Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Школи Сіетлу пропонують викладати на своїх уроках, що «математична освіта є расистською»

Категорія:

Світ:

В школах Сіетлу збираються викладати, що "математичні знання були привласнені західною культурою" та що "західна математика є расистською". Відомий американський економіст Лі Оганян застерігає освітян Каліфорнії від повторення цього дурного кроку.

 

mathematics2019.jpg

Gregory Johnston | Dreamstime.com

Цього місяця були опубліковані свіжі результати здачі тестів K-12 по Каліфорнії. Незважаючи на те, що через інфляцію після 2011 року витрати на кожного учня збільшилися на 26 відсотків – результати тестів залишаються низькими, а покращення йде черепашачим кроком. Лише 40 відсотків учнів у Каліфорнії опанували математику. Що ж треба робити? Ідея Сіетлу полягає в тому, щоб навчити своїх учнів, що американська математична освіта є расистською, вона використовується для пригнічення кольорових та знедолених людей, і її використовували для експлуатації природних ресурсів.
(K-12 – назва системи 12-річної освіти в США, яка оплачується державою. Приблизно відповідає нашій системі державної шкільної освіти – прим. перекладача)

За словами освітян Сіетлу навчання математики у США є прикладом «західної математики», яка очевидно є привласненням західними культурами математичних знань. Хоча всі погоджуються з тим, що два плюс два - це чотири, три помножити на три - дев'ять, і що в колі є триста шістдесят градусів – критики «західної математики» чіпляються за інші нюанси, наприклад: чому ми навчаємо дітей західній системі лічби, і не навчаємо, скажімо, тому, як рахують аборигени?

Безсумнівно, античні культури також використовували різну термінологію для позначення додавання, віднімання, множення та ділення. Можливо вони зосереджувались на геометричних фігурах, відмінних від трикутників та кіл. І кути секторів у колі вони вимірювали не градусами. І тепер здається, що математична освіта – при всій її абстрактності – має стати культурно та соціально відокремлена від тих західників (тобто людей західної культури), які її кооптували.

Нова запропонована програма з математики в Сіетлі буде подавати математичні правила в американських державних школах у такому вигляді, в якому ще ніхто цього не робив.

Учнів навчатимуть тому, що «західна математика» використовується, як інструмент влади та утиску, що вона позбавляє кольорових людей і громади громадянських прав. Їх навчатимуть тому, що «західна математика» обмежує економічні можливості кольорових. Їх навчатимуть тому, що кольорові були позбавлені математичних знань.

Якщо ви намагаєтесь зрозуміти логіку цього, то ви не одні. Що стосується мене, то я не можу зрозуміти, яким чином, наприклад, теорема Піфагора, або ще ширше – евклідова геометрія – можуть пригнічувати кольорових людей та громади. Або як ці основи математики були привласнені західною культурою.

Насправді, я дуже сумніваюся в тому, що людина будь-якої культури – західної чи іншої – багато думає про Піфагора або його теорему та про те, яким чином співвідношення сторін трикутника ганьбить кольорових або як воно використовується для сприяння WASP або багатіїв.

Пропозиція Сіетлу натякає, що місто буде більш успішним у навчанні математиці. Може і так, проте я не бачу жодних переконливих доказів, які б підтверджували цю точку зору. І я не бачу підстав, яким чином розповідання дітям про те, як їх пригнічує «західна математика» - призведе до кращих результатів навчання.

Наприклад: чи буде хтось краще розуміти геометрію, якщо узнає, що Піфагор, можливо, був вегетаріанцем, або що він, можливо, практикував містику? (Підозрюю, що ці дві практики знаходяться поза мейнстрімом західної культури. Але знову ж такі, а раптом Захід привласнив собі вегетаріанство та містику? Голова обертом!)

Чи будуть діти рахувати більш ефективно, якщо вчителі витрачатимуть тижні на викладання історії та використання китайського абаку?

Ідея Сіетлу про расистську математику вписується у сучасні каліфорнійські тенденції. У серпні минулого року каліфорнійські освітяни опублікували для публічного обговорення проект загальнодержавної навчальної програми з етнічних досліджень.

Ця каліфорнійська навчальна програма також зосереджена на расизмі та в значній мірі на ідеології, де все і вся скидається до купи під назвою «західний». Візьмемо, наприклад, капіталізм. Саме в цій програмі є найбільш необізнана економічна критика, яку я коли-небудь чув. Вона стверджує, що капіталізм – це інструмент влади та утиску (знайомі слова, чи не так?). Це ж саме те, що пасує освітянам Сіетлу!

