Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Спонукання до дії в чотирьох квадрах: чому це важливо для Аріянської Церкви (+аудіо)

Те, що нормально в одній квадрі, в іншій вважається дикістю або безумством. У кожній квадрі є домінуючий соціотип. Кожна квадра має свою природовідповідну форму самоорганізації.

200825kvadra-2-2.jpg

Вгору просування – без краплі вагання!
Вгору просування – без краплі вагання

Аудіоверсія: Спонукання до дії в чотирьох квадрах

Спонукання до дії є основою будь-якої колективної діяльності. Які методи найкраще застосувати для того, щоб колеги почули тебе і діяли згідно з твоїм баченням ситуації? Виявляється, універсальних правил не існує. Те, що викликає схвалення в одній квадрі, в іншій викликає нерозуміння або й опір.

Попередні статті:

Квадри та їхні цінності

Нагадаємо, що квадра – це система з чотирьох соціотипів зі спільними психологічними цінностями. Йдеться про 16 психологічних функцій, з яких кожна квадра вибудовує власну ієрархію «цінного», «неважливого», «неприйнятного».  

«Ціннісними» вважаються психічні функції, які є головними (першими) для соціотипів  відповідної квадри. Наприклад, для четвертої квадри до четвірки цінностей належать такі функції:

– етика духу (головна у «Миротворця»);

– логіка чесної праці (головна в «Адміністратора»);

– сенсорика краси і якості (головна у «Майстра»);

– інтуїція здібностей (головна у «Психолога»).

Природно, що ці функції визначають характер усіх комунікацій у квадрі, в тому числі спонукання до дії.

Квадра IV: тихі побажання

У Четвертій квадрі спонукання до дії відбувається у формі ненав’язливих побажань: «а було б добре, якби...».  Це працює, тому що в цій квадрі люди орієнтовані на активну працю, схильні до негайної взаємодопомоги і чутливі до потреб своїх ближніх. У вигляді побажань формулюються навіть розпорядження і накази. Це дозволяє залишати відкритим простір для обговорень, пропозицій, творчості, ініціативи. У романі Френка Герберта «Дюна», присвяченому діянням квадри-IV, про це говориться так: «Віддавай якомога менше наказів, – казав йому батько… колись… дуже давно. — Тільки-но ти віддаси наказ підлеглому, відтоді тобі завжди доведеться наказувати йому». Тобто якщо людина один раз отримала наказ робити якусь справу, то наступний раз вона її робитиме тільки після отримання наказу, а не з власної ініціативи.

Головною «точкою найменшого опору» (найуразливішим місцем) Четвертої квадри є сенсорика примусу, відтак все, що пов’язане навіть з найменшим тиском чи натяком на нього, викликає гостре несприйняття, огиду й опір.  

Головною мотивацією до виконання роботи є прагнення гарно зробити корисну справу, реалізувати себе й допомогти ближнім розкрити свої таланти. Найбільше цінуються добровольці, які діють з власної ініціативи. Накази віддаються у вигляді прохань. З погляду Четвертої квадри, влада – це згода виконувати накази.

Особисті прохання членами квадри висловлюються тихо, делікатно, в максимально ненав’язливій формі, щоб нікого не обтяжити. Кожен старається самостійно вирішити свої проблеми, а якщо вже звертається по допомогу – значить справді її потребує, тому треба все кинути й допомагати.

Природовідповідною формою самоорганізації Четвертої квадри є духовна ділова корпорація. Як би квадра не організовувалася, а в результаті завжди виходить духовна громада, орієнтована на досягнення практичних результатів – «прагматична церква».

Квадра орієнтована на поступове розгортання, з ґрунтовною підготовкою – так, як це відбувається у природі. Вона тяжіє до фундаментальних, стратегічних проектів з довгостроковими наслідками, тому найбільший вплив на формування духу квадри має «Стратег» – цю системну функцію виконує «Миротворець».   

Квадра I: настирні вимоги

У цій квадрі «логіка чесної праці» не є жодною цінністю, а «етика духу» спрощується до «абстрактної логіки». Цінностями Першої квадри є:

– інтуїція потенційних можливостей (головна у «Новатора»).

– сенсорика задоволень (головна у «Художника»);

– етика радісних емоцій (головна у «Популяризатора»);

– абстрактна логіка (головна у «Аналітика»);

У цій квадрі постійно генеруються якісь ідеї, мрії та забаганки, тож її члени не поспішають на них реагувати.

– Що ж тоді робити, щоб тебе почули і зробили те, що треба?

