Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 26

Чи потрібні храми віртуальній Аріянській Церкві: спілкування в малих і великих групах (+аудіо)

Категорія:

Іудохристиянські храми будуються так, щоб священник робив жертвоприношення, а натовп за цим спостерігав. В аріохрестиянських храмах взагалі не було жертовників, зате був стіл для спілкування духовних братів і сестер. А якими можуть бути храми постіндустріальної Церкви? 

200715dub-2.jpg

Церква для спілкування з внутрішнім богом Ра
Церква для спілкування з внутрішнім богом Ра

Аудіоверсія: Чи потрібні церкви віртуальній Аріянській Церкві: спілкування в малих і великих групах

Що таке церква

Рух від індустріальної до постіндустріальної формації – це рух від брехні до правди, від рабства до волі, від ілюзорного до справжнього. Врешті-решт, це повернення життя до людини і притаманних їй пропорцій. Центральне місце в постіндустріальному відродженні належить поняттю «церква».

Слово «церква» має два основні значення:

перше – це організована духовна спільнота;

друге – це приміщення для комунікацій цієї спільноти.

Очевидно, що друге є похідним від першого, тобто яка спільнота та її потреби, таке й приміщення для комунікацій.

Наприклад, сучасні іудохристиянські храми будуються так, щоб священник робив жертвоприношення на вівтарі (жертовнику), а натовп за цим спостерігав і слухав проповіді. Типова етатична модель, керування згори донизу – пастир управляє стадом.  

Натомість у найдавнішому аріохрестиянському храмі біля Мегідо, що на віддалі 15 км від Назарета, взагалі не було жертовника, зате був великий стіл – для комфортного спілкування духовних братів і сестер.

– А якими можуть бути храми для постіндустріальної Аріянської Церкви?  

Це залежить від того, яке спілкування вони мають забезпечувати. Тому спочатку погляньмо на типи спілкування.

1. Спілкування з внутрішнім богом

Вочевидь, жодних вівтарів не буде, адже в аріянстві нема поклоніння зовнішнім богам, натомість практикується відновлення релігійного зв’язку з внутрішнім богом. Відтак найголовнішим є спілкування з власним божественним Я згідно з головною заповіддю  – «Люби господа, бога твого». Для цього типу спілкування не потрібно мати спеціальне приміщення.

– А що потрібно?

Внутрішній бог є джерелом гармонії, відтак наближенню для нього сприяє гармонійний простір. Тому предки вважали, що найпродуктивніше спілкування з внутрішнім богом відбувається серед красивої природи. Для цього вони влаштовували «священні гаї» – окультурені ліси. Найбільше полюбляли дубові гаї, адже дуб – це те, що будить. Не випадково саме під дубами любили творити Григорій Сковорода і Тарас Шевченко.

2. Спілкування віч-на-віч

Для цього типу спілкування також не потрібно особливого приміщення, спілкуватися наодинці можна де завгодно – головне, щоб було тихо і затишно. Діалог дозволяє співрозмовникам максимально зосередити увагу один на одному. Це дуже продуктивний тип міжлюдського спілкування, тому й кажуть: «В діалозі народжується істина». Зверніть увагу: не в суперечці, а саме в діалозі – з повагою один до одного і з наміром пізнати правду.

3. Спілкування у малій групі

Мала група – це від трьох до п’яти учасників розмови. Таке спілкування є найпродуктивнішим, адже можна брати інформацію з кількох джерел, утримуючи в полі уваги всіх співрозмовників.

– Чому до п’яти учасників?

Тому, що людина неспроможна одночасно утримувати в оперативній пам’яті більше ніж 5 об’єктів. Це пов’язано з тим, що людина має на руці 5 пальців, відтак її розум тренований на одночасну роботу з п’ятьма сутностями. Якщо ж чисельність групи зростає до 6 людей, то вона неминуче розпадається на дві групи. З цієї причини керівні органи в самоврядних спільнотах традиційно складалися з 5 посадових осіб.

Для спілкування в малій групі добре мати круглий стіл, а ще краще – п’ятикутний. Стіл-«пентагон» корисний тим, що завжди нагадуватиме про квінтет – кермо демосу.  

