Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Паніка від свинячого грипу 2009 року: реконструкція масової істерії – Der Spiegel (Німеччина)

Це вже було всього десятиріччя тому. Свинячий грип тримав світ у напрузі майже рік. Була проведена масштабна кампанія вакцинації, щоб припинити очікувану пандемію. Класифікація свинячого грипу як пандемії, здійснена ВООЗ, принесла фармацевтичним компаніям 18 мільярдів доларів додаткових доходів. Щорічні продажі лише Tamiflu підскочили на 435 відсотків - до 2,2 мільярда євро. Але, як виявилося, це був відносно нешкідливий штам вірусу грипу. Як і чому світ так аж занадто гостро відреагував? Реконструкцію тих подій зробили співробітники SPIEGEL (Гамбург).

Статтю "The Swine Flu Panic of 2009" у німецькому виданні SPIEGEL подаю у повному перекладі. 

Спочатку все виглядало недобре для Едгара. У п’ятирічного хлопчика була висока температура. Він втратив апетит, горіло в горлі і боліло все тіло.

Люди в мексиканському селі Ла-Глорія швидко поспішили звинуватити свиней. Вони давно були впевнені, що ці тварини – прокляття. У сусідньому місті Пероте тоді забивали півмільйона свиней. Вітер переніс сморід вузькими вулицями навколишніх сіл. Ніхто не був дуже здивований, коли Едгар Ернандес захворів.

Але потім, лише через чотири дні, хлопчик одужав. Його хвороба зникла так само швидко, як і почалася. Це виявилося не що інше, як грип, і люди Ла-Глорії незабаром забули про це.

«Нульовий хлопчик»

Так було, поки декількома тижнями потому лабораторія в Канаді не протестувала мазок слизової, взятий у хлопчика. Результати зробили його відомим. Едгар не мав звичайного грипу, але був заражений новим видом збудника – вірусом свинячого грипу. Едгар увійшов в історію як niño cero, «нульовий хлопчик», перший, хто захворів новою заразою.

Інфекція мексиканського хлопчика була легкою, як переважна більшість мільйонів випадків, які мали місце в усьому світі в найближчі місяці. Новий вірус, мабуть, привернув би набагато менше уваги, якби не сучасна молекулярна медицина з її генетичними аналізами, тестами на антитіла та референтними лабораторіями. Свинячий грип тихо підкорив би весь світ і жоден лікар не помітив би цього.

Але світ помітив, і це сталося переважно завдяки високотехнологічній медицині та вакцинній галузі.

Від еболи до SARS і пташиного грипу епідеміологи, засоби масової інформації, лікарі та фармацевтичне лобі систематично налаштовували світ на похмурі катастрофічні сценарії та небезпеку нових загрозливих інфекційних захворювань.

Жодне з цих захворювань не отримує більшої уваги, ніж грип. Дослідники понад 130 лабораторій у 102 країнах постійно шукають нових збудників грипу. Цілі кар'єри, цілі інституції, а також багато грошей залежать від результатів їхньої роботи.

"Іноді виникає відчуття, що ціла галузь сидить і чекає, коли ж станеться пандемія", – каже експерт з грипу Том Джефферсон з міжнародної некомерційної організації, яка називається Cochrane Collaboration.

І все, що потрібно було, – це щоб один з цих вирусів грипу мутував, аби почалася робота всієї машини.

Негайно машину привели в рух. Дослідники взялися за роботу над вивченням молекулярної структури вірусу. Фармацевтична промисловість почала розробляти вакцини. Урядові установи виклали плани катастроф. Було лише одне, що всі ігнорували: новий збудник був насправді відносно нешкідливим.

Як все це сталося?

24 квітня 2009 року: Штаб-квартира ВООЗ в Женеві.

Незабаром після опівночі Кейдзі Фукуді, фахівцю із грипу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зателефонувала Ненсі Кокс, начальника відділу грипу Центрів боротьби із захворюваннями в США в Атланті.

Колись Фукуда та Кокс працювали разом у боротьбі з азійським пташиним грипом. Обидва вчені надто добре запам’ятали, як у всьому Гонконгу виліз на поверхню агресивний вбивця. Третина заражених вірусом загинула. Дотепер Фукуда зберігає острах, що подібний збудник може постійно застрибувати в людей.

