітимність і не може висунути в/о Президента – за справу береться Верховний суд і… ділиться точно навпіл. Країна потрапляє в ситуацію буриданового віслюка – коли немає жодної легітимної можливості виходу з політичної кризи.

Але смерть судді Рут Гінзбург дає можливість Дональду Трампу запропонувати свою кандидатуру на посаду судді Верховного суду. До дня виборів Президента (3 листопада) залишилось 45 діб. Як я відзначив вище – в історії було три випадки, коли суддю Верховного суду затвердили менше, ніж за 45 діб.

Якщо це буде зроблено, то на момент початку кризи у Верховному суді буде умовно 5 прореспубліканських і 4 продемократівських судді. І тоді демократівська стратегія на зрив виборів стає просто безглуздою.

Недарма вже вчора, лише протягом кількох годин після смерті судді Рут Гінзбург купа продемократівських організацій заявили, що у випадку, якщо Трамп висуне когось кандидатом на суддю Верховного суду – вони починають акції протесту з бійками з поліцією та погромами.

Тож сьогодні Дональд Трамп  та інші сумують за суддею Рут Гінзбург, як за чесною та принциповою жінкою, хоча і з іншого політичного табору. А лідери Демократичної партії рвуть на голові волосень, бо треба терміново придумувати нову стратегію захоплення влади.

P.S.

Рут Гінзбург до останнього моменту працювала за допомогою skape і zoom, незважаючи на страшні болі, викликані прогресуючим раком підшлункової залози. Президент Дональд Трамп висловив щирий жаль її смерті, назвавши Рут Гінзбург "дивовижною жінкою", незважаючи на те, що Рут Гінзбург часто не схвалювала дії Президента Трампа.

The New York Times порівнює останні роки життя судді Гінзбург з життям рок-зірки - в інтернеті її називають Notorious RBG за аналогією з псевдонімом американського репера Notorious BIG. Гінзбург вважають іконою фемінізму і героїнею поп-культури. Вона широко популярна серед молоді: молоді жінки роблять татуювання з її зображенням, а діти одягаються, як суддя, на Геллоуін.

Біографія Гінзбург «Notorious RBG: The Life and Times of Ruth Bader Ginsburg» потрапила в список бестселерів наступного дня після виходу в 2015 році. Документальний фільм про її життя став касовим хітом літа 2018 року.

 

 

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в США

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

керуючись інстинктом, магічно підтримую доналда джона трампа.радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

керуючись інстинктом, магічно підтримую доналда джона трампа.радію

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Чого ж українців непокоїть старечий маразм Фокіна та Кравчука?

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"