Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 15

П’ять рівнів розвитку Гомо сапієнс і три складники його структури – уточнення понять (+аудіо)

Категорія:

Коли Діоген ходив удень з ліхтарем і шукав людину, він знав, що робив:  шукав «гомо дуплекс» – носіїв духовної свідомості. Коли Ніцше писав про надлюдину, він говорив про аріїв – реалізованих людей, шляхетних і сонячних.

apollon-2.jpg

Аполлон Гіперборійський (нагадування про боголюдину)
Аполлон Гіперборійський (нагадування про боголюдину)

Аудіоверсія: П’ять рівнів розвитку Гомо сапієнс і три складники його структури – уточнення понять

Три складники структури

Розвиток визначається структурою. Гомо сапієнс («носій мудрості», або «оселя мудрості») має три складники: тваринний, духовний і божественний.

1. Тваринний складник – психофізичний. Він працює в автоматичному режимі. Це плоть, керована софтом у вигляді рефлексів, інстинктів, вроджених і набутих автоматичних програм. Цей складник є у всіх живих істот – мікробів, рослин, тварин.

2. Духовний складник – це втілена духовна сутність. Він є тільки у сапієнсів. Творчий дух керує автоматичною психофізичною оболонкою. Проявами духу є свідомість (розуміння сенсу), совість (підказки щодо стратегічно правильної поведінки), яснобачення (розпізнавання суті речей), самостійне мислення (наявність власної думки), творчість (породження нового – того, чого ще не було), рефлексія (самоспостереження).  

3. Божественний складник – це божественне ядро духовної сутності. Це внутрішній бог, який є в кожному сапієнсі. Це наше істинне Я.

Три завершені рівні розвитку

1. СІМПЛЕКС. Сапієнс, зосереджений лише на своїй психофізичній основі, називається «гомо сімплекс» (простий), ігрова назва – «гобіт» (обитатель, мешканець, населення). Живе на інстинктах і автоматичних програмах.  

2. АРІЙ. Сапієнс, який ясно усвідомлює себе втіленою духовною сутністю, називається «арій» (божий, шляхетний, від «ар» – бог). Інші назви – «реалізована людина». Ефективно використовує наявні закони і правила життя. Для аріїв властива соціальна спеціалізація, яка веде до формування трьох арійських варн: брахмани, воїни, господарі.

3. СПАС. Сапієнс, який ясно усвідомлює себе божественною сутністю, називається «боголюдина». Інші назви – «хрестос» (гелленською) або «спас» (українською). Творить нові закони і правила.

Два проміжні рівні розвитку

1. ЛЮДИНА. Простий (сімплекс), який вийшов за межі автоматизму і рухається до перетворення на арія, називається «людина» (від «гомо люденс» – гравець). Людина – це перехідна форма від «сімплекса» до «арія».

2. ЕЛЬФ. Арій (реалізована людина), який вийшов за межі соціальної спеціалізації (піднявся над варнами) і рухається до перетворення на боголюдину, називається «універсальна людина», традиційна назва – «либідь» (на санскриті – «ганса»), ігрова назва – «ельф», інша назва – «надлюдина».  

Сімплекс, дуплекс, триплекс

1. Гомо сімплекс (homo simplex) – це «простий», або «гобіт».

2. Гомо дуплекс (homo duplex) – це людина і арій. Їх відрізняє те, що вони частково або повністю відчувають у собі наявність духу – другого складника сапієнса.

3. Гомо триплекс (homo triplex) – це ельф і спас. Їх відрізняє те, що вони частково або повністю відчувають у собі наявність бога – третього складника сапієнса.

П’ять рівнів розвитку

Таким чином, маємо три стабільні форми сапієнса і дві перехідні:

5. Боголюдина, спас, хрестос (гомо триплекс).

4. Універсальна людина, ельф, либідь, ганса (гомо триплекс – частково).

3. Арій, реалізована людина, надлюдина (гомо дуплекс).

2. Людина, гравець (гомо дуплекс – частково).

1. Простий, гобіт (гомо сімплекс).

Навіщо усе це потрібно?

Для того, щоб успішно робити справи, треба знати, з ким їх робити. Позначаючи всіх підряд словом «людина», ми насправді маємо справу з п’ятьма суттєво відмінними типами сапієнсів. Ігнорування цих відмінностей є однією з причин нинішнього соціального хаосу. На щастя, нинішня корона-криза загострила згадані відмінності, зокрема, виявила 5% гомо дуплекс і 95% гомо сімплекс, що важливо для формування новітньої української нації.

Окрім того, це дозволяє краще зрозуміти арійську традицію. Коли Діоген ходив удень з ліхтарем і шукав людину, він знав, що робив – шукав гомо дуплекс.

Коли Фрідріх Ніцше говорив про надлюдину, він говорив про універсальну людину: «Людина – це линва, напнута між звіром і надлюдиною» (Так казав Заратустра).

Коли наші предки розрізняли шудрів і аріїв, вони мали на увазі простих і подвійних (двічінароджених).

Людство виходить на новий оберт історичної спіралі.

Ми починаємо осягати мову наших предків.

Ми починаємо нову Золоту Еру.   

Продовження: Світогляд – головний активатор розвитку: про 4 рівні мислення і 5 рівнів свідомості

Wardruna - Algir - Stien Klarnar

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Виправляємо імена.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

«Гомо триплекс» – це дуже важливий термін. Він позначає сапієнса з наявністю божественної свідомості – від початкового рівня (ельф) до реалізованого (спас).
Подібним чином «гомо дуплекс» позначає сапієнса з наявністю духовної свідомості – від початкового рівня (людина) до реалізованого (арій).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

радію

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Колись читав один історичний роман. Там розповідалося про цікавого шляхтича. Коли його запрошували на якесь зібрання, то він завжди запитував: "А там будуть люди?". Для навколишніх це виглядало смішно, як і в історії з Діогеном.
Але з погляду вертикальної типології сапієнсів, корисно й нам щоразу ставити таке запитання. Адже з ким поведешся, того й наберешся.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

На мою думку, між ступінями розвитку особистості "арій" та "ельф" є ще одна ступінь - друвід, знавець Сили, чистий серцем.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, можливо.

Микола Стригунов каже:
На мою думку, між ступенями розвитку особистості "арій" та "ельф" є ще одна ступінь - друвід, знавець Сили, чистий серцем.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

«Гомо триплекс» – це дуже важливий термін. Він позначає сапієнса з наявністю божественної свідомості – від початкового рівня (ельф) до реалізованого (спас).
Подібним чином «гомо дуплекс» позначає сапієнса з наявністю духовної свідомості – від початкового рівня (людина) до реалізованого (арій).

Все, що робиться з власної волі, – добро!