Тож потенційна значимість того дзвінка була зрозуміла Фукуді: початок руйнівної пандемії, в якій, за підрахунками ВООЗ, могло померти від 2,0 до 7,4 мільйонів – якщо припускати відносно легку пандемію. Але якби новий вірус виявився настільки ж агресивним, як і той, що спричинив іспанський грип у 1918 році, кількість загиблих могла б скласти десятки мільйонів.

"Перше, що я подумав: ми повинні діяти швидко", - каже Фукуда. Він негайно зателефонував генеральній директорці ВООЗ Маргарет Чан, яка також була ветераном у боротьбі з пташиним грипом. Тоді вона була директорм охорони здоров’я Гонконгу, і це вона наказала забити всіх курчат у місті.

Спеціаліст з інформаційних технологій Джеред Маркофф, відповідальний за Центр стратегічних операцій ВООЗ (відомий також як SHOC room) отримав дзвінок о 3:15 ранку. Маркоф активував кімнату SHOC з дому: користуючись своїм персональним комп’ютером, він видав необхідні команди, щоб витягнути 15 моніторів, захованих у столах, запустив комп’ютери та увімкнув великі екрани проектора, прикріплені до стін. Потім він поїхав до штабу ВООЗ.

Протягом наступних кількох місяців кімната SHOC була центром всесвітньої битви проти вірусу свинячого грипу H1N1. В ній працювали 24 години на добу в три зміни працівники ВООЗ, які використовували обладнання для відео-конференцій для спілкування з лікарями, вченими, політиками та представниками галузі у всьому світі. Новини, діаграми, карти та статистика постійно з'являлися на екранах проектора.

Ситуація все ще була заплутаною. Спочатку в Мексиці говорили про кілька десятків загиблих, але незабаром влада зменшила цю кількість до семи. Експерти з епідемії рухались у науково-сірій зоні, наповненій суперечливою інформацією та багатьма питаннями без відповіді. Як швидко поширюється вірус? Які люди піддаються найбільшому ризику? Чи забезпечує звичайна вакцина проти грипу захист? Найбільше питання було: наскільки небезпечний новий вірус?

Для отримання найкращої оцінки генеральна директорка ВООЗ Чан скликала "Комітет з надзвичайних ситуацій", групу з 15 ретельно відібраних експертів з усього світу, щоб провести першу телеконференцію.

"На цій ранній фазі у нас ще було замало інформації", - каже австралієць Джон Макензі, голова комітету. – "Але все, що ми знали в той час, звучало тривожно".

Найгірші сценарії

Чи означає це, що з самого початку навіть не враховувався дуже легкий перебіг пандемії? У будь-якому випадку зусилля применшити ризики не віталися, і ВООЗ дала зрозуміти, що вважає за краще базувати свої рішення на найгіршому сценарії. "Ми воліли краще переоцінити ситуацію, а не недооцінити", - каже Фукуда.

Макензі, ще один ветеран боротьби з епідеміями, звик чути запах неприємностей за кожним кутом. Він кілька років працював у Австралійському кооперативному дослідному центрі біозахисту, де відповідав за захист Австралії від нових інфекційних захворювань. Коли він покинув Центр у 2008 році, він виголосив виразне попередження щодо чергової пандемії грипу.

Більше за все, однак, вплинуло те, що жахливі зображення пташиного грипу спотворили погляд експертів на нового збудника. Бачення високо агресивного вірусу застрягло у їхній свідомості. Вони думали, що як тільки він почне поширюватися, то призведе до катастрофи.

Медіа також зіграли свою роль у розпалюванні страхів. Наприклад, SPIEGEL докладно повідомляв про пташиний грип. Тепер він присвятив обкладинку новому "глобальному вірусу" і головна історія була наповнена стурбованістю, що збудник свинячого грипу може мутувати у жахливий вірус.

