Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Держава в смартфоні стартувала: як працюватиме додаток "Дія" і чи варто переживати за безпеку

Світ:

6 лютого президент і прем'єр-міністр України презентували додаток державних онлайн-послуг "Дія". Що потрібно знати про мобільний додаток, як він працюватиме, якими послугами можна буде скористатись через нього, і чи безпечно це.

"Держава має бути для людини просто сервісом. Зручним та, найголовніше, – простим і зрозумілим", — сказав президент Володимир Зеленський, передає Економічна правда.

Вперше в історії України вищі політичні фігури, керуючись єдиним задумом, запустили національний проект цифрової держави. Раніше з боку держави була відсутня виразна комунікація щодо стратегії, термінів, способів оцифрування державних сервісів та відповідальних за це осіб. Були відсутні сучасний бренд "цифрової України", маркетинг бренду і послуг, необхідний обсяг фінансування робіт з реінжинірингу державних сервісів.

Бренд і концепцію додатку було представлено 27 вересня 2019 в Києві. Саме тоді його анонсували як додаток і портал, який об'єднає в єдиному електронному вікні усі послуги, які надаються державою громадянам і бізнесу.

У грудні 2019 року тестовий доступ до додатку відкрили для 5 тисяч українців, які подали заявки.

Як власне працює цей додаток, якими його послугами уже можна скористатися сьогодні, що у ньому з'явиться в майбутньому і як будуть захищені особисті дані користувачів.

Посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію ТЗ

Перший реліз додатку "Дія" містить цифрове посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (ТЗ). Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і фізичне посвідчення.

Також цифрове посвідчення водія можна буде пред’являти у якості документа, що засвідчує особу, на внутрішніх залізничних та авіарейсах. Відповідне рішення уряду вже прийнято, справа — за технічними питаннями, над якими зараз працюють усі причетні відомства.

Додаток "Дія" можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку та Приватбанку.

"Дія" діятиме як при наявності інтернету, так і в оф-лайн режимі.

Додаток "Дія" можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку та Приватбанку.

"Дія" діятиме як при наявності інтернету, так і в оф-лайн режимі.

Між тим, додаток на смартфоні автора не підтягнув посвідчення водія, видане в 2010 році і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане в 2017 році.

Чат-бот служби підтримки додатку надав посилання на онлайн-форму верифікації документу у кабінеті водія https://e-driver.hsc.gov.ua. Після обробки даних документ автоматично з'явиться у "Дії". Проте посилання станом на 6 лютого не відкривається.

З 32,5 тис тестувальників посвідчення водія відобразилось у 19,6 тис. осіб (61%) і 21,8 тис (69%) свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу. У інших посвідчення не знайдені в реєстрі чи посвідчення без фото.

Усі шанси на відображення посвідчення водія є у тих, хто отримав документ після 1 січня 2013 року, коли почав діяти єдиний реєстр посвідчень водія.

Відсутність водійського посвідчення під час зупинки транспортного засобу дуже поширене явище в Україні. За даними міністра внутрішніх справ, за цим правопорушенням протягом 2019 року було накладено 311 тис штрафів на загальну суму 140 млн. грн.

"Відтепер достатньо пред’явити представнику поліції електронний додаток "Дія". В ньому електронне посвідчення водія та техпаспорт, і поліцейській сам перевірить дані, які там є через рідер і QR-код, і порівняє з інформаційною системою МВС. Це зручно, просто та надійно", — сказав Арсен Аваков.

Мета: 50 держпослуг онлайн до кінця 2020

За словами Володимира Зеленського, до кінця зими українці мають отримати доступ до цифрових паспортів:

"За допомогою смартфона громадяни України зможуть посвідчувати особу, подорожуючи залізницею, під час медичного обслуговування, банківських операцій тощо".

За словами прем’єра Гончарука, мета уряду: протягом трьох років оцифрувати всі державні послуги, а 50 основних послуг — вже у 2020 році.

