Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Народ РФ пробачить Путіну пенсійну реформу за те, що підняв Росію з колін

Через два десятиліття після приходу до влади в РФ Володимир Путін відновив глобальний вплив РФ, але ризики в середині країни зростають. Російський лідер, який при владі найдовше з часів радянського диктатора Сталіна, починає стикатися з питанням про 2024 рік, рік президентських виборів в РФ. 

20010102.jpg

Володимир Путін з Біллом Клінтоном в Кремлі 4 червня 2000 р. Photo: Dirck Halstead/Hulton Archive

Через кілька місяців після свого дивовижного приходу до влади, тодішній 47-річний Володимир Путін на своєму першому кремлівському саміті прагнув догодити американському президенту Біллу Клінтону, починає свою статтю на Bloomberg Генрі Мейер (Henry Meyer).

Наступ полковника КДБ у відставці розпочався з вишуканої вечері з дикого кабана та гусака, після чого відбулася екскурсія його приватними приміщеннями та джазовим концертом, що розважав гостя, який грав на саксофоні, до півночі.

Пізніше Путін сказав, що він кинув бомбу, запитуючи, чи зможе Росія колись вступити в НАТО, західний військовий альянс, створений для протидії глобальним махінаціям Москви після Другої світової війни.

Через два десятиліття ворожнечі, включаючи майже шість років жорстких санкцій, розпочатих у зв'язку з війною РФ в Україні, відносини Росії з США та її союзниками рідко були більш загрозливими.

Путін, який виграв остаточний шестирічний президентський термін, дозволений конституцією в 2018 році, вже перевищив терміни 29 керівників групи семи. Він, здається, бере реванш, незважаючи на те, що він називає істеричною русофобією на Заході.

На саміті по Україні в Парижі минулого місяця Путін домінував над іншими учасниками зустрічі, вважає автор статті. Меркель, найпотужніший політичний діяч Європи останніх 15 років, відходить (з політичної арени), а Макрон, що має проблеми в середині країни, пов'язані з протестами, закликає НАТО припинити розглядати Росію як ворога. Інший засновник НАТО, Великобританія, планує нарешті вийти з ЄС вже цього місяця, створивши нові тріщини на континенті.

Путін нещодавно заявив про своєрідну перемогу в російській негласній гонці озброєнь, оголосив про перше в світі розгортання гіперзвукової зброї, яка, за його словами, може вражати цілі на континентах. 

"Радянський Союз грав в догонялки", - заявив Путін на зустрічі з вищим військовим керівництвом в Москві. "Сьогодні у нас є унікальна в сучасній історії ситуація: вони намагаються наздогнати нас".

За Путіна Росія відновила деяку геополітичну міць, якою володів Радянський Союз, роздратувавши більшість із 29 країн НАТО в цьому процесі. РФ поглибила зв’язки з Китаєм, анексувала Крим від України, повернула хід війни в Сирії, продала передові системи протиповітряної оборони Туреччині (яка є членом НАТО), досягнула великих угод з озброєння та нафти з ключовим союзником США, Саудівською Аравією. Крім цього була також Венесуела. І це було в той час, як вона нібито втручалася у вибори в США, Великобританії та інших місцях.

На думку журналіста, Росія знову є великою державою на Близькому Сході, і в Африці вона розширює свій вплив вперше протягом нетривалого часу. Кремль відновив військові зв'язки з регіональною владою Єгипту, а також у зруйнованій Лівії, де «супермен», підтримуваний російськими найманцями, бореться за владу з урядом в Триполі, який підтримується ООН.

Але попри весь свій успіх за кордоном Путін стикається зі зростаючими економічними та політичними ризиками через жорстку систему управління згори донизу, яку він встановив у країні, що тягнеться через 11 часових поясів. Зараз для Кремля дилема полягає в тому, як увічнити путінізм або "керовану демократію" після закінчення терміну Путіна у 2024 році.

Путін з обмеженим бюджетом повернув глобальний вплив, підкреслює автор статті, але зауважує, що вибудувана ним анемічна та сировинна економіка становить менше 8% від США, які витрачають на оборону більше, ніж вдвічі, ніж витрачає Росія на все, включаючи освіту та охорону здоров'я.

Росія навіть вирішила підвищити пенсійний вік минулого року, щоб заощадити гроші на пенсіях.

Очікується, що зростання економіки РФ цього року буде трохи вище 1%, і більшість економістів бачать у майбутньому приблизно 2% з причин, пов'язаних зі структурою путінської системи, яка надає перевагу стабільності перш за все. Коли світ у цілому зростає на рівні приблизно 3,5%, МВФ очікує, що частка російського світового виробництва майже вдвічі знизиться до 1,7% у 2024 році (тоді, як було 3% у 2013 році).

Путін неодноразово обіцяв досягти «значного економічного прориву» для населення, але реальні доходи продовжують падати, вони знизилися на 10% за останні п’ять років. З огляду на скорочення кар'єрних перспектив більше половини росіян у віці від 18 до 24 років хочуть емігрувати (опитування незалежного Центру Левади в листопаді).

На тлі зростаючого невдоволення рейтинг схвалення Путіна, який досягав майже 90% після анексії Криму, знизився до 68%, повідомляє Левада. І це при тому, що відсутня будь-яка політична конкуренція, а росіяни бояться висловлювати критику Путіну в телефонному опитуванні. (Усі мобільні дзвінки в Росії зараз записуються і зберігаються певний час у спеціальних центрах збору, відповідно до нового закону, призначеного для боротьби з тероризмом.)

30 грудня 1999 року Путін, тоді прем'єр-міністр РФ, відверто заявив, що колишній наддержаві знадобиться 15-річне зростання на 8%, щоб відповідати ВВП на душу населення тодішньої Португалії, яка навіть не «серед світових промислових лідерів».

Через день, напередодні Нового року, хворий президент Борис Єльцин відступив, сказавши Путіну "піклуватися про Росію". З новим керівництвом і зростаючими цінами на нафту Росія зросла в середньому приблизно на 7 % протягом наступних восьми років і 2012 року майже наздогнала Португалію перед тим, як знову відступити. Номінальний ВВП досяг би найвищого рівня (8-го місця) до того, як знизиться до 11-го місця у 2018 році (приблизно нарівні з Південною Кореєю, яка має лише 35% від кількості населення Росії).

Путін за допомогою Китаю та інших країн будує барикади, щоб захистити російську економіку від капризів фінансової системи, у якій домінує долар США, та від наслідків будь-яких додаткових санкцій.

Тим часом російський лідер, який при владі найдовше з часів радянського диктатора Сталіна, починає стикатися з питанням про 2024 рік (наступні президентські вибори в РФ). 

Хоча Путін неодноразово виключав можливість внесення змін до Конституції, щоб дозволити собі інший термін, жоден інший варіант перебування при владі не виглядає як безпечна ставка, резюмує Генрі Мейер. Створюється сцена для того, що може виявитися його найризиковішим гамбітом з усіх.

Наші інтереси: 

Розуміти геополітичні тенденції і бути готовими до нових викликів з боку нашого споконвічного ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Доволі об’єктивна стаття про ситуацію в Росії. Констатація фактів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Доволі об’єктивна стаття про ситуацію в Росії. Констатація фактів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!