Фармацевтична індустрія особливо вміло підтримувала це бачення. Виробники засобів проти грипу та вакцин навіть профінансували групу вчених, які займалися виключно цим питанням. Європейська наукова робоча група з грипу регулярно проводила конференції та наради експертів. Лобістську групу очолював Альберт Остерхаус з Медичного центру Еразма в Роттердамі, який, як виявилося, був ще й одним з найвпливовіших радників ВООЗ щодо вакцин проти грипу.

Разом з Остергаузом Йоханнесу Леверу було запропоновано надати Генеральній директорці Чан рекомендації щодо вакцинації проти свинячого грипу. Тодішній президент Інституту Пола Ерліха (PEI), який спеціалізується на вакцинах, зараз переконаний, що на нього та його колег-експертів, мабуть, занадто сильно впливали сценарії жахів, що крутилися навколо пташиного грипу. "Ми очікували справжньої пандемії, і ми думали, що це має статися. Не було нікого, хто запропонував би переосмислити наш підхід".

27 квітня 2009 року: ВООЗ піднімає попередження про пандемію до 4 фази, а це означає, що вона виявила передачу вірусу від людини до людини принаймні в одній країні.

28 квітня 2009 року: про перші сім підозрюваних випадків свинячого грипу повідомляється в Німеччині.

29 квітня 2009 р.: ВООЗ піднімає своє попередження до 5 фази, останньої стадії перед пандемією. Дослідники грипу радіють. "Пандемія для вірусологів – це як сонячне затемнення у власній країні для астрономів", - каже Маркус Ейкман, директор лабораторії високої безпеки BSL-4 у місті Марбург, що в Центральній Німеччині.

30 квітня 2009 року: Єгипет починає вбивати всіх домашніх свиней у країні. Французька актриса та правозахисниця Бриджіт Бардо благає президента Хосні Мубарака припинити масове вбивство, але її заклики не мають успіху.

4 травня 2009 року: у Мексиці футбольні матчі у чотирьох найвищих лігах країни проходять без глядачів. Законодавча влада західної землі Німеччини Саарланд вводить заборону цілуватися як форму привітання.

10 червня 2009 року: ВООЗ отримала повідомлення про 141 смерть від свинячого грипу. Більшість постраждалих були у поганому стані здоров’я. Однак у більшості випадків перебіг інфекції легкий. Пацієнт, що видужав, розповідає німецькій щоденній газеті "Süddeutsche Zeitung": "Моя основна проблема полягала в тому, щоб знайти когось, хто б зробив для мене покупки".

11 червня 2009 року, штаб-квартира ВООЗ

Комітет з надзвичайних ситуацій скликав чергову телеконференцію. Цього разу дискусія була зосереджена на критичних питаннях: чи повинен ВООЗ підняти своє попередження до 6 фази? Чи був пандемією свинячий грип?

15 експертів, розсіяних по всьому світу, дебатували годинами. Після зустрічі Чан заявила пресі, що вірус був непередбачуваним і його не можна зупинити. Це була офіційна заява: пандемія грипу спалахнула вперше за 41 рік.

"Я думаю, що ми зробили все правильно", - каже голова комітету Макензі, озираючись назад.

Відповідно до регламенту, фаза 6 набуває чинності, коли новий вірус неконтрольовано поширюється в декількох регіонах світу. Положення нічого не говорять про тяжкість захворювання.

Насправді, переважна більшість експертів з епідемій автоматично пов'язує термін "пандемія" з справді агресивними вірусами. На веб-сайті ВООЗ відповідь на питання "Що таке пандемія?" включала згадку про "величезну кількість смертей та випадків захворювання" – це було написано до 4 травня 2009 р. Саме тоді репортер CNN вказав на невідповідність цього опису та загалом легкого перебігу свинячого грипу. Цей опис тоді був негайно видалений.

Мабуть, німецькі фахівці з інфекційних захворювань також неправильно зрозуміли офіційне визначення ВООЗ на етапі 6. Епідемія грипу, згідно з національним планом пандемії Німеччини,  оновлена у 2007 році, визначається як "довготривала міжнародна ситуація, яка спричиняє значні втрати і завдає такої тривалої шкоди, що загрожує знищенню чи знищує велику кількість людей".