Стіл-пентагон для керівного ядра демосу
Стіл-пентагон для керівного ядра демосу

4. Спілкування у середній групі

Середньою групою називається спільнота чисельністю від 6 до 20 осіб. Сенс у тому, що коли промовець спілкується з такою групою, то він ще спроможний відстежувати індивідуальні реакції кожного члена такої спільноти. Якщо ж людей більше 20, то йому доводиться спілкувати з усією групою як з натовпом. В арійській традиції оптимальною чисельністю середньої групи вважається 12 осіб. Це число також зручне з організаційної точки зору, адже ділиться на 2, 3, 4, 6. Саме таку середню групу з керівним ядром із 5 осіб створив Ісус Хрестос. У наш час  група з 12 осіб також вважається оптимальною для навчання.

Спілкування в середній групі основане на тому, що один говорить, а всі слухають. Промовці можуть змінюватися, але схема залишається та ж сама: спілкування між учасниками нема, говорить завжди хтось один. Для того, щоб відстежувати реакцію кожного слухача, оратор має всіх бачити перед собою. Тож у приміщенні для середніх груп має бути кафедра з дошкою чи екраном, і 12 столиків (парт) для слухачів. Звісно, інтенсивність спілкування в середній групі менша, ніж у малій групі, проте вона дозволяє навчити значно більшу кількість людей.    

5. Велика група – демос

Великою групою називається спільнота чисельністю до 150 осіб. В антропології число 150 називається «Числом Данбара» – це середньостатистична межа спроможностей людини розпізнавати членів групи та відстежувати пов’язані з ними емоційні події. «Число Данбара» також вказує на колективні можливості  відстежувати дармоїдів та соціальних паразитів. При перевищенні цього обмеження виникають сприятливі умови для шахраїв та брехунів.

Спільноту до 150 осіб ще називають «селом», адже тут усі знають усіх. Натомість при перевищенні 150 виникає «місто» – спільнота анонімних особистостей. Якщо людина хоче заховатися, то їй потрібно покинути село і перебратися до міста.  

У демосах велика група обмежується чисельність 100 осіб – це традиційна українська сотня. При такій чисельності люди гарантовано відстежують одне одного, відтак існує довіра між своїми, ближніми. Довіра – надпотужний чинник продуктивності. Наприклад, якщо є довіра, то угоди украдаються усно, «під чесне слово», а якщо її нема, то додатково потрібні правники та силовики.  

Великі групи, зібрані в одному місці, мало придатні для навчання словом. Натомість тут гарно працює енергетика «єдиної родини», що дає відчуття сили та захищеності: «Разом нас багато, нас не подолати». Такого нема в менших групах. Спільно пережиті сильні позитивні емоції формують взаємну симпатію і довіру. Для забезпечення емоційного компоненту спілкування необхідне приміщення, в якому може зібратися і комфортно почуватися сотня людей.  

6. Надвелика група

При перевищенні чисельності у сотню осіб, зникає спроможність бути особисто знайомим з усіма членами спільноти. Відтак зникає основана на особистих знайомствах ідентифікація «свій–чужий».

– На чому тоді може триматися довіра в надвеликих групах?  

У надвеликих групах розпізнавання своїх відбувається на основі трьох базових ідентифікаторів:

1. Зовнішній вигляд (антропологічний тип, одяг, символіка) – це те, що ми розпізнаємо з першого погляду.

2. Мова – це те, що ми розпізнаємо з перших слів.

3. Світогляд – це те, що розпізнаємо зі стилю поведінки і першої спільної справи.

Як бачимо, у надвеликих групах щире спілкування  і довіру забезпечує виразна групова ідентичність, основана на зовнішньому вигляді, мові та світогляді.  

Віртуальна церква

Ми почали з того, що Церква – це передусім організована духовна спільнота. Головна її діяльність полягає у дружньому спілкуванні з внутрішнім богом і зі своїми ближніми – згідно з головною заповіддю аріянства: «Люби господа, бога твого, всім серцем твоїм, усією душею твоєю,  всією силою твоєю і всією думкою твоєю: це найбільша й найперша заповідь. А друга подібна до неї: люби ближнього твого як себе самого. Іншої, більшої від цих, заповіді нема» (Матвій 22.34–39, Марко 12.28–31, Лука 10.25–26).