Перша квадра не визнає примусу чи грубого тиску, тому використовує такий психологічний інструмент як тривалі, багатократно повторювані прохання, що поступово переходять у настирні вимоги. Якщо член першоквадрової спільноти довго набридає – значить це не «захцянка» і йому це дійсно треба.   

Природовідповідною формою самоорганізації Першої квадри є «тусовка за інтересами». Вартість ідей оцінюється на за критерієм практичності чи реалістичності, а на основі того, чи є ця ідея несподіваною, приємною, захоплюючою, цікавою, масштабною. Головним вигадником і мрійником у квадрі є «Новатор», який виконує системну функцію «Програматора». Його нестримна уява породжує цілий вигаданий світ, в якому важко розрізнити «те, що є» і «те, що може бути». Тому обіцянки «Новатора» зазвичай треба ділити на 100. Для цього соціотипу ще використовують псевдонім «Дон Кіхот» – за його схильність жити в царині своїх ідей, часто відірваних від реального життя.

Інші члени квадри це добре розуміють, тому серйозно реагують лише на ті пропозиції, які «Новатор» пропонує довго і настирно. Це накладає відбиток на всі стосунки всередині Першої квадри: будь-яка пропозиція легко сприймається і жваво обговорюється, але перехід до її здійснення – це щось виняткове.

Якщо Четверта квадра орієнтована на працю, то Перша квадра – на розваги. Тому дух Першої квадри є діалектичним запереченням духу Четвертої квадри.

Квадра II: примус і контроль

Друга квадра, у свою чергу,  є діалектичним запереченням Першої квадри. Це добре видно з цінностей Квадри-II:

– логіка контролю (головна у «Контролера»);

– сенсорика примусу (головна у «Генерала»);

– етика драматичних емоцій (головна у «Драматурга»);

– інтуїція суперечностей (головна у «Лірика»).

Єдиною надійною формою спонукання до дії у Другій квадрі вважаються примус і контроль. Тобто якщо якась дія виконується не під примусом, то вона може піти в небажаному напрямку і не дати потрібного результату. Покладатися на людську совість чи самосвідомість у Другій квадрі вважається проявом якщо не божевілля, то явної неадекватності. Найкраще, коли у виконавця нема вибору – лише тоді він зробить те, що треба. Якщо наказ віддано без тиску чи загрози покарання, то він зазвичай ігнорується – тому що взагалі не розглядається як наказ. Це властиво, наприклад, для культури Московії: розпорядження без матюків взагалі не сприймається. Як каже москальське прислів’я: «Стройка бєз мата – как салдат бєз автамата».  

Природовідповідною формою самоорганізації Другої квадри є «воєнізована тюрма». Воєнізована, а не цивільна тому, що навколо (а також усередині) суцільні вороги – і з ними доводиться воювати. Це відповідає драматичному світогляду Другої квадри.

Соціотипом, який найбільше впливає на дух Другої квадри, є «Контролер» – він виконує у квадрі системну функцію «Координатора».

Другу квадру не цікавлять ні економіка, ні комфорт. Єдина справжня цінність – ВЛАДА. Вважається, що влада – це джерело найбільшого задоволення. Окрім того, вважається, що наявність влади дозволяє здобути і матеріальне багатство, і комфорт, і безпеку. Це як в анекдоті про батька, який, посилаючи сина-першокласника на навчання до школи, подарував йому ножа: «Все інше, синку, здобудеш собі сам».

Квадра III: купівля–продаж

Перехід до Третьої квадри відбувається тоді, коли Друга квадра остаточно «догосподарювалася» і створена нею тюрма вже не має ресурсів для ефективного примусу. Цінності Третьої квадри:

– сенсорика опору (головна у «Покровителя»);

– логіка оборудок (головна у «Комбінатора»);

– інтуїція вразливостей (головна у «Критика»);

– етика стосунків (головна у «Мораліста»).

Найбільш надійною формою спонукання до дії у Третій квадрі вважається купівля–продаж, тобто «ти мені – я тобі». Найвищою цінністю вважаються ГРОШІ – «універсальний еквівалент». Вважається, що за гроші (матеріальне багатство) можна отримати все: щастя, владу, комфорт і безпеку.  

Природовідповідною формою самоорганізації Третьої квадри є «дикий ринок», або «чорний ринок».

– Чому дикий?

Тому що ніхто нікому не вірить, а такі поняття як «совість» і «чесність», які роблять ринок цивілізованим, вважаються проявом наївності та інтелектуальної відсталості.

– Чому чорний?

Тому що бізнесом у Третій квадрі вважаються не виробництво, і навіть не чесна торгівля, а «схеми», «оборудки», «відкати».   