Ситуація 11 червня 2009 року не відповідала цим описам. Критики вже насмішливо запитували, чи планує ВООЗ оголосити пандемією останній спалах звичайного простудного захворювання. "Іноді дехто з нас думає, що ВООЗ виступає за Всесвітню організацію істерики", - каже Річард Шабас, колишній головний лікар з провінції Онтаріо в Канаді.

Тонке налаштування визначення пандемії

Коли Чан прийняла рішення, вона знала, що десятки країн, включаючи Велику Британію, Китай і Японію, виступали проти передчасного підвищення попередження до фази 6. Міністр охорони здоров'я Гонконгу сказав: "Систему рівнів пандемії потрібно переглянути". Епідеміолог Макензі каже, оглядаючись назад: "Нам потрібно відкоригувати 6 фазу, щоб також враховувати ступінь тяжкості захворювання". У травні 2009 року навіть сама ВООЗ розглядала можливість змінити критерії, як запропонував Макензі, але потім передумала.

Попередження стиралися. Чому? Тому що нормативні акти – це просто регламент? Тому що чиновники охорони здоров’я вирішили помилитися в сторону більшої обережності? Однак зрозуміло одне. Сторона, яка має міцні зв’язки в Женеві, виявила сильний інтерес до того, щоб 6 фаза була оголошена якомога швидше. Цією стороною була фармацевтична промисловість.

"Фармацевтична галузь не вплинула на жодне з наших рішень", – каже Фукуда. Але в середині травня, приблизно за три тижні до того, як свинячий грип був оголошений пандемією, 30 високопоставлених представників фармацевтичних компаній зустрілися з генеральною директоркою ВООЗ Чан та генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй Бан Кі Муном у штаб-квартирі ВООЗ. Офіційною причиною зустрічі було обговорити шляхи, щоб забезпечити країни, що розвиваються, вакциною проти пандемії. Але в цей час вакцинна індустрія була зацікавлена головним чином тільки одним: рішенням про оголошення 6 фази.

На цьому рішенні все висіло. На кону було постачати великі верстви населення світу вакциною проти грипу. Етап 6 діяв як перемикач, який дозволив би без ризику поповнювати каси фармацевтичної промисловості. Це тому, що багато контрактів на вакцину проти пандемії вже було підписано. Наприклад, Німеччина підписала угоду з британською фірмою GlaxoSmithKline (GSK) у 2007 році на придбання вакцини проти пандемії, як тільки би оголосили 6 фазу. Ця угода може пояснити, чому професор Рой Андерсон, один з ключових наукових радників Британського уряду, 1 травня оголосив свинячий грип пандемією. А те, про що він не хотів говорити, була щорічна зарплата в розмірі понад 130 тисяч євро (177 000 доларів), що GSK виплачував йому.

У середині червня 2009 року керівник німецького підрозділу GSK закликав міністра охорони здоров'я Уллу Шмідт "якнайшвидше підтвердити поставки, передбачені контрактом". Він також попросив міністра охорони здоров’я німецької землі Тюрингія "оперативно надати обов'язкове підтвердження обумовлених контрактних заказів замовлень німецьких земель". Подібні листи були надіслані до інших німецьких федеральних земель.

4 липня 2009 року: виявлено, що Руперт Грінт захворів на свинячий грип. "Спочатку я думав, що помру", - каже актор, який грав героя Рона Візлі у фільмах "Гаррі Поттер", "але потім у мене просто боліло горло".

14 липня 2009 року: у Німеччині офіційно було інфіковано 727 людей, але жодної смерті не зафіксовано.

Серпень 2009: закінчився сезон грипу в Австралії. За відсутності вакцини до кінця сезону померло лише 190 людей – значно менша кількість, ніж у звичайний сезон грипу.

29 серпня 2009 року: опитування SPIEGEL показує, що лише 13 відсотків німців хочуть зробити щеплення.

7 вересня 2009 р., офіси Тюрингії, Берлін

Спеціальний саміт на Берлінській Моренштрассе. Міністри охорони здоров’я приїжджали один за одним. Метою зустрічі було вирішити, чи потрібно ще більше замовляти вакцину. Всі знали, що в Берліні настає передвиборчий сезон, і Улла Шмідт чітко дала зрозуміти, що "кожен, хто хоче зробити щеплення, може зробити щеплення".

