Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому варто подивитись фільм про Іловайськ

Я боюсь таких фільмів. Я чекаю на них, тому що вони мають бути, їх треба знімати, фіксувати історію, дивитися, обговорювати. Чекаю і боюсь. Тому що може бути забагато пафосу. Або неправди. Або перебільшень. Трагедія Іловайська і досі не розслідувана. Саме тому і потрібно тримати її в фокусі. Це не поверне мертвих. Але стане моментом істини і справедливості по відношенню до загиблих.

19090602.jpg

Фото: Зоя Казанжи (Фейсбук)

В перший день прокату, 29 серпня, ми з друзями пішли дивитися фільм Івана Тимченка «Іловайськ 2014. Батальйон Донбас». Над сценарієм фільму працював Михайло Бриних. Він більше двох років створював його на основі численних матеріалів в пресі і реальних історій ветеранів-добровольців, які брали участь в операції зі звільнення Іловайська, пише Zoya Kazanzhy, радниця з комунікацій у ECOMM Communication Consulting.

В залі одеського кінотеатру було людей 20. Звісно, що це була якісна аудиторія – ті, хто знали, куди і навіщо вони йдуть. Тому аудиторія сиділа, затамувавши подих і не жувала поп-корн.

Працівник кінотеатру на питання про малу кількість глядачів, сказав: - Та це час і день такі.

Так, час - 18.00 годин, будній день. Ще один сеанс із двох, виділених на цей фільм, був о 12.00. З годинами сеансів цьому фільму точно не пощастило. Як і фільму "Заборонений", який зараз в прокаті в Одесі. Час – 12.00 і 18.30.

В прокаті практично всім фільмам, особливо, патріотичного, проукраїнського спрямування, дуже не щастить ні з часом, ні з промо .

До речі, на зйомки було витрачено 33 мільйони гривень виключно приватних грошей. Підтримки від Держкіно не отримали. Можливо, і добре. Кажуть, не було тиску з боку чиновників. Але я б хотіла, щоб мої податки на це використовувались, а не на відкати для чиновників.

Іловайськ – одна із найтрагічніших і найчорніших сторінок російсько-української війни. До створення фільму долучився і зіграв одну із головних ролей Тарас Костанчук (Бішут), боєць батальйону Донбас. В фільмі також знімались учасники боїв за Іловайськ. Певне, все це давало відчуття реальності подій.

Я боюсь таких фільмів. Я чекаю на них, тому що вони мають бути, їх треба знімати, фіксувати історію, дивитися, обговорювати. Чекаю і боюсь. Тому що може бути забагато пафосу. Або неправди. Або перебільшень. Тому що після фільмів такого роду завжди у мені залишаються безвихідь і лють, безнадія і чорна печаль.

Тут все було інакше. Теж стискались кулаки і лились сльози. Але інтонації фільму були інакшими. Нарешті я дивилась фільм про нас, непереможених навіть після смерті. Про нас, які боронять свою землю і знають ціну цієї оборони. 

Реалістичні події, реалістичні герої, непогано прописані діалоги – це все змушує сидіти в напрузі всі 2 години.

Трагедія Іловайська і досі не розслідувана. Саме тому і потрібно її тримати в фокусі. Це не поверне мертвих. Але це стане моментом істини і справедливості по відношенню до загиблих.

Наприкінці фільму з’являються фото всіх загиблих бійців батальйону Донбас. 

Наші інтереси: 

Пам'ятати про трагічні події серпня 2014 року.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Я не меч, я тримаю меч.

Коментарі

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

якщо буде у відкритому доступі в неті - дайте знати, будь-ласка.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Добре.

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Я не меч, я тримаю меч.