Наскільки погано у каліфорнійських учнів з математикою, ви можете переконатись на простому завданні, яке було задано учням 11-класу: до квадратного кореня із 16 додайте кубічний корінь із 8.

Квадратний корінь із 16 дорівнює 4 (4 x 4), а кубічний корінь із 8 дорівнює 2 (2 x 2 x 2). Чотири плюс два дорівнює шість. Елементарно для 17-річного школяра, який вчив у школі математику, чи не так?

Ні. Тільки біля 37 відсотків учнів дали правильну відповідь. Це не набагато більше 25 відсотків – результат, який би був, якби учні просто угадували би правильну відповідь із чотирьох запропонованих. Нам необхідно або покращувати рівень математичної підготовки, або заманювати до нашого штату [тобто Каліфорнії] більш підготованих учнів.

Є кращий спосіб допомогти каліфорнійським дітям досягти успіхів у математиці, ніж розмови про расизм та політику ідентичності. Просто поверніть принципи математичної освіти, які використовували в штаті до появи Common Core.
(Common Core – діючий з 2010 року загальнодержавний стандарт навчальної програми з «мистецтва англійської мови» (знання лінгвістики, літератури та вміння використовувати мову)  та «математики». Common Core встановлює вимоги, що саме має знати учень по закінченні кожного року навчання у державній школі. - прим. перекладача)

До появи Common Core в Каліфорнії була власна навчальна програма з математики, розроблена на кафедрі математики Стенфордського університету.

Незалежна перевірка каліфорнійської програми з математики в до-«Common Core» епоху виставила штатові оцінку «А» і зазначила: «Якщо якійсь штат і має право на власні математичні стандарти – то це Каліфорнія. Стандарти «Золотого штату» уникають майже всіх підводних каменів інших штатів… Загалом, штат має першокласний план математичного вдосконалення.»

Проте, як зазначають експерти з освіти, математична складова Common Core не тільки не дотягує до кращих світових стандартів, але й не в змозі забезпечити належного подання математичних тем в системі К-12.
 
Не расизм і не привласнення математичних знань західниками є причиною слабкої математичної підготовки наших дітей. Все набагато простіше. Причиною є поганий навчальний план з математики, помилково затверджений штатом. Його можна легко покращити.

Взагалі, покращити результати в принципі неважко. Змініть навчальну програму та залучіть вчителів, які вміють викладати математику. Проте, на жаль, принаймні в Каліфорнії це практично неможливо здійснити на практиці.

 

Джерело: Lee Ohanian "Seattle Schools Propose To Teach That Math Education Is Racist—Will California Be Far Behind?" – 29 Oct. 2019 Hoover Daily Report (Щоденний вісник Гуверовського Інституту Стенфордського університету)

Переклав Володимир Щербина


Про автора
Лі Е. Оганян (Lee E. Ohanian) - старший науковий співробітник інституту Гувера, професор економіки та директор програми з макроекономічних досліджень імені родини Еттінгер в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі. Є радником кількох американських банків. Був економічним радником в Сенаті США та у Державній асамблеї штату Каліфорнія. Часто публікується у Wall Street Journal, San Francisco Chronicle та інших медіа.


Коментар «Народного Оглядача»
Розумні вчаться на чужих помилках. Варто вивчати американський досвід у різних галузях, брати собі краще і уникати тих помилок, які вони зробили.

Наші інтереси: 

Стежимо за подіями в США. Навчаємось не повторювати їхні помилки

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Справа не лише в недоліках шкільної програми, а й в ігнорування расових особливостей учнів. Мені якось про це розповідав один дипломат, який працював в Австралії. Діти аборигенів сприймали програму тільки до 4 класу - далі вони вже нічого не розуміли.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Справа не лише в недоліках шкільної програми, а й в ігнорування расових особливостей учнів. Мені якось про це розповідав один дипломат, який працював в Австралії. Діти аборигенів сприймали програму тільки до 4 класу - далі вони вже нічого не розуміли.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Добре, що в США потужна система приватних шкіл - саме там формується еліта.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ненависники білої раси вже не знають, як її паплюжити, тому вигадують всілякі нісенітниці.

Математика - не єдиний предмет, до якого вони чіпляються, аби кинути тінь на білих. Це видно так у науці, як і в літературі, мистецтві, кіні, екології...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !