Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп задушить Путіна під час другого терміну - Гаррі Табах

У ніч на 3 січня США ліквідували генерала іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані, якого у Вашингтоні вважають причетними до організації нападу на американське посольство в Багдаді 31 грудня 2019 року.

Тегеран пообіцяв жорстоко помститися за смерть Сулеймані і 8 січня випустив по американських авіабазах в Іраку від 15 до 35 ракет. У той же день сталася інша трагедія: після вильоту з міжнародного аеропорту Тегерана іранські військові збили український літак авіакомпанії МАУ.

Які наслідки для геополітичної обстановки матиме смерть Сулемані, чи не призведе загострення американсько-іранських відносин до третьої світової війни, а також про те, як ця ситуація позначиться на шансах президента США Дональда Трампа переобратися на другий термін, в інтерв'ю "Апострофу" розповів капітан першого рангу ВМС США у відставці ГАРРІ ТАБАХ.

- Чи очікували Штати, що Іран почне обстрілювати американські бази в Іраку?

- З огляду на те, що у нас є військові бази в Іраку, Афганістані, Сирії, ми завжди чекаємо нападу чи обстрілів. Ось, припустімо, наші бази в Європі - тут ми не очікуємо нападу. Завжди військові бази охороняються по-різному: там, де бойові дії, охорона більш ретельна. Однак варто зауважити, що удари іранців спеціально були нанесені таким чином, щоб не було жертв, а просто показати, що вони можуть нас бомбити, але не смертельно.

- Була версія, що Іран очікував агресивну реакцію від США у відповідь на обстріли.

- Наш президент Дональд Трамп дуже чітко висловлює свої думки. Я не знаю, чому люди кажуть, що він непередбачуваний. Він передбачуваний. Він каже, що, якщо у нас будуть людські жертви, ми відповімо.

І коли іранці бомбили наші посольства, загинув один цивільний - американець, тоді Трамп сказав: "Тут втрата життя, я вас зараз розбомблю". І якраз так вийшло, що Сулеймані (Касем Сулеймані - іранський військовий діяч, генерал-лейтенант, - "Апостроф") опинився в чужій країні, в якій був персоною нон грата і не мав права там перебувати. Для досвідченого терориста, генералом у мене язик не повертається його назвати, він зробив велику помилку, що перебував там один. І тоді американці прийняли блискавичне рішення: він один, не на своїй території, цивільні не постраждають, до того ж він не тільки Америкою та Ізраїлем оголошений терористом, а й ООН, - і ось у нас зараз є можливість "замочити його прямо в сортирі", кажучи словами Путіна.

Трамп наказав, і цього терориста знищили. Це була відповідь Ірану. Тепер Іран зрозумів, хто такий президент Трамп. Що в разі необхідності він прийме жорстке рішення. Трамп не людина війни, він не наривається на війну, а навпаки, прекрасно розуміє, що краще виграє, якщо економічно когось задушить, особливо з сьогоднішньою американською економікою.

Тому вони стали бомбити наші бази, кричати у себе в Ірані, що ось ми дали ляпаса американцям, але ніхто не загинув, ніхто не постраждав. Вони прекрасно знають, що і де на наших базах розташовано, і точно могли влучити своїми ракетами хоча б в якусь ціль.

- Тобто це була провокація?

- Це не провокація. Вони ж розуміють, що нас набагато більше і ми набагато сильніші. Але картина швидко змінилася через збитий літак МАУ.

- Позиція Росії устами Лаврова: "Цілеспрямовані акції держави-члена ООН щодо усунення офіційних осіб іншої держави-члена ООН, до того ж на території третьої суверенної держави без її відома, грубо порушують принципи міжнародного права і заслуговують на осуд". Чому РФ на стороні убитого Сулеймані?

загрузка...

- По-перше, Сулеймані - це хороший друг, можна сказати, бойовий товариш Володимира Володимировича (Путіна, - "Апостроф"). Він був частим гостем у Росії. І саме Сулеймані умовив Путіна ввести війська в Сирію.

Пан Лавров, напевно, не зовсім щиро це сказав. Тому що він розуміє, що Сулеймані - не офіційна особа, він персона нон грата в цій країні. Це можна порівняти з тим, як російські війська з'явилися в Криму - без розпізнавальних знаків і не визнаючи себе частиною якоїсь армії, але озброєні й у мундирі - вони терористи. Вони не військові - вони терористи, їх можна було розстріляти навіть без суду і слідства. Те ж саме і з Сулеймані - він не представник якоїсь держави, навіть ворожої. Він - терорист. І він вчиняв терористичний акт у той момент.

До того ж говорити представнику Росії "те, що сталося на території іншої суверенної держави"... ну, ви розумієте, для Росії смішно говорити таке. США не підписували жодного міжнародного або спільного договору з Іраном чи з Іраком, що ми будемо захищати їхні кордони та гарантуємо недоторканність їхніх кордонів. У нас такого договору з ними немає. А у Росії з Україною був. Тому тут вже пан Лавров якось зовсім не в собі.

- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?

- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.

- А як зміниться ставлення до України?

- Я думаю, буде краще.

- Чому?

- Тому що цього разу вже буде видно, що Україна не бере участі в наших виборах на боці одного з кандидатів. Я думаю, що Трамп знає важливість України, інакше він би не робив те, що робить, не дав би летальну зброю так швидко. І, я думаю, він "задушить" Путіна під час другого президентського терміну.

- А чи не буде повторної ситуації з тієї маніпуляцією з фінансовою допомогою Україні: мовляв, то даємо, то не даємо?

- Знову ж таки, це прерогатива президента. Кожен може дивитися на це по-різному. Трамп сказав: "Або звільніть вашого генпрокурора, або я вам не дам фіндопомогу". Ваш президент протестує. Тоді Трамп каже: "По-моєму, це була корупційна схема. Розслідуйте це". Ось що Трамп сказав. Тому що мова йде про громадянина Америки (віце-президента США Джо Байдена, - "Апостроф"), а не тільки тому, що він віце-президент. І потрібно розслідувати, чи брав участь громадянин США в корупційній схемі. Тобто Трамп захищав американські інтереси, а не тільки свої особисті, намагаючись прибрати Байдена як свого опонента.

- Просто ми говоримо про масштаби. Бо відомо, що корупція є скрізь.

- Є всюди. Але багато років перебуваючи в Україні, я зрозумів, що у вас дуже корумпована держава. Корупція - це ваш найбільший ворог. Навіть не війна, корупція - це те, що знищує Україну.

Трамп - людина грошей. Він дивиться, куди пішли гроші, як він може економічними методами боротися з кимось. І якийсь із його радників сказав, що в Україні, виявляється, величезна корупція. США не ідеальна країна - у нас жахлива бюрократія і теж присутня корупція. Тому Трамп за цим ретельно стежить, це його дратує більше, ніж будь-яка війна, ніж будь-які образи. Йому важливо розуміти призначення і корисність грошей, які виділяють США.

- Тобто ви не розглядаєте варіант, що Трамп намагався тиснути на розслідування проти сина Джо Байдена в обмін на фіндопомогу Україні?

- Навіть ваш президент сказав, що ніякого тиску не було. Я сто разів прочитав транскрипт цієї розмови, я не бачив ніякого тиску.

Тому політики все одно програють. Убив Сулеймані - погано, не вбив - теж погано. Дав гроші - погано, не дав грошей - теж погано. Шукають будь-яку причину, щоб усунути Трампа.

- Після того, як Іран завдав ракетних ударів по американських базах, у ЗМІ та в соцмережах можна було побачити багато побоювань, що ми на порозі третьої світової війни. Чи бачите ви загрозу для цього?

- У Ірану немає можливості почати з нами війну, це нереально. Подивіться, скільки у нас літаків, скільки у нас вертольотів. Ізольовані країни, такі як Іран, взагалі нічого не можуть зробити. Але з іншого боку, Перша світова війна почалася з нічого. У принципі, вся Європа процвітала і дуже добре жила, але хтось порушив цей договір. Друга світова війна готувалася довго. Тому ти ніколи не знаєш, коли, як і з якої причини почнеться війна. З цим треба бути дуже обережними.

Звичайно, головну роль тут відіграє не Іран. Росія відіграє велику роль в цьому - і захищає Іран від Сирії, і просуває його ядерну програму в інших країнах, багато чого робить для цієї бандитської країни. Ось це два союзники - Іран і Росія. І ні в кого з них інших союзників немає.


Катерина Шумило, Апостроф
Фото - Дмитро Олійник

Наші інтереси: 

Розуміти справжній розклад геополітики, у яких Росія - всесвітній терорист, а США - союзник України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Звучить обнадійливо. Від капітана першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табаха.

Цитата:
"- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?
- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.
- А як зміниться ставлення до України?
- Я думаю, буде краще."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Звучить обнадійливо. Від капітана першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табаха.

Цитата:
"- За вашими відчуттями, які шанси Трампа повторно стати президентом?
- У Росії ти знаєш, хто буде президентом ще до виборів. В Америці ти не знаєш, хто буде президентом, поки не відбудуться вибори. Я сподіваюся, що Трамп виграє знову. Його рейтинг виріс. І ось, коли він буде президентом вдруге, тоді все пристебніться ременями безпеки. Тому що, я сподіваюся, ситуація сильно зміниться, коли він знову стане президентом - і в ставленні до Росії, і в ставленні до України.
- А як зміниться ставлення до України?
- Я думаю, буде краще."

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Чи підходить це для ЦПІД Україна-США?

Ігор Каганець каже:
Центр постіндустріальних досліджень Україна-США працює! Чекаємо нових виступів, книжкових оглядів,...
2 години 58 хв тому переглянути

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)