Організаційною основою такого роду економіки є приховані мережі – паразитичні, нелегальні або напівлегальні.

Чому це важливо для Аріянської Церкви

Соціон – це система з 16 соціотипів, об’єднаних у чотири четвірки (квадри). Соціон є екосистемою, відтак у ньому є:

  • «продуценти» – ті, що продукують корисні речі,
  • «консументи» – ті, що ними живляться,
  • «редуценти» – ті, що утилізують залишки.   

З погляду такого розподілу функцій у круговороті життя:

  • Квадра IV: «продуценти»;
  • Квадра I: «консументи»;
  • Квадра II: «консументи»;
  • Квадра III: «редуценти» (утилізатори).

Аріянська Церква формується як самодостатній продуцент – на це спрямована вся її система цінностей, етика взаємодії, форма організації, тяжіння до екологічних підходів і поступового розгортання – так, як це відбувається у природі. Це надає Аріянській Церкві величезної сили, життєспроможності, стійкості та продуктивності.

Для реалізації Аріянською Церквою своїх природних переваг, їй важливо розуміти свою унікальність і не намагатися бути подібними на інших. Це відповідає аріянській тріаді продуктивності:

  • йти своїм шляхом,
  • жити власною силою,
  • творити спільне благо.

Висновки

1. Форми спонукання до дії у кожній квадрі основуються на «цінностях» – головних психічних функціях чотирьох соціотипів, що входять до цієї квадри.

2. Характерними формами спонукання до дії є:      

Квадра IV: тихі побажання

Квадра I: настирні вимоги

Квадра II: примус і контроль

Квадра III: купівля–продаж

3. На «дух квадри», її світогляд і характер стосунків найбільше впливають соціотипи з різними системними функціями у своїх квадрах:

Квадра IV: «Миротворець» – Стратег;

Квадра I: «Новатор» – Програматор;

Квадра II: «Контролер» – Координатор;

Квадра III: «Покровитель» – Ефектор.

4. Природовідповідні форми самоорганізації:

Квадра IV: «духовна корпорація» (церква);

Квадра I: «тусовка за інтересами»;

Квадра II: «воєнізована тюрма» (диктатура);

Квадра III: «чорний ринок» з прихованою мережею.

5. Аріянська Церква є продуцентом, відтак її діяльність формується на основі особливостей, притаманних Четвертій квадрі.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Розробляємо теорію Аріянської Церкви. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вітаю! З відносинами всередині квадри стає все більш зрозумілим.
А як щодо міжквадрових відносин? Добре було б побачити аналіз, подібний до цієї статті.

1) Як проходить взаємодія (і ЧИ відбувається взаємодія?!) квадр:

першої і першої
другої і другої
третьої і третьої
четвертої і четвертої

першої і другої
другої і першої
другої і третьої
третьої і другої

третьої і четвертої
четвертої і третьої
четвертої і першої
першої і четвертої

першої і третьої
третьої і першої
другої і четвертої
четвертої і другої

2) Форми спонукання до дії в соціоні залежать від домінування якоїсь із квадр?
Якщо так, то окільки в Україні нині домінує третя квадра (ZE=ЦЕ), то ЦЕ треба перетерпіти, або ж - ЦЕ обнадійливо спричиняє активізацію четвертої квадри.

3) Як відбувається взаємодія «Покровителя» (ІІІ кв.) з «Контролером» (ІІ кв.)
«Комбінатора» (ІІІ кв.) з «Генералом» (ІІ кв.);
«Критика» (ІІІ кв.) з «Драматургом» (ІІ кв.) ;
«Мораліста» (ІІІ кв.) з «Ліриком» (ІІ кв.)
і т.п. взаємодії.

4) Очевидно, що втручання у конфлікт чи співіснування інших квадр - це слабка сторона четвертої квадри
Навряд чи вдасться такі варіанти сценаріїв дій:
- скористатися "етикою духу" спрямувавши "сенсорику опору" проти "логіки контролю";
- впроваджувати "логіку чесної праці" виставивши у непривабливому світлі аферу "логіки оборудок" і "сенсорику примусу";
- намагатися "сенсорикою краси і якості" вразити "інтуїцію вразливостей" чи зіграти на "етиці драматичних емоцій"...
- "інтуїція здібностей" - проти "етики стосунків" й "інтуїції суперечностей" у відкритому протистоянні переможе лише, коли "інтуїція здібностей" сильна.