Був теплий, пізній літній день, але настрій на зустрічі був крижаним. "Перед кризою федеральний уряд чинив на нас сильний тиск, щоб ми замовляли більше вакцини", - каже Дітріх Версіх, член консервативного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та сенатор з охорони здоров'я Гамбурга. - "Але всім нам було зрозуміло, що серед населення було дуже мало бажання робити щеплення".

Тим часом спалахнула дискусія щодо того, чи не вибрала Німеччина неправильну вакцину, якою був Пандемікс. Він містив новий тип агента, призначений для підвищення його ефективності, відомий як ад'ювант, який ніколи масштабно не тестувався на людях у зв'язку з антигеном свинячого грипу. Чи збиралися мільйони людей вакцинуватися, якщо вакцина не була випробувана? "Це масштабний експеримент над німецьким народом!" попередив Вольфганг Бекер-Брюзер, видавець медичного журналу Arznei-Telegramm.

Колишній президент інституту Пауля Ерліха Йоханес Льовер вважає, що теоретично у Німеччині можна було б схвалити вакцину проти свинячого грипу, якби вона не містила ад'ювантів. Але договори на Pandemrix були підписані у 2007 році, і вони набули чинності автоматично, коли ВООЗ вирішила оголосити 6-й етап. Німеччина була «зв’язана по руках і ногах».

Незадоволені міністри охорони здоров'я зазначили, що замовлені 50 мільйонів вакцин вже коштували федеральним землям півмільярда євро. Чи справді потрібно було замовляти більше, питали вони?

Міністри відчули тиск з усіх боків. З одного боку, медіа розпалювали страх вірусу. Зокрема, німецька таблоїдна газета Bild майже щодня друкувала нові казки про жах. З іншого боку, фармацевтичні компанії посилювали тиск і постійно встановлювали нові ультиматуми.

"Жалюгідні поради" від інституцій охорони здоров'я

Міністри, які були присутні на зустрічі в Берліні, дуже добре пам’ятають, як виробник ліків Roche закликав їх купувати ліки від грипу Таміфлю.

30 квітня о 15:28, міністри отримали електронний лист від міністерства охорони здоров'я Тюрингії з темою "Терміново: пропозиція Рош". У ньому було написано: "Рош щойно повідомив нам, що у нього в розпорядженні є 180 000 упаковок Таміфлю. Вони триматимуть цей резерв сьогодні до 16:30. Інакше він буде використаний для інших оптовиків.

Експерти з інфекційних хвороб Інституту Роберта Коха (RKI) та PEI також чинили тиск на міністрів охорони здоров'я. "Ми відчували, що нам в той час давали погану пораду", - каже соціал-демократ Герман Шульте-Сасс, член Бременської державної ради. "Інститути не допомогли нам у плані запобігання паніки".

Натомість RKI та PEI прийшли з новими хвилюючими новинами: експерти попередили, що у червні Німеччина може очікувати до 80 000 смертей, і "від 15 до 45 мільярдів євро від падіння виробництва".

Один із міністрів охорони здоров’я на зустрічі в Берліні обурився тим, що дослідники не розповіли їм про нові дослідження, які б дозволили припустити, що однієї вакцинації виявляється достатньою проти свинячого грипу. Якби це було правдою, держави б зекономили багато грошей, бо 50 мільйонів доз, які вони вже замовили, вистачило б на 50 мільйонів людей, а не на 25 мільйонів людей, як описано в початковому плані. Замовлення ще вакцини було б зайвим.

Усі погляди були спрямовані на президента RKI Йорга Гакера. "Випадкових вибірок поки що занадто мало на сьогодні", - сказав він, намагаючись применшити проблему. Це була ситуація, до якої Гакер - вчений, а не політик – був погано підготовлений.

Якщо однієї дози було достатньо, це означало б не тільки те, що землі могли впоратися з набагато меншою вакциною; це також було яскравою вказівкою на те, що населення не було в жодному разі кинуте на милість вірусу. Небезпека свинячого грипу, іншими словами, могла бути набагато меншою, ніж вважалося раніше.

