Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як сформувати стартап-ідею: другий компонент програми ПРАЗ

Для того, щоб ідея мала потенціал реалізації у вигляді стартап-проекту, вона повинна мати чотири головні якості стартапу: актуальність, реалістичність, масштабованість та інноваційність.

180530startap-ideya.jpg

Від мрії – до події, від прагнення – до здійснення!
Від мрії – до події, від прагнення – до здійснення!

Від любові до надії

Первинною базою для заснування людиною свого стартапу є її міцне психофізичне здоров’я і сприятливе навколишнє середовище. На формування цієї бази спрямована програма «П’ять вигод». Поширення цієї програми за допомогою мережі «Гартленд» вже являє собою участь у загальному стартапі. А от для формування спеціалізованого стартапу треба мати додаткове стратегічне захоплення, на основі якого формується стартап-ідея.

Якщо на фазі стартап-захоплення домінують емоції і почуття (любов), то на фазі стартап-ідеї особливого значення набуває логічне мислення, розрахунок, зважування «за» і «проти», оцінка шансів, пошук ресурсів. Якщо все гаразд, тоді любов доповнюється надією.

Чотири якості стартап-ідеї

Для того, щоб ідея мала потенціал реалізації у вигляді стартап-проекту, вона повинна мати чотири головні якості стартапу:

1. Актуальність. Продукт, запропонований стартапом, повинен користуватися попитом. Тобто це має бути щось корисне і привабливе для споживачів: технічний виріб, послуга, витвір мистецтва, технологія, знання, навик тощо.

2. Реалістичність. Ідея має бути здійсненною – якщо не тут і тепер, то хоча б протягом 5–15 років.

3. Масштабованість. Ідея повинна володіти якостями «зерна», спроможного до самостійного росту, засівання, поширення. Адже стартап – це живий соціальний організм, який власною силою пробиває собі шлях.

4. Інноваційність. Для того, щоб успішно розвиватися, стартап не повинен зустрічати опору середовища, у нього не повинно бути конкурентів. Іншими словами, він має бути монополістом у своїй ніші. Найкращим способом досягнення монополії є інновація – це коли стартап пропонує те, чого зараз ніде нема.      

Метрика трьох етапів

Метою другого пункту програми ПРАЗ є формулювання ідеї, спроможної до перетворення на стартап-проект. Цей пункт також складається з трьох етапів:

1 етап (+2 бал): Маю ідею, яка володіє чотирма описаними вище якостями, тобто вона актуальна, реалістична, масштабована та інноваційна.

2 етап (+4 бали): Описав цю ідею у своєму блозі на НО, позначивши його тегом ідеї.

Доволі поширеною є осторога, щось хтось вкраде ідею, тому її треба тримати в таємниці. Досвід стартапів свідчить про протилежне: що більше ви обговорюєте свою ідею, то вона життєспроможніша.   

3 етап (+6 балів): Знайшов на НО однодумця, який розуміє і підтримує мою ідею, і він написав про це у своєму блозі з тегом ідеї.

Цей етап надзвичайно важливий, адже стартап – це не ідея, а дружна команда, об’єднана ідеєю.

Наявність однодумців відкриває можливості для того, щоб приступити до матеріалізації ідеї, тобто до творення на її основі діючої моделі (прототипу, експериментального зразка). Це означатиме перехід до виконання наступного – третього пункту – програми ПРАЗ.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.

Підтримую!

Adiemus - Adiemus

Продовження: Стартап-прототип: продукт, економічна модель, організація – третій крок ПРАЗ

Наші інтереси: 

Опановуємо науку стартапів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Ага!!! Це для мене дуже корисно!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Ага!!! Це для мене дуже корисно!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!