Зокрема, уже цього року будуть оцифровані послуги, за якими найбільше — 80% звернень людей. Мова йде про реєстрацію ФОПів, юридичних осіб, "єМалятко", послуги для перевізників і будівельників, а також послуг для власників авто.

До 2024 року уряд поставив за мету перевести в онлайн 100% державних послуг.

"Загалом наша мета – зробити так, щоб усі відносини з державою людина могла здійснювати за допомогою звичайного смартфона та Інтернету. Зокрема, голосувати – і це наша мрія, і ми це зробимо – на президентських, парламентських чи місцевих виборах. Це виклик. Амбітний, але досяжний", – додав Зеленський.

У свою чергу розробники додатку "Дія" ставлять собі за мету досягти 10 млн. активних користувачів до кінця 2020 року. А вже в березні цього року всі мобільні оператори мають відмовитися від тарифікації даних для додатку "Дія".

Що з безпекою даних громадян

Створювати додаток "Дія" допомагали 35 спеціалістів-волонтерів від найбільшої в Україні аутсорсингової ІТ-компанії EPAM Systems. Вони приділили особливу увагу захисту персональних даних.

"Авторизація здійснюється через BankID, сам застосунок побудовано відповідно до кращих практик індустрії, усі дані передаються та зберігаються на смартфоні користувача виключно у зашифрованому вигляді, посилена процедура автентифікації між додатком та сервером", — розповідають в EPAM Systems.

"Слід зазначити, що дані користувачів не зберігаються на сторонніх сховищах, а передаються транзитом через захищений хмарний сервер", — додають в компанії.

Сервери EPAM для роботи "Дія" не використовуються. Для виявлення потенційних вразливостей мобільний додаток і його серверна частина пройшли кілька етапів перевірок, у тому числі тест на проникнення.

Серед 35 волонтерів компанії були архітектори, інженери, тестувальники, аналітики, фахівці з кібербезпеки. З кожним із волонтерів було підписано угоду про нерозголошення інформації.

Наші інтереси: 

Осучаснення контактів з державними органами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
держава
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Доречі, в онлайні теж черг вистачає - але вирішувати питання у цьому разі дещо складніше.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

не довіряю обрізаній, дикунській натурі дітей диявола

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Треба зважати, що дітьми диявола Ісус Хрестос називав фарисеїв, а не всіх євреїв.

Хоча, згоден, довіряти єврею за спиною якого стоять фарисеї, досить дико.

Сергій Білецький каже:
не довіряю обрізаній, дикунській натурі дітей диявола

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Спілкуючись із різноманітними державними органами низького та середнього рівня (як-то ЖЕКи, соцзабези тощо), українець із молодих років поступово мириться з тим, що вони так чи інакше стануть частиною його життя. Так сформувалося, доречі, покоління "людей черги", яким без специфічного середовища подібних контор важко уявити своє існування - адже у черзі можна принаймні поспілкуватися. Я до цієї категорії себе не відношу - бо мені у черзі стає дурно (хоч я й терплячий). А що їм залишиться робити, після того, як усі державні послуги перейдуть в онлайн?

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Доречі, в онлайні теж черг вистачає - але вирішувати питання у цьому разі дещо складніше.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Це наступний (?) крок до тотального контролю.
А "чіп у голові" вже далеко не "лякалка" священиків, про імплантацію в мозок оголосив Ілон Маск:
"8 лютого 2020
Засновник компаній Tesla та SpaseX Ілон Маск заявив, що його стартап Neuralink цього року продемонструє оновлення своєї технології інтерфейсу "мозок-комп’ютер", яка, за його словами, буде "приголомшливою".
Про це пише "CNet".
У липні минулого року Маск сказав, що технологія вже була випробувана на мавпі, яка була здатна управляти комп’ютером зі свого мозку. Тепер він виступив у своєму блозі, розповівши подробиці про розробки Neuralink." (Джерело)

Ця технологія безпечна лише у ПРАВовому суспільстві!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)