Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Постіндустріальна Січ: життя на волі, біографія з чистої сторінки (+аудіо)

Категорія:

Сучасна людина живе під зростаючим пресом зовнішнього машинного контролю. Без паспорта ти ніхто. Окрім нього, треба мати ідентифікаційний код (інвентарний номер), банківську картку, мобільний телефон. Контроль здійснюється через історію кредитів, покупок, листування, пошукових запитів та веб-переглядів. На підході – тотальний машинний контроль обличчя, голосу, відбитків пальців, ДНК, райдужної оболонки. Уся ця інформація фіксується у державних і корпоративних, легальних і кримінальних базах даних, які нелегально продаються і купляються. Така специфіка ультраіндастріалу. Людина дедалі більше нагадує муху, яка потрапила в павутину і приречено чекає приходу павука. Як звільнитися від цієї халепи?

151210-prostir_voli.jpg

Ласкаво просимо у Простір волі!
Ласкаво просимо у Простір волі!

Аудіоверсія: Постіндустріальна Січ: життя на волі, біографія з чистої сторінки

Звільнення відбудеться при переході людини в зону постіндустріальної формації. Щоб зрозуміти, як це виглядатиме, скористаймося трьома перевіреними принципами: 1) протилежності, 2) заперечення запереченого, 3) цілісності.  

Згідно з ПРИНЦИПОМ ПРОТИЛЕЖНОСТІ, системний зовнішній контроль за громадянами буде припинено через його непотрібність і неефективність. Передусім, це пов’язано зі зміною характеру держави: замість нинішньої прихованої диктатури, яка твориться зверху донизу, буде республіка вільних демосів, яка вибудовується знизу догори.

З другого боку, нині успішно розвиваються технології втаємничення і шифрування (зокрема, стеганографія), засоби анонімної роботи в Інтернеті, локальні та приватні мережі.

Технології виступають в ролі підсилювача – як для диктатури, так і для вільного суспільства. Зокрема, доступність технологій стеження і пошуку руйнує «монополію на контроль» і вирівнює шанси усіх сторін взаємодії. У результаті, як ми вже говорили, у прозорому суспільстві єдиною ефективною стратегією стає чесне життя. 

Згідно з ПРИНЦИПОМ ЗАПЕРЕЧЕННЯ ЗАПЕРЕЧЕНОГО, постіндустріальна формація багато чого візьме з доіндустріальної. Яскравий приклад радикального звільнення з павутини матриці подала Запорізька Січ: прибулець записувався під новим іменем і починав життя з чистої сторінки. Його попереднє життя нікого не цікавило: важливо було те, ким він є тут і тепер.

Зміна імен також широко використовувалася у практиках ініціації, наприклад, коли людина змінювала свій соціальний статус, ставала членом ордену або цеху, посвячувалася в ченці тощо. В широкому сенсі ініціація (від лат. initiare – «починати») – це стрибок на вищий рівень розвитку і започаткування на ньому нового життя. Прикладом ініціації можна вважати перші кроки дитини, перші слова, перше плавання у воді, перший статевий досвід, перший бій. Зміна імені виступала магічним засобом духовного зростання людини.

Зміна ідентифікаторів особистості нині практикується в інтернет-мережах, де людина в різних групах може діяти під різними іменами. У постіндустріальній «державі демосів» це може стати буденною практикою. Річ у тім, що демоси – це групи чисельністю до 150 осіб, де всі знають всіх. Тож якщо людина змінює свій ідентифікатор в локальній базі даних демосу і отримує новий паспорт (а громадянство надають демоси), то це не викликає проблем для своїх. Натомість для чужих «контролерів» залишається тільки стара інформаційна оболонка, натомість жива людина зникає з поля зору.

Згідно з ПРИНЦИПОМ ЦІЛІСНОСТІ, така легкість у зміні ідентифікаторів має привести до ширших культурних зрушень.

Висока інформаційна динаміка може привести до прискореного розвитку мови в потрібному напрямку – до Сенсара. Йдеться про окультурену українську мову, в якій слова нестимуть значно чіткіший сенс, а сама мова буде компактніша за англійську і простіша для засвоєння, ніж сучасна українська.

Прискоряться процеси оновлення у всіх сферах, спільнота буде швидко засвоювати нове і легко позбуватися старого.

Постіндустріальна республіка стане центром тяжіння для іноземців, яких приваблює заснування нової цивілізації, вільна творчість і можливість почати написання своєї біографії з чистої сторінки.  

Постіндустріальна спільнота з такою високою інформаційною динамікою буде зрозумілою для своїх і незрозумілою для чужих.

Вона зможе застосовувати вибухові процеси, тобто настільки швидкі, що стара індустріальна система не встигає на них відреагувати і вчинити опір. Тому вибухові процеси розгортаються без опору.

Отже, вільний інформаційний простір як основа вільного життя. Саме про це й поговоримо у наступних статтях.

Продовження: Соцмережі: ультраіндустріальні натовпи і постіндустріальні демоси  


У попередніх статтях описані ознаки та компоненти постіндустріального суспільства:

Наші інтереси: 

Досліджуємо варіанти майбутнього. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

В тексті науковому йдеться зокрема про Сенсар, прийдешню, покращену українську Мову, навіть рідну мову треба вдосконалювати постійно, збільшувати власний словниковий запас, правильно вимовляти Слова, щоб було правильне розуміння.

Коментарі

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

В тексті науковому йдеться зокрема про Сенсар, прийдешню, покращену українську Мову, навіть рідну мову треба вдосконалювати постійно, збільшувати власний словниковий запас, правильно вимовляти Слова, щоб було правильне розуміння.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

З під контролю і зараз можна вийти, не повністю але ефективно.Жити подвійним життям... не кожен може бути агентом 007. Але заявити відкрито про утворення нової системи можна і це не важко, і безпечно, якщо не посягати на їхні "потоки".

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.