Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

Чим Росія корисна для Китаю у війні проти США – The Times (Великобританія)

Що може запропонувати китайському гігантові його маленький злісний напарник, крім величезного складу застарілої ядерної зброї? Відповідь - незрівнянний талант у гібридній та інформаційній війні.

20012201.jpg

Плямиста гієна - тотем Росії

У нинішній новій холодній війні химерну пару складають Сі Цзиньпін і Володимир Путін. Ніякі інші світові лідери не зустрічаються так часто, як ці двоє. Сі навіть назвав Путіна своїм «кращим другом». Але в порівнянні з 1950-ми ролі помінялися, пише Ніл Фергюсон (Niall Ferguson) - старший науковий співробітник Інституту Гувера в Стенфорді.

Зараз Китай - це гігант, а Росія - його злісний маленький напарник. Китай при Сі залишається дивно вірний доктрині Маркса і Леніна. Росія при Путіні повернулася до царизму.

Америку та її союзників ця нова химерна парочка спантеличує ще більше, ніж свого часу Сталін і Мао. В кінці 1940-х - на початку 1950-х років важко було не розпізнати загрозу в радянській державі. Зіткнувшись з необхідністю вибору між Сталіним і Гаррі Труманом (Harry Truman), Хрущовим і Дуайтом Ейзенхауером (Dwight Eisenhower), більшості західноєвропейських лідерів не доводилося замислюватися, чию ж їм зайняти сторону.

Сьогодні ж влада Китайської Народної республіки головним чином простягається в області економіки, ніж у військовій сфері. Цьому чинити опір набагато важче. Як наслідок у другій холодній війні є ряд особливостей, що значно відрізняють її від першої холодної війни.

Перша полягає в тому, що Америка настільки тісно переплетена з Китаєм, що досвідчені спостерігачі, такі як колишній секретар казначейства Генк Полсон (Hank Paulson), стверджують, що «розлука» - це помилка.

Ускладнення пов'язано не тільки з торгівлею та інвестиціями. Воно має також культурне підґрунтя. В цьому році в американських університетах вчаться майже 370 тисяч китайських студентів. За 30 років в рамках укладеної ще в 1958 році угоди з культурного обміну в Америку приїхало в цілому близько 50 тисяч радянських громадян.

Друга велика відмінність полягає в тому, що традиційні союзники Америки набагато менш готові виступати на стороні Вашингтона і проти Пекіна. Найбільш очевидно це стало в зв'язку зі справою компанії «Хуавей», китайським телекомунікаційним гігантом, світовим лідером в царині обладнання 5G. 

Уряд США попереджає всіх інших не закуповувати обладнання «Хуавей». Однак, лише жменька країн зробили крок назустріч, наприклад, Австралія підписалася на участь у бойкоті. Інші, головним чином, британський і німецький уряди майстерно маневрують і йдуть від удару (не в останню чергу тому, що жоден західний конкурент китайської компанії не може зрівнятися з нею за ціною).

Підписанням «першої стадії» угоди між Америкою і Китаєм 15 січня 2020 року сталося дещо важливе. Насправді, поле бою другої холодної війни перейшло від торгівлі до технологій.

Справа не тільки в тому, що Америка звертається до допомоги властей інших країн, щоб не допустити на ринки технології компанії «Хуавей». Вона також вдається до допомоги провідних світових виробників напівпровідникових виробів, таких як «Тайвань Семікондактор Мануфекчурінг Компані» (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), наполягаючи, щоб вони не продавали свої найсучасніші чіпи Китаю. Те ж саме відбувається і з компаніями, які продають обладнання, яке виробляє мікросхеми, наприклад, з голландською АСМЛ (ASML).

Крім того, існують і інші фронти в новій холодній війні, крім технологічної. Ключова битва, наприклад, йде за потоки капіталів. Американський уряд хотів би скоротити інвестиції США в Китаї. Але китайський уряд енергійно підбадьорює західні банки і керуючих активами.

Далі відбувається валютна конкуренція. З одного боку, Америка хоче зберегти міжнародну фінансову систему, де американський долар є домінуючою валютою для торгівлі і резервів. З іншого - китайські технічні гіганти «Алібаба» і «Тенсент» представляють платформи електронних платежів, які перевершують все, що Америка може запропонувати, в той час як Народний банк Китаю має намір запустити цифровий юань.

У міру інтенсифікації другої холодної війни роль Росії залишається досить незначною. Вона не є серйозним гравцем ані в області обладнання, ані в області програмного забезпечення. До того ж, вона грає незначну роль і у фінансовому відношенні: рублі нікому не потрібні, тому що санкції США вельми дієво ізолювали російську економіку.

Так що ж в такому випадку може запропонувати Путін, крім величезного складу переважно віджилої свій вік ядерної зброї і традиційних військових сил, які проявили себе, але навряд чи блискуче в Україні і в Сирії? Відповідь - незрівнянний талант до гібридної та інформаційної війни.

У минулі вихідні я вперше поїхав на Тайвань, чарівний острів, де можна зрозуміти, як би розвивалася історія Китаю, якби не відбулася революція 1949 року. За відсутності жахів і поневірянь тиранії Мао народ Тайваню побудував динамічну ринкову економіку та енергійну ліберальну демократію. Однак він постійно стикається з погрозами з боку Пекіна, який відмовляється визнавати його фактичну незалежність і прагне підпорядкувати його комуністичній партії. Остання форма подібних загроз - це масштабна кампанія з дезінформації в тайваньських соціальних мережах. Ця кампанія цілком очевидно задумана в Росії і зібрана в Китаї.

Наші інтереси: 

Розуміти, що представляє РФ для світу. Не плекати надій про можливу чесну взаємодію з цією країною, не вірити РФ у переговорах і будь-яких міждержавних взаєминах.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Необхідно використати жовтошкірих, косооких та криворуких як конструктивну екологічну силу

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Необхідно використати жовтошкірих, косооких та криворуких як конструктивну екологічну силу