Але всім зрозумілий сигнал до когось у кімнаті не дійшов. Міністри неохоче погодилися придбати ще 18 мільйонів доз вакцини у ще однієї фармацевтичної компанії - Novartis.

9 жовтня 2009 р.: Вольф-Дітер Людвіг, онколог та голова Комісії з лікарських засобів Німецької медичної асоціації, говорить: «Власті з охорони здоров'я попалися на вудку фармацевтичних компаній, які розгорнули цілу операцію, просто використовуючи удавану загрозу, щоб зробити гроші».

21 жовтня 2009 р.: заголовок газети BILD, надрукований токсично жовтим кольором, попереджає: "Професор по свинячому грипу боїться 35 000 смертей у Німеччині!" Ім’я професора - Адольф Віндорфер. Коли на нього натиснули, він визнав, що отримав платежі від фарміндустрії, включаючи GSK та Novartis. Поруч із заголовком BILD розміщено оголошення для Німецької асоціації фармацевтичних компаній.

28 листопада 2009 року: свинячий грип починає вщухати у Німеччині. Навряд чи хтось хоче зробити щеплення.

8 грудня 2009 року: у англійських дорожних бригад закінчився гравій для обробляння обліденілих доріг країни. Пол Флінн, депутат від лейбористів у Британському парламенті, пропонує використати натомсть не використані урядом таблетки Таміфлю. Дослідження спільноти Cochrane показало, що ліки проти грипу були відносно неефективними.

7 січня 2010 року: Президент RKI Гакер, попереджаючи про нову хвилю грипу, говорить: "Вакцина все ще потрібна, оскільки вірус все ще є ".

26 січня 2010 року: член німецького парламенту Вольфганг Водарг повідомляє Європейській раді в Страсбурзі, що "мільйони людей у всьому світі були вакциновані без поважних причин". За словами Водарга, класифікація ВООЗ свинячого грипу як пандемії принесла фармацевтичним компаніям 18 мільярдів доларів додаткових доходів. Щорічні продажі лише Tamiflu підскочили на 435 відсотків, до 2,2 мільярда євро.

5 березня 2010 року: німецькі федеральні землі пропонують продати Пакистану 10 мільйонів надлишкових доз вакцини проти свинячого грипу Пандемікс.

Початок березня 2010 року. Штаб-квартира ВООЗ

Кімната SHOC зараз використовується для інших надзвичайних ситуацій, включаючи координацію допомоги жертвам землетрусу на Гаїті. Але часто кімната порожня.

Настрій у ВООЗ став менш напруженим. Прес-служба більше не працює цілодобово. Намету, встановленогодля журналістів на місці паркування для працівників ВООЗ, вже нема.

ІТ-спеціаліст Джеред Маркофф більше не отримує телефонні дзвінки посеред ночі. А фахівець з грипу Кейдзі Фукуда щасливий від того, що знову може витрачати свій час на хобі - гру на віолончелі.

Що ж це була за пандемія? Чи було все те просто "хорошою практикою для надзвичайних ситуацій", як стверджує радник ВООЗ та лобіст фарміндустрії Остерхаус? Чи все правильно робили власті, наполягає на відповіді австралійський епідеміолог Джон Макензі?

Звичайно, ні. Ніхто з ВООЗ, RKI чи PEI не повинен пишатися собою. Ці організації програли  дорогоцінну довіру. Коли прийде наступна пандемія, хто повірить їхнім словам і оцінкам?

Можливо, вони повинні були слідувати прикладу Еви Копач, польського міністра охорони здоров’я. 53-річна лікарка-терапевт, член Громадянської платформи вільного ринку, має репутацію політика, що спонукає до полеміки. Коли вона піднялася на трибуну Польського парламенту, Сейму, під час вакцинних дебатів, на ній була яскраво-червона сукня – її бойове спорядження. "Як лікар я маю найбільший обов’язок – нікому не нашкодити", – сказала вона. З цієї причини, за її словами, Польща не буде йти слідами решти Європи. "Ми не придбаємо жодної вакцини проти свинячого грипу", – сказала Копач у Сеймі.