Для забезпечення такого дружнього спілкування люди будували храми, які також називали церквами. Тобто церква-храм – це технічний засіб для комунікацій церкви-громади. У наш час цей технічний засіб доповнюється іншими технічними засобами, а саме засобами дистанційного спілкування. Відтак фізичний простір церкви-храму доповнюється інформаційним простором церкви-комунікатора, або ж Віртуальної Церкви.  

Технології дистанційного спілкування не потрібні для спілкування з внутрішнім богом, проте вони можуть суттєво поліпшити спілкування в парах, малих групах (квінтетах), середніх групах (роях), великих групах (демосах) і надвеликій групі – Церкві. Для заснування Аріянської Церкви необхідне об’єднання хоча б чотирьох аріянських демосів.  

Матеріалізація віртуальності

Дистанційні технології значно полегшують спілкування, тому заснування Аріянської Церкви спочатку відбудеться у формі віртуальної Аріянської Церкви. Проте вже зараз треба переходити до її «матеріалізації», тобто до комунікацій в реалі.

Комунікації в малих групах можна здійснювати всюди, де є стіл. Для занять у середніх групах легко орендувати спеціально обладнані навчальні класи, а для зустрічі демосів – конференц-зали. Тобто на цьому етапі вигідніше орендувати вже наявну інфраструктуру.  

Проте в ході розширення Аріянської Церкви настане момент, коли вигідніше мати власне приміщення. Вочевидь, воно має забезпечувати усі 6 рівнів спілкування, тобто в церковному комплексі мають бути і кімнати для переговорів, і навчальні класи, і великий багатофункціональний зал для концертів, танців, тренувань, змагань, фуршетів та інших цікавих заходів. А навколо храму мають рости священні гаї.

Радіймо!

Продовження: Головний храм аріянства, або Де живе твій внутрішній бог

Оксана Білозір - Батьківське жито

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо потенціал аріянської релігії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цікаво, що Лазар Глоба, останній генеральний писар Війська Запорозокого Низового (сучасною мовою, начальник генерального штабу війська-держави) найперше в своєму саду, в якому дозволялося гуляти всім мешканцям Катеринослава-Дніпра, посадив саме дуб. Під цим дубом і стоїть пам' ятник йому. Пам'ятник - чавунна скульптура, де він саджає оцей дубочок. То мені стало зрозуміло, чому я полюбляю думати, стоячи під дубом!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

На мою думку, Райський Сад - це сад, що сприяє півищенню рівня буття/життя людини. Священний гай - це Райський Сад малого ступеню досконалості. Постідустріальною церквою буде саме Райський Сад. Богослужінням у такій церкві буде вдосконалення та розповсюдження Райського Саду, тобто перетворення навколишнього середовища на Райський Сад. Спілкування людей один з одим найкраще відбуватимеся під час спільних ігр та розповсюдження й вдосконалення Райського Саду. Цікаво, що під визначення розповсюдження Райського Саду підпадає таке, поки що, уявне явище, як тераформування. А насадження рослин у пустелі - це цілком реальне явище, яке також підпадає під визначення розповсюдження Райського Саду. І поліпшення умов вільної гри в настольний теніс в саду Глоби, також підпадає під це визначення. А гра Зеппа Хольцера - то й подавно! https://agrostory.com/info-centre/knowledge-lab/chto-takoe-permakultura-zeppa-kholtsera/ та http://tastylifemag.ru/kitchen/people/zepp-holtser-fermer-ot-boga-selskoe-hozyaystvo-osnovannoe-na.html й http://www.cluboz-praktik.kiev.ua/ecousadba/topic_number=29

