Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Республіканці збираються позбавити інтернет-гігантів права свавільної цензури опонентів – The Washington Times (США)

Категорія:

Спецтема:

У середу 17 червня 2020 року республіканські законодавці представили законопроект, спрямований на боротьбу з тим, що вони вважають антиконсервативним упередженням в Google та інших соціальних мережах.

Сенатор Тед Круз під час слухань у Сенатському комітеті, вівторок, 16 червня 2020 року. Photo by: Tom Williams


Сенатори-республіканці вводять в дію закон, що позбавляє інтернет-гігантів захисту від відповідальності і дозволяє стягувати з компаній 5000 доларів штрафу за упереджене поводження – повідомляє столична «The Washington Times» у статті «Republicans move to revoke Big Tech's 'free pass to censor and silence' conservatives».

Одночасно сенатор-республіканець від Техасу Тед Круз (Ted Cruz) направив до Google листа з попередженням про наслідки, які матиме компанія, якщо здійснить свою загрозу покарати консервативний веб-сайт «The Federalist» за його вміст.

Лист Круза і представлений законопроект спрямовані проти параграфа 230 «Акту про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act), котрий захищає інтернет-компанії від юридичної відповідальності за матеріали, які користувачі розміщують на своїх сайтах.

«Занадто довго інтернет-гіганти, такі як Twitter, Google та Facebook, використовували свою міць, щоб заглушити політичний голос консерваторів, не питаючи згоди у користувачів» – заявив сенатор-республіканець від Міссурі Джош Хоулі (Josh Hawley), котрий представив законопроект про зняття з інтернет-гігантів захисту від судових позовів та штрафів.

«Параграф 230 був розширений та переписаний судами так, щоб надати інтернет-компаніям велику владу над можливістю висловлювати свою думку. Велику владу без відповідальності. Конгрес повинен діяти так, щоб у поганих хлопців не було можливості безкарно цензурувати та заглушати своїх опонентів» – зазначив містер Хоулі.

Співавторами законопроекту є три сенатори-республіканці – Майк Браун (Mike Braun) від Індіани, Том Коттон (Tom Cotton) від Арканзасу і Марко Рубіо (Marco Rubio) від Флоріди.

Законопроект не скасовує параграф 230, що надає захист від судових позовів, – чого так побоювались деякі інтернет-компанії.

Містер Коттон повідомив, що нещодавно Twitter намагався змусити його видалити твіти, в яких він висловився проти заворушень і грабежів під час протестів «проти расової несправедливості».

«Один із їхніх співробітників низького рівня у Вашингтоні, округ Колумбія, просто зв'язався з моїм офісом і сказав, що я протягом 30 хвилин маю видалити ці твіти, бо інакше  Twitter  збирається назавжди заблокувати мій акаунт», – розказав пан Коттон в телепрограмі «Fox and Friends».

Його нібито образливою фразою у Твіттері була: «No quarter for insurrectionists, anarchists, rioters and looters.» (Жодного кварталу заколотникам, анархістам, бунтівникам та грабіжникам).

Містер Коттон сказав, що сама ситуація виглядала непрозорою та несправедливою, хоча він врешті-решт виграв спір  з Twitter і його твіти та його аккаунт залишились недоторканими.

У середу міністерство юстиції вийшло з пропозицією обмежити дію параграфа 230, зокрема скасувати імунітет від судового переслідування, якщо такі платформи, як Twitter, Facebook та YouTube сприяють або заохочують федеральну злочинну діяльність, наприклад, торгівлю наркотиками.

Конгресу потрібно буде ухвалити відповідний закон, щоб пропозиція набула чинності.

Різні кроки проти інтернет-гігантів є наслідком підписаного минулого місяця указу Президента Трампа, який наказує Федеральній Комісії з Комунікацій (Federal Communications Commission, щось на зразок міністерства зв’язку) позбавити соціальні медіа захисту відповідно до параграфа 230. Він підписав цей указ після того, як Twitter позначив один з його постів як «частково неправдивий», і це є частиною ворожнечі між містером Трампом і його улюбленою соціальною мережею.

Містер Трамп заявив, що він прагне  «захистити свободу слова від однієї з найважчих небезпек в американській історії».

Проте указ спирається на хитку юридичну основу.

Містер Круз, голова підкомітету Сенату з нагляду за конституційними правами, згадав параграф 230, звинувачуючи Google у лицемірстві в тому, як Google  застосовує засоби захисту.

Він заявив, що Google звинувачує сайт «The Federalist» за образливі коментарі, що з’являються під його постами. В той час як YouTube, яким володіє Google, має такі самі образливі коментарі.

«Дуже іронічно, що Google фінансово карає веб-сайт за такі самі висловлювання, які з'являються на його власній платформі», – пише пан Круз у своєму листі.

За його словами, Google постійно наполягає на тому, що він захищений параграфом 230, але чомусь Google не ставився так само до сайту «The Federalist».

Початкові звіти свідчать про те, що Google вилучив The Federalist зі своєї рекламної мережі – тобто зробив те, що називається демонетизацією. Google стверджує, що лише повідомив сайт про те, що він може бути покараним.

Перевірка показала, що Google такі помічав «The Federalist» як неправдивий.

Роз'яснюючи своє рішення, Google заявив, що визнав коментарі до статей на «The Federalist» як небезпечні або образливі, і вимагає видалити розділ коментарів.

«Наші правила не дозволяють рекламі з’являтись там, де є небезпечний або зневажливий контент, до якого входять і коментарі на сайтах. Тому ми пропонуємо видавцям різні вдалі практики для дотримання наших правил» – повідомила компанія Google на своїй сторінці в Twitter.

Це спонукало містера Круза (який, нагадаємо, є головою підкомітету з нагляду за конституційними правами, що входить до Юридичного комітету Сенату) просити Google надати зразки повідомлень сайту «The Federalist», які перевірялись компанією Google. А також надати інформацію, чи відбувалась така сама перевірка коментарів на сайтах лівих організацій.

«Чи застосовуватиме Google такі самі стандарти до всіх медіа-організацій, чи лише до тих, з якими у нього політичні розбіжності?» – запитав сенатор.

І на завершення містер Круз припустив, що Ґуґлу може загрожувати покарання як незаконній монополії відповідно до Акту Шермана.  Цей знаковий закон використовувався для боротьби проти великих монополій наприкінці XIX ст.

(Акт Шермана – це перший з серії законодавчих актів, спрямованих проти великих монополій і олігархізації економіки. В нашій літературі про США їх, як правило, об’єднують терміном «антимонопольне (або антитрестове) законодавство». – Прим. перекладача)

Містер Круз припустив, що якщо Google поводиться з YouTube – власною медіа-платформою – не так, як з іншими торговими точками, то це може не відповідати закону.

Джерело: Ryan Lovelace «Republicans move to revoke Big Tech's 'free pass to censor and silence' conservatives» –  June 17, 2020, «The Washington Times».

Переклав Володимир Щербина

Наші інтереси: 

Республіканці системно борються проти цензури в Інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

красно дякую, друже Володимире, за якісну та корисну працю

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

красно дякую, друже Володимире, за якісну та корисну працю

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ну що, друзі, це врешті-решт мало відбутися. Американські ліваки таки зірвали різьбу: Гугл, Фейсбук і Твіттер можуть бути примусово розділені на конкуруючі компанії згідно з чинним антимонопольним законодавством США.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Аби щось подібне сталося в Україні!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!