Політики нарікали, але міністр охорони здоров'я стояла на своєму. Вона питала: "Чи є моїм обов'язком підписувати угоди, які в інтересах поляків, чи які в інтересах фармацевтичних компаній?"

Сьогодні Європа може захоплюватися її непохитністю. Близько 170 осіб померли від свинячого грипу в Польщі, що значно менше, ніж щорічна смертність, пов’язана із сезонним грипом.

Бронзова статуя заввишки 1,3-метрів і вагою у 70 кілограмів зараз стоїть на сільській площі в Ла-Глорії, в горах Мексики – вона подібна на Едгара Ернандеса, чудо-хлопчика, який першим переміг свинячий грип.

Переклад мій, О.К.


Коментар НО: 

11 червня 2009 року ВООЗ оголосила пандемію «Свинячого грипу», яка обійшлася світовій економіці у 18 млрд. доларів США. Через рік – 7 червня 2010 року – представники комісії з охорони здоров’я Парламентської асамблеї Ради Європи заявили, що пандемії грипу AH1N1 не було і звинуватили ВООЗ в необґрунтованому роздмухуванні паніки.

Експерти підтвердили свою заяву результатами незалежних досліджень. Паніка, викликана ВООЗ, призвела до перевантаженості лікарень і розбазарювання коштів з держбюджетів по всьому світу. Згідно з доповіддю ПАРЄ, кількість підтверджених жертв AH1N1 у світі виявилася значно меншою, аніж при звичайних сезонних епідеміях грипу.

«Британський медичний журнал» прямо звинувачує ВООЗ у корупції. За даними видання, багато експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я мали фінансові зв’язки з фармацевтичними компаніями. І не виключено, що про пандемію було оголошено саме під тиском виробників ліків. «Держави світу витратили мільярди доларів на запаси вакцини, велика частина яких так і залишилася непотрібною», – зазначає видання. 

«Але тут дещо більше, ніж власний бюрократичний інтерес на роботі. Як не дивно, ВООЗ також використовувала свою фальшиву пандемію для того, щоб підштовхнути жорстку ліву політичну програму» – пише Forbes у статті «Чому ВООЗ підробила пандемію».

 

Наші інтереси: 

Аналізувати вже зроблені помилки. Вчитися на помилках, які вже були зроблені у світовому масштабі. Розуміти, що відповідь завжди треба шукати у тому, КОМУ це вигідно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Непокаране зло розмножується. Нинішній штучний психоз повторюється лише тому, що десять років тому нікого не посадили.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Непокаране зло розмножується. Нинішній штучний психоз повторюється лише тому, що десять років тому нікого не посадили.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Захар Мілютін написав відгук про цю статтю:

"Олена Каганець вчора переклала гарною українською для порталу Народний Оглядач повний текст статті "Паніка від свинячого грипу 2009 року: реконструкція масової істерії" з міжнародної версії німецького видання Der Spiegelю

Я цю статтю наводив кілька днів тому, але переклав тоді лише кілька абзаців.

Дуже раджу уважно прочитати повний переклад від Олени усім, хто не здолав оригінал.

Це бездоганне журналістське розслідування 10-річної давнини дає відповіді на значну частку запитань щодо нашого сьогоднішнього короноварусного божевілля.

Деградація великих мейнстрімних ЗМІ протягом минулої декади продовжувалась.
І я вже вже не дуже очікую від Шпігеля чи подібних видань аналогічної якості матеріалів про оборудки на теперішній "пандемії".

Але їм на зміну поступово приходять незалежні авторські проекти.

Справжньою журналістикою я регулярно насолоджуюсь в американських
Project Veritas,
Full Measure with Sharyl Attkisson,
The HighWire with Del Bigtree

В Україні у безбожно джинсових тухлих "правд" і "берегів" дедалі більшу частку аудиторії забирає чесний, цікавий і відвертий Народний Оглядач

Дуже рекомендую!" - написав Захар Мілютін.

Джерело

Все, що робиться з власної волі, – добро!