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Помістя Зеппа Хольцера -- це вищий пілотаж пермакультури. Але там велика площа 52 гектари.
Спробуйте спочатку освоїти невелику ділянку. Таке вже робиться в Україні. Люди навчаються в центрах пермакультури. Зразки садів також є. В Дніпрі цим займається пермакультурний дизайнер Лілія Моруга. Створено їстівний лісосад і Пермакультурний центр "Крін-Кrin".
Це найбільш яскравий приклад, до того ж розташований в парку біля церкви і має підтримку настоятеля-філософа.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Дякую за посилання!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Стригунов.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цікаво, що Лазар Глоба, останній генеральний писар Війська Запорозокого Низового (сучасною мовою, начальник генерального штабу війська-держави) найперше в своєму саду, в якому дозволялося гуляти всім мешканцям Катеринослава-Дніпра, посадив саме дуб. Під цим дубом і стоїть пам' ятник йому. Пам'ятник - чавунна скульптура, де він саджає оцей дубочок. То мені стало зрозуміло, чому я полюбляю думати, стоячи під дубом!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Запідозрив, що у слові "жертва" корінь "жер" повязаний з вживанням жертвоприношень священниками після жертвоприношень...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То правильно, то загальна думка культурологів та релігієзнавців.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Слово "жертва" скоріше походить від слова жар-яр-jar. Щось енергійне, велике, значне, пасіонарне. Жертва - це велике дарування. Самовіддача.

cBіт Розумний каже:
Запідозрив, що у слові "жертва" корінь "жер" повязаний з вживанням жертвоприношень священниками після жертвоприношень...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

контактуючи з тваринами, рослинами й іншими організмами, поважю їхню гідність

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Гм... Поважати гідність вірусів... Це щось нове!:)

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гідність - це усвідомлення своєї карми. Що більше в ній плюсів, то вища гідність.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нам ще якось треба буде видати аріянський словник термінів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Складне питання. 2012-го року мені дуже допоміг один вчитель, якого вважаю своїм наставником. Він розказав про мене своєму панотцю. На той час я мав дуже непросту ситуацію, на рівні душі й духу. Отримав відповідь, яка привела мене - попри всякі сумніви, - до Церкви (яку тут називають юдохристиянською). І якби не епідемічна ситуація, зараз би я її відвідував щонеділі.
Перебування у Церкві вважаю для себе швидше внутрішнім духовним актом (це одна з причин, чому стараюся триматися одного храму, а загалом - поменше спілкуватися зі священиками, які під час проповідей займаються політичною агітацією).
Тому зараз опинився у глухому куті: з одного боку, практика причастя, як мені пояснили, і як я пересвідчився сам - є досить корисною, якщо не сказати більше. З іншого боку, всі "прогресивні" адепти секти коронавірусу в один голос кричать про небезпеку - бо з однієї ж ложечки! З третього - ну, про це вже писали, - сама практика Літургії як жертви (але я стараюся поменше про це думати).
Зрештою, кожному своє, і кожен бере стільки, скільки здатний вмістити.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А в чому корисність споживання тіла і крові Ісуса Хреста?

Костянтин Струк каже:
Тому зараз опинився у глухому куті: з одного боку, практика причастя, як мені пояснили, і як я пересвідчився сам - є досить корисною, якщо не сказати більше. З іншого боку, всі "прогресивні" адепти секти коронавірусу в один голос кричать про небезпеку - бо з однієї ж ложечки! З третього - ну, про це вже писали, - сама практика Літургії як жертви (але я стараюся поменше про це думати).
Зрештою, кожному своє, і кожен бере стільки, скільки здатний вмістити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Внутрішнє очищення, якщо коротко і по суті.
Плюс - певне стримування від спокус.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ти ж розумієш, що це лише ілюзія очищення. Хоча багатьом подобається жити в ілюзії. Проте результати погані. Ті, що живуть в ілюзії, прискорено вимирають. Хоча, може це й добре.

