Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Законом про вступ з ОРДЛО без ЗНО Україна визнала атестати "ДНР"-"ЛНР", - Гриневич

Світ:

Закон, який ухвалила Верховна Рада, є дискримінаційним щодо інших абітурієнтів. Крім того закон може вдарити по вищих навчальних закладах, які переїхали з окупованих територій на підконтрольні Україні території.

grynevych.jpg

Ексміністр освіти Лілія Гриневич

Ухваленням закону про вступ абітурієнтів з окупованих територій в українські виші без ЗНО Україна фактично визнає свідоцтва про середню освіту, які терористичні організації "ДНР"-"ЛНР" видають на окупованих територіях Донеччини й Луганщини, заявила колишня очільниця Міністерства освіти й науки України Лілія Гриневич, пише Еспресо.

"На мою думку, він (закон - ред.) матиме певні негативні ефекти. Цей законопроєкт вилучає поняття про те, що випускники, які здобували середню освіту в ОРДЛО, мають складати нашу державну підсумкову атестацію та отримувати тут українське свідоцтво про середню освіту… Що це означає? Це виглядає так, що ми тепер будемо визнавати середню освіту, отриману на окупованих територіях", - сказала вона.

“Друге, якщо повністю прибираються конкурсні умови, принаймні співбесіда, то як вони (абітурієнти з окупованих територій - ред.) мають довести, що вони можуть здобувати вищу освіту?", - зазначила також Гриневич.

“І третє дуже слабке місце цього закону. Ми думаємо, що ми таким чином розширюємо можливості випускникам. Але не враховуємо однієї речі. Що вищі навчальні заклади, які були відкриті, (освітні - ред.) центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна” забезпечувалися державним замовленням. Ці виші були в Донецькій і Луганській областях, а також ближче до східної частини і Криму, в Херсонській, Миколаївській тощо. Чому це важливо? Тому що внаслідок різних подій російсько-української війни в нас пішов відтік мешканців із різних міст, таких як Маріуполь, де є хороший університет, з інших міст Донеччини і Луганщини. Там є вищі навчальні заклади, викладачі й студенти, які мали велику мужність переїхати з окупованих територій в Україну, хоча все обладнання залишилося у вишах на загарбаній території”, – нагадала Лілія Гриневич.

"І от ці виші мали переважне право для вступу вступників з окупованих територій. Таким чином, у них були абітурієнти, студенти. А внаслідок ось такої зміни ми ще й отримаємо знекровлення системи вищої освіти на сході. Тому що тепер ці вступники (з ОРДЛО і Криму - ред.) не мають жодних випробувань, а можуть на підставі документів про освіту, які не визнаються в жодній країні, приїжджати і вступати в будь-який вищий навчальний заклад", - підсумувала Гриневич.

Нагадаємо, 3 липня за законопроєкт Зеленського №3734 про вступ до вищих навчальних закладів України абітурієнтів з ОРДЛО без врахування ЗНО, проголосували 310 нардепів. 

"Слуга народу" - 226 "за" із 248,

ОПЗЖ - 22 із 44,

"Європейська солідарність" - 0 із 27,

"Батьківщина" - 15 із 24,

"За майбутнє" - 12 із 24,

"Довіра” - 10 із 20,

"Голос" - 17 із 19",

позафракційні - 8 із 17.

Прийняття закону супроводжувалося штовханиною й скупченням біля парламентської трибуни.

Наші інтереси: 

Розуміти, що Зеленський розвалює нинішню систему освіти. Думати, що робити далі у сфері освіти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Судячи з результатів голосування, Рада знову взялася рубати сокирою там, де потрібен скальпель хірурга. А все тому, що всі по-різному розтлумачили запропонований проєкт.
Зізнаюся, я сам не до кінця врубився :-/

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Судячи з результатів голосування, Рада знову взялася рубати сокирою там, де потрібен скальпель хірурга. А все тому, що всі по-різному розтлумачили запропонований проєкт.
Зізнаюся, я сам не до кінця врубився :-/

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Якби з таких абітурієнтів робили під час навчання добре замаскованих агентів впливу (а зараз - все навпаки), я б ще зрозумів...

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Мене дуже хвилює одне питання. А як сепаронащадки мають вчитися українською мовою? Чи тут також передбачена якась несподіванка?

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Абсурдні речі зеленою владою піднімаються на рівень закону. Цим самим нівелюється саме поняття законності.
Кінець світу... реалізує ця квадра...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)