Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Google повинен нести відповідальність  за антиконкурентні дії та протидію вільній пресі – розслідування в США

Спецтема:

Сенатор-республіканка від штату Теннесі Марша Блекберн (Marsha Blackburn) направила листа Генеральному прокурору Вільяму Барру, де закликає ретельно вивчити, яким чином монопольна практика Google загрожує знищенням свободи журналістики, а також дослідити зловживання на ринку онлайн-реклами та онлайн-пошуку і вжити заходів проти монопольних зловживань, поки це ще не призвело до потужної економічної шкоди.  

Фото з відео сюжету «Fox News» з коментарем пані Блекберн. Напис на екрані: «Барр звинувачує технологічні компанії у нечесній конкуренції і політичній цензурі».
«Bait and switch» (наживка і підсічка)
американська ідіома, що означає обман з боку продавця, коли проголошується одна якість послуги, натомість дається гірша за вищу ціну. Так само називають передвиборчий обман нечесних політиків або демпінг, коли за допомогою заниженої ціни переманюються клієнти, а після банкрутства конкурента раптом ціни підіймають набагато вище початкових.


Підставою для листа стала недавня ситуація з сайтом «The Federalist». Google звинуватив  «The Federalist» у «неприйнятному контенті в коментарях до статей» і відключив сайт від монетизації, тобто закрив можливість отримувати гроші через рекламну мережу, що суперечить  умовам рекламного обслуговування Google.

Після того, як ситуація стала відомою, Google почав грати дурника і зробив заяву, що "тільки попросив" Федераліста прибрати розділ коментарів і пригрозив санкціями, якщо це не буде зроблено. Пікантність ситуації в тому, що Google самостійно карає сайт «The Federalist» за зміст коментарів, які не модеруються сайтом. В той самий час на сайті Youtube, який належить Гуглу, регулярно з’являються будь-які коментарі, зокрема і з «мовою ненависті» – проте  Youtube за це не карається.

У своєму коментарі для «Fox news» сенатор Марша Блекберн зазначила, що необхідно переглянути положення параграфа 230 «Акту про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act), котрий захищає інтернет-компанії від юридичної відповідальності за матеріали, які користувачі розміщують на своїх сайтах.

«Ми працюємо над переглядом параграфу 230.  Ці великі інтернет-гіганти не повинні мати безпечну гавань, яку вони мали завдяки параграфу 230. Вони – не дитячі фірми. І вони не повинні мати такий захист, якого не мають малі фірми та пересічні громадяни.»

Текст листа опубліковано на сайті пані сенатора. Ось переклад листа:

Шановний генпрокурор Барр:

Сьогодні я пишу вам, щоб звернути увагу Міністерства юстиції на величезну загрозу, яку Google та її материнська компанія Alphabet представляють для вільної та чесної преси в Америці. По мірі активізації антимонопольного розслідування Google я закликаю вас ретельно вивчити, як антиконкурентні практики компанії можуть призвести до знищення журналістської свободи. Я також прошу вас розслідувати зловживання як на ринку реклами в Інтернеті, так і на ринках онлайн-пошуку, а також вжити заходів щодо примусового виконання, перш ніж це призведе до економічної шкоди.

Google використовує силу своєї рекламної платформи GoogleAds, щоб завдати шкоди споживачам і конкурентам. Минулого тижня Google вжив заходів для демонетизації двох консервативних засобів масової інформації на підставі коментарів сторонніх користувачів сайтів. Стаття NBC невірно повідомляла, що The Federalist та ZeroHedge потрапили під заборону на платформі GoogleAds за те, що публікували расистські статті, а представник Google стверджував, що покарання було за публікацію «зневажливого контенту, який пропагує ненависть, нетерпимість, насильство або дискримінацію на основі раси». Насправді привід видалення базувався на коментарях користувачів, а не на змісті новин. Хоча The Federalist було дозволено залишатися в GoogleAds після призупинення функції коментарів користувачів, весь сайт ZeroHedge був заблокований. Google знає, що він тримає засоби існування клієнтів у своїх руках, оскільки видавці не мають значного вибору для отримання доходу від реклами. Google без найменшого сумніву проголошує сайти «расистськими» як зручний привід вимкнути ці сайти та відлякати авторів від дискусій на суперечливі теми.