Костянтин Струк каже:
Внутрішнє очищення, якщо коротко і по суті.
Плюс - певне стримування від спокус.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Сад це добре і ліс - сад, і озера, і річки на красивому фоні. Але ми живемо у містах. Тут панує інша специфіка хаосу. З хаосу народжується система якщо правильно розставити пріоритети. Однодумці це коло людей, тобто церква, звучить оригінально. Лідерська структура демосу зрозуміла і не складана. Залишилося адаптувати і втілити цю тактику і стратегію у тіло міст використавши вже прописані міжнародні права і свободи людей та , як не дивно Конституцію Самоврядної Республіки України. Сковорода казав про легке і важке, що дякувати Богу ,що непотрібне зробив важким а потрібне легким. Нам стало відомо про кодекс Монтевідео, за яким в ООН визначають хто є державою, нам стало відомо, що присутність не головне, головним є доступність, що дає можливість створювати дипломатичну платформу для створення самоврядування і створення Конституційних органів влади... є ще і інші цікавинки. Головним є те .що демоси, на теперішній момент не мають конкурентів і можуть легко легалізуватися при тому мати міжнародний захист. А це вже рівень державотворення. Дуже мені подобається, що в такому випадку не потрібно заморочуватись партіями. У нас реалізується демос і церква одночасно. І те , і інше не підлягає реєстрації, лише повідомленням. Також , таке рішення є установчою владою народу , жителів яка має перевагу над законодавчою, судівською і виконавчою владами.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Скупченість у містах сприяє створенню громад. Далі - організоване освоєння вільного простору за межами міст.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Сади в містах звуться парками. Але, це все ж ті самі сади, ті самі священні гаї...Сутність їх залишається тією самою. І, їх потрібно вдосконалювати! Задля підвищення рівня буття людей!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Все Файно.
0
Ще не підтримано

Моя думка, що потрібні Аріянські Церкви! Повинні бути громади, куда можна було б прийти, збільшити свої знання, відпочити душею, тілом, доносити людям правдиву інформацію. Наприклад я, передивлявся відео на ютубі про мольфара Нечая і він при розмові з журналістом, порадив йому почитати видання Ігоря Каганця. Я теж прислухався тієї поради і тепер змінив свою думку. Я з радістю відвідав б Арійську громаду в нас на Франківщині, якби вона була. Сьогодні немає, а завтра буде! Всім всього файного!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То, створюйте її! А, не просто відвідуйте, як вона буде створена кимось!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як бачимо, перехід від рою до сотні відбувається при перевищенні чисельності групи у 20 осіб. Тобто сотнею можна вважати групу, що має 20 членів.

Відтак чисельність сотні - від 20 до 150 (Число Данбарра).

При цьому:
оптимальна чисельність рою = 12
оптимальна чисельність сотні = 105

Це означає, що після досягнення сотнею оптимальної чисельності вже потрібно починати процедуру структурування сотні й готувати перетворення її на полк з трьома сотнями.

Так само при досягненні роєм чисельності 12, треба починати процедуру створення сотні з двома-трьома роями.

Чисельність рою: від 6 до 20 членів.

Чисельність керма (квінтету): 5.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Пройшов час і хочу додати, що потрібна мотивація. Духовне , психічне задоволення завдяки своїй діяльності повинне мати в своєму складі і матеріальну мотивацію.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Сюди слід додати, що найкраща матеріальна мотивація - то покращання здоров'я. І, наприклад, в мене воно дуже помітне. Таке помітне, що лікарі дружньо дивуються, і показують великий палець вгору. І, кажуть, що мій випадок - перший такий в їх практиці.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

"Для забезпечення такого дружнього спілкування люди будували храми, які також називали церквами. Тобто церква-храм – це технічний засіб для комунікацій церкви-громади."

Йоги визначають храм як місце, де свідомість людини підноситься вище.
Місце сили, фізична структура, яка сприяє зміні свідомості.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так і є. Тому більшість церков побудовано на місцях сили. Це тому, що їх будували на старих святилищах, адже ар'янство було окультуреним продовженням народної традиції. 

Микола Погорілець wrote: "Для забезпечення такого дружнього спілкування люди будували храми, які також називали церквами. Тобто церква-храм – це технічний засіб для комунікацій церкви-громади." Йоги визначають храм як місце, де свідомість людини підноситься вище. Місце сили, фізична структура, яка сприяє зміні свідомості.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!