Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

РФ намагається втрутитися у вибори в Білорусі. Журналіст пояснив, що робили "вагнеровці" під Мінськом

Світ:

Для чого до Білорусі були підіслані бійці приватної військової компанії Вагнера перед президентськими виборами в країні. Є версія, що це постановка, інсценування зовнішньої загрози перед виборами, а інша версія — що це реальна зовнішня загроза.

20080401.png

Олександр Лукашенко (Фото: REUTERS/Vasily Fedosenko

Денис Івашин, головний редактор білоруського відділу міжнародної волонтерської ініціативи InformNapalm, в інтерв'ю Радіо НВ пояснив, що ПВК Вагнера — це позаштатний підрозділ головного управління Генштабу збройних сил Російської Федерації. І це угруповання не могло само по собі просто пройти через кордон Білорусі. Всі ці заходи були координовані, я просто переконаний у цьому, Генштабом Російської Федерації, і це спрямовані дії на дестабілізацію Білорусі.

Цікава така ситуація. Я вчора вирахував координати, де вони перебували, — це санаторій, який називається Білорусочка. У безпосередній близькості знаходиться резиденція Лукашенка Дрозди. Якщо через пересічену місцевість — п’ять кілометрів приблизно. Тобто ця група могла дуже легко вночі потрапити до цієї резиденції. Неподалік там також знаходиться район елітної котеджної забудови, де мешкають білоруські високопосадовці. Я не виключаю, що може йтися про те, що вони прибули не тільки для дестабілізації ситуації, а також і про фізичну ліквідацію Лукашенка.

Це дуже професійні бойовики, вони воювали на сході України, на Донбасі, у Сирії. Тобто вони дуже фахові бійці, реальні вбивці. Це дуже серйозний сигнал, і не тільки для Білорусі, але й для України, тому що ми розуміємо, що Москва вирішила остаточно закрити білоруське питання.

— Чому білоруські опозиціонери — Валерій Цепкало, Сергій Тихановський та Віктор Бабарико — не були допущені до виборів?

— Мій власний погляд, заснований на документальних свідченнях, що ці кандидати є «проксі-кандидатами Газпрому». Сам Бабарико перебував на посаді очільника філії Газпрому Белгазпромбанк у Білорусі 20 років. Гроші від цієї фінансової групи безпосередньо йшли на фінансування російської збройної агресії проти України, Сирії, Грузії. Його взагалі ніхто не знав саме як політика, він як політик народився тільки у травні 2020 року.

А також ідеться і про останніх, наприклад, про Сергія Тихановського. Білоруська служба міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm виявила, що цей кандидат, наприклад, у 2017 році незаконно відвідував український півострів Крим.

Також доведено, що до початку його медійної діяльності в Білорусі він щиро і відверто казав, що і Білорусь також — це «русский мир», і він сам походить з «русского мира».

Цепкало, наприклад, закінчив російський МГІМО і працював в 1991 році послом від Радянського Союзу в Фінляндії. На цю посаду потрапляла передусім агентура КДБ. Також виявлені його дуже цікаві зв’язки з російськими чорносотенцями.

Ці кандидати ніколи не були громадськими діячами. Вони випадково зараз потрапили до політики, до цих виборів і виконують задачі з певною функцією. Компанією цих проксі-кандидатів Газпрому не можуть керувати саме білоруські політтехнологи, тому що вони відсутні як клас, їх в Білорусі немає. Коли вони є, вони не професійні, не фахові. І ми розуміємо, що за діяльністю цих кандидатів Газпрому стоять дуже професійні люди. Ясна річ, що ми думаємо, що це політтехнологи Російської Федерації.

— Якщо Лукашенко підозрює їх в роботі на Росію, отже усунення їх від виборів було законним?

— Я так розумію, що проти Сергія Тихановського була якась спланована провокація. Фактів того, у чому він звинувачений, взагалі не було. Щодо Бабарико, якщо вірити слідству, здається, з банку виводилися гроші, як я розумію, до Латвії, а вже звідти до різних офшорів. Там заарештований не тільки Бабарико, але і його заступники. Злочинне угрупування. Він проходить саме за цією статтею.

— Лукашенко вже понад два десятиліття загравав із Кремлем. А що зараз сталося у стосунках між ним і Путіним?

 — Вони перебувають у поганому мирі. Якщо навіть пригадати 2010 рік, коли також відбувалися так звані президентські вибори, там був просто безпрецедентний тиск з боку РФ на Білорусь. Тоді вийшла серія пропагандистських фільмів, яка називалася Батько. Це була неприхована інформаційна війна проти режиму Лукашенка. В цих фільмах викривалися, саме головне, ескадрони смерті, спецпідрозділи, які фізично ліквідовували лідерів білоруської опозиції.

— А чого Путін добивається, дестабілізуючи Білорусь?

— Я називаю це — примушення Лукашенко до підписання 31-ої дорожньої карти так званої Союзної держави. Білорусь просто стане протекторатом Російської Федерації, цієї Союзної держави, коли Росія зможе використовувати білоруський плацдарм передусім у військових цілях.

Це загроза для України, а також для країн Балтії. Путін може просто розпочати створення, може, не Радянського Союзу, але Союзної держави Росії, Білорусі та України. І це зараз головне.

Як ми раніше повідомляли, у Білорусі під Мінськом затримали найманців російської «ПВК Вагнера».

Сьогодні, 4 серпня, Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на південь країни був перекинутий ще один загін бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера. Про це він заявив у щорічному посланні до білоруського народу.

Наші інтереси: 

Розуміти, що РФ є загрозою для наших країн, а вибори в Білорусі цього року будуть вирішальними не тільки для Білорусі, а й для України та Литви.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Треба розуміти, що ПВК Вагнера - це сили спеціальних операцій РФ, елітні російські війська.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Треба розуміти, що ПВК Вагнера - це сили спеціальних операцій РФ, елітні російські війська.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Спецоперації, пропаганда, терор - це основні інструменти РФ.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

помилка - перзиденськими

Я не меч, я тримаю меч.