Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Несподіване відродження афінських традицій в сучасному Гонконзі

Категорія:

У нас мало хто стежить за подіями в Гонконзі. А марно! Бо події там мають несподівані паралелі з подіями в нашій країні.

hongkongprotest.jpg

Photo: Anthony Kwan

Колись в полісах Давньої Еллади важливим місцем була агора. Це така собі центральна площа полісу, як би тепер сказали – «громадській простір». Саме на агорі буяло громадське життя, проходили політичні зібрання. А навколо агори були розташовані ремісничі майстерні і відбувалась торгівля.

Після кількох місяців акцій протесту, зіткнень з поліцією, коли «стражі порядку» почали переслідувати протестувальників не лише на вулицях, а навіть в метро і на вокзалах – гонконгці згадали досвід Еллади. Тепер мешканці Гонконгу збираються у великих торгівельних центрах – так званих «моллах». Там вони обговорюють ситуацію в країні, вивішують протестні гасла і масово співають. Формально гімном Гонконгу є гімн Китаю. Але за час протестів було написано пісню «Слава Гонконгу!», яка швидко поширилась і стала своєрідним гімном протестів. Деякі лідери думок вже пропонують зробити цю пісню гімном Гонконгу. Подивіться це відео, як гонконці масово співають цей неофіційний гімн. І як каже у цьому відео один з протестувальників: «Я нарешті усвідомив, чому люди з інших країн плачуть, коли співають свій національний гімн.»
 

Взагалі, ідея використати великі торговельні центри в якості сучасних агор – є доволі цікавою. Проте є одне але. Торгівля все більше перетікає в інтернет, і деякі прогнозисти побоюються, що поступово «жива» торгівля практично зникне. А якщо зникнуть сучасні молли-агори – то як це відіб’ється на демократії?


P.S. Для того, щоб зрозуміти, чим нам цікавий Гонконг, варто прочитати статтю Ігоря Каганця «Цивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільство». В Україні є зародок постіндустріального суспільства. Він ще дуже слабкий, але саме його намагається знищити Росія, яка будує у себе ультраіндустріальне суспільство за китайським зразком.

В Гонконзі так само є зародок постіндустріального суспільства. І інспірований владою Китаю конфлікт є насправді цивілізаційним конфліктом, спробою ультраіндустріального Китаю знищити постіндустріальні зародки в Гонконзі. Тому для нас є важливим стежити за подіями в Гонконзі, навіть якщо