Отже, все таки з посиленням природовідповідних якостей власної четвертої квадри все відбудеться автоматично?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То погляд людини високого рівня розвитку особистості (високого рівня буття) четвертої квадри на людей високого рівня розвитку особистості своєї квадри, та низького рівня розвитку особистості всіх інших квадр. А порівнювати між собою людей з різний квадр треба, коли люди одного рівня буття. Наприклад, для мене, людини третьої квадри, важливі не гроші, а довгострокова користь. Користь на багато років вперед. А найбільшу користь людині, на багато років вперед, приносить щастя. А гроші - то цінність лише для початківців, що не бачать далі власного носа. Із врахуванням цих поправок, стаття дуже корисна! Дякую!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Миколо, ти абсолютно не подібний на інтуїтивно-логічного інтроверта (Критика) - "людини третьої квадри". Настав час повторити самодіагностику і знайти свій справжній соціотип. Це, до речі, дуже допоможе у справі самозцілення.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Велика активізація, взаємна, між мною та Миротворцями, здається, доводить, що я саме Критик. Просто, Критик досить високого рівня буття.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це малоймовірно. "Критик" - найбільший негативіст з усіх 16 соціотипів. А ти, Миколо, великий оптиміст та ідеаліст. У тебе дуже світлий погляд на життя.

Микола Стригунов каже:
Велика активізація, взаємна, між мною та Миротворцями, здається, доводить, що я саме Критик. Просто, Критик досить високого рівня буття.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Це - наслідки саме високого рівня буття. Згідно із моїм дослідженням(Сутність заповідей Щастя, або що таке заповіді Щастя - стаття, що буде невдовзі опублікована, як тільки я до неї знайду ілюстрації), людина, що перебуває на рівні позитивних подій, Ісусом Хрестом називаться "чиста серцем, що бачить Бога".

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Песимизм та лінощі - то наслідки низької енергетики. А, так званий матеріалізм, - ознака нестачі розуму.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Описані закономірності працюють тоді, то відбувається "квадризація", тобто усталена взаємодія людей однієї квадри. Як тільки формується квадра, вона одразу ж починає рух до своєї природовідповідної моделі.

Якщо людина однієї квадри потрапляє в середовище іншої, вона або підлаштовується під цінності чужої квадри, або покидає її.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ця стаття закладає основи для формування корпоративної культури Аріянської Церкви. Психоінформаційні цінності Четвертої квадри, описані у цій статті, основані на законах природи - тому це надійний і незмінний фундамент для церковного будівництва.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

А ще, найбільш щасливим я почуваюся саме в колі людей третьої квадри високого рівня буття. І найсильніше притягую саме таких людей..

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Цікаво було б знати і чи взагалі можливо визначити, яке процентне відношення представників різних квадр в Україні.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вітаю! З відносинами всередині квадри стає все більш зрозумілим.
А як щодо міжквадрових відносин? Добре було б побачити аналіз, подібний до цієї статті.

1) Як проходить взаємодія (і ЧИ відбувається взаємодія?!) квадр:

першої і першої
другої і другої
третьої і третьої
четвертої і четвертої

першої і другої
другої і першої
другої і третьої
третьої і другої

третьої і четвертої
четвертої і третьої
четвертої і першої
першої і четвертої

першої і третьої
третьої і першої
другої і четвертої
четвертої і другої

2) Форми спонукання до дії в соціоні залежать від домінування якоїсь із квадр?
Якщо так, то окільки в Україні нині домінує третя квадра (ZE=ЦЕ), то ЦЕ треба перетерпіти, або ж - ЦЕ обнадійливо спричиняє активізацію четвертої квадри.

3) Як відбувається взаємодія «Покровителя» (ІІІ кв.) з «Контролером» (ІІ кв.)
«Комбінатора» (ІІІ кв.) з «Генералом» (ІІ кв.);
«Критика» (ІІІ кв.) з «Драматургом» (ІІ кв.) ;
«Мораліста» (ІІІ кв.) з «Ліриком» (ІІ кв.)
і т.п. взаємодії.

4) Очевидно, що втручання у конфлікт чи співіснування інших квадр - це слабка сторона четвертої квадри
Навряд чи вдасться такі варіанти сценаріїв дій:
- скористатися "етикою духу" спрямувавши "сенсорику опору" проти "логіки контролю";
- впроваджувати "логіку чесної праці" виставивши у непривабливому світлі аферу "логіки оборудок" і "сенсорику примусу";
- намагатися "сенсорикою краси і якості" вразити "інтуїцію вразливостей" чи зіграти на "етиці драматичних емоцій"...
- "інтуїція здібностей" - проти "етики стосунків" й "інтуїції суперечностей" у відкритому протистоянні переможе лише, коли "інтуїція здібностей" сильна.

Отже, все таки з посиленням природовідповідних якостей власної четвертої квадри все відбудеться автоматично?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)