Ці дві ілюстрації показують, як Google довільно розширює свій контроль над рекламою в Інтернеті, щоб заглушити мовлення, яке не узгоджується із соціальним порядком компанії. За іронією долі, платформа YouTube, яка належить «Alphabet» – батьківській компанії Google – сумно відома тим, що вона не надто належним чином контролює свій розділ коментарів і є справжнім Диким Заходом з неприйнятними публікаціями користувачів, які містять посилання на відеозаписи та зображення сексуальної експлуатації дітей. Це лицемірство. Для власної платформи Google не дотримується тих самих стандартів та надає преференції тим постачальникам новин, які більш тісно узгоджуються з її власною прогресивною політичною ідеологією.

(прим. перекладача: сьогодні в США політкоректно називати ліві ідеології «прогресивними», а праві – «консервативними». Що насправді спотворює поняття «прогрес» та «консерватизм»)

Це не поодинокі випадки. Використовуючи міць свого алгоритму пошуку, Google регулярно занижує рейтинги результатів пошуку для правих медіа-голосів, таких як The Wall Street Journal та Breitbart. Але ще більш згубним, особливо в передвиборчий рік, є те, що Google, як нечесний продавець на ринку непомітно давить пальцем на чашу терезів, завдаючи шкоди здатності виробників новин справедливо конкурувати та виробляти журналістський контент для інформування політичної думки американців. За даними News Media Alliance, Google використовує своє домінування в пошуковій системі, щоб змусити видавців новин представляти свої новини для  Google News на невигідних умовах – щоб вони не понижались в рейтингу Google Search. Несправедливість додатково посилюється тим, що видавці, які стали заручниками рейтингу Google Search, також повинні змагатися з Google News, щоб вижити. З екосистеми, що працює під керівництвом Google, нема виходу.

Я підтримую ініціативу міністерства юстиції, про необхідність перегляду захисту від відповідальності на основі параграфа 230 «Акту про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act). Незабаром запрацює Конгрес, і технічні гіганти відчули, що вони більше не можуть прикриватись таким імунітетом, заглушаючи свободу слова і  порушуючи антимонопольне законодавство. Але посягання Google на конкурентів та можливість публічних обговорень не можна зупинити лише переглядом параграфу 230. Безмежне зловживання своїм домінуючим становищем поширюється на різні ринки, і шкода від цього гостро відчувається по всій медіа-галузі. У 2019 році прибуток Google від пошуку в мережі та реклами склав близько 100 мільярдів доларів. У 2020 році тисячі працівників медіа постраждали від  звільнення, неоплачених відпусток або зменшення зарплат; McClatchy оголосив про банкрутство; інтернет-цензори несправедливо "придушували" консервативні компанії.

Google повинен нести відповідальність за такі антиконкурентні дії. На цей момент під загрозою знаходяться як американський вільний ринок, так і відкритість нашої демократії. Оскільки міністерство юстиції вирішуватиме, які дії слід здійснити, я закликаю провести повне розслідування, яке вивчить контроль компанії над величезними секторами Інтернет-економіки – від реклами в Інтернеті до пошуку в Інтернеті. Нарешті, я закликаю вас поговорити з представниками медіа, згаданих у цьому листі.

Наші інтереси: 

Інтернет-монополісти стали реальною загрозою свободі слова та свободі бізнесу. Вони поступово штовхають світ у бік "цифрового концтабору" китайського зразка. Цей рух необхідно зупинити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Питання полягає в тому: "Як само зупинити оцей рух у бік Пекла?"

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Питання полягає в тому: "Як само зупинити оцей рух у бік Пекла?"

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Наприкінці ХІХ ст. США урятували себе від подібної біди ухваленням антимонопольного законодавства. Прийшов час застосувати це законодавство до інтернет-монополій.

Творю, отже існую.