Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нове розслідування Нідерландів про МН17: неприємності для Москви, можливості для України

Спецтема:

Нижня палата парламенту Нідерландів 8 жовтня одноголосно постановила провести нове розслідування за рейсом МН17 про те, чому Україна влітку 2014 року не «закрила небо» над Донецькою областю. У Кремлі радісно потирають руки, оскільки тупі і погано уявляють, до чого це може призвести.

191017parlamentniderlandiv.jpg

Парламент Нідерландів (Генеральні штати) - Палата представників
Парламент Нідерландів (Генеральні штати) - Палата представників

«Казус Марківа» в Італії, що призвів у сукупності з іншими факторами до кризи в її уряді і виключення з нього партії «Ліга», кремлівців нічому не навчив. Другий урок їм покажуть у Нідерландах – пише політолог Сергій Климовський.

Поки все йде ніби як за планом. Проросійське лобі в Нідерландах ініціювало розслідування і дебати про те, повинен був уряд України «закривати небо» чи ні. У Нідерландах усі так «втомилися від України», що знову охоче погодилися про неї поговорити довго і докладно.

Якщо лобі чесно відпрацьовує гроші Кремля, демонструючи рівень корупції в політикумі Нідерландів, то опозиція готова охоче поговорити, щоб пошпиняти уряд Марка Рютте, який був прем’єром і в 2014 році.

Уряд і партія Рютте теж готові охоче поговорити про Україну. Всі уряди люблять обговорювати події, що відбулися поза територією їх юрисдикції. Уряд Рютте не виняток.

У результаті нікого вмовляти не довелося і всі одностайно погодились поговорити про Україну.

Слідом за урядом і парламентом в розмову про Україну включилися і ЗМІ Нідерландів, для яких це вже скоріше внутрішня подія, ніж зовнішня. Скоро і блогери з соцмережами підтягнуться, демонструючи загальну «втому від України». Це на додаток до активного обговорення європейським політикумом і ЗМІ так званої «формули Штайнмаєра».

За океаном тему України активує Трамп – і хвиля звідти накриває Європу, викликаючи просто тотальну «втому від України». «Газпром» з «Північним потоком 2» теж не дає нікому забути про Україну.

Схоже, від України втомилися тільки московські пропагандисти і вся кремлівська рать, але соромляться зізнатися в цьому. Тому й кажуть, що від нас втомилися в Європі, в США, в Канаді, в Австралії і в Африці.

Нідерландці від нас не втомилися, на відміну від росіян, і згодні говорити про Україну до кінця року, і в наступному році теж. Зі свого боку, ми теж завжди готові цю розмову підтримати. Можемо навіть запропонувати провести спільний референдум або телеміст з виїздом полку «блакитних касок» на місце падіння Боїнга рейсу МН17 для кращого вивчення обставин справи.

Одностайне рішення парламенту Нідерландів поговорити про рейс МН17 і Україну – це просто подарунок долі і Кремля.

Говорити про нас і без нас довго в Амстердамі не зможуть, так що в нашому розпорядженні з’являється такий цікавий майданчик як трибуна в парламенті Нідерландів. Верховна Рада і МЗС можуть вже починати формувати для неї делегації і виписувати відрядження. Цей майданчик і заданий ракурс розмови про обов’язок «закривати небо» просто ідеальне місце для старту декількох цікавих запитів, а також спільних резолюцій і комюніке.

Наприклад, для спільної нідерландсько-української резолюції про початок РФ в 2014 р неоголошеної війни проти України як причини для «закриття неба». Адже для того, щоб вимагати «закрити небо», треба спочатку офіційно вказати на причину такої дії, тобто на Росію і її агресію. Без такої спільної резолюції дебати будуть безглуздими і непродуктивними. Вже передбачаю «радість» Лаврова, Захарової та всієї кремлівської раті від народження такої резолюції в Амстердамі.

Набагато більшу «радість» вони відчують від появи спільних нідерландсько-українських запитів в ООН, а також до парламентів Великобританії і США як гарантів суверенітету і територіальної цілісності України за Будапештським договором, з запитанням, що ними було зроблено в 2014 році для недопущення російської агресії проти України. Наскільки ці заходи були ефективними тощо.

Можна також направити спільний запит до Держдуми РФ на тему визнання і поваги нею суверенітету і територіальної цілісності України, а також з питань, суміжних з рейсом МН17.

Дуже цікава розмова може вийти. Особливо, якщо в Нідерланди прибудуть Цемах, Гіркін та інші особи, зустрічі з якими так жадає Слідчий комітет в Гаазі, створений Австралією, Бельгією, Малайзією, Нідерландами і Україною. Роботу його частково фінансує також Великобританія, громадяни якої теж загинули в рейсі МН17.

Де-факто дебати в парламенті Нідерландів стануть прелюдією до початку в березні 2020 року засідання суду в Гаазі щодо рейсу МН17. Наскільки активно в цих дебатах візьме участь Україна залежатиме від Верховної Ради і особисто від глави МЗС Вадима Пристайка.

В цілому, проросійське лобі в Нідерландах наколядувало Кремлю великі неприємності і там, де він їх найменше очікував. Не всі ідіоти однаково корисні.

Сергій Климовський 

Наші інтереси: 

Знати про можливості Україні і творчо їх застосовувати. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Радіймо, друзі !

А якщо вони скажуть, що РФ не при чому, але Україна, знаючи про те, що шахтарі захопили ракети і частина українських військових їм допомагає мала таки закрити небо ?

Я не меч, я тримаю меч.

Коментарі

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Радіймо, друзі !

А якщо вони скажуть, що РФ не при чому, але Україна, знаючи про те, що шахтарі захопили ракети і частина українських військових їм допомагає мала таки закрити небо ?

Я не меч, я тримаю меч.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Не варто вважати, що вони повні ідіоти або кінчені подонки. Вина Мордору доведена капітально і безсумнівно.

Рамес Веселий каже:
Радіймо, друзі !
А якщо вони скажуть, що РФ не при чому, але Україна, знаючи про те, що шахтарі захопили ракети і частина українських військових їм допомагає мала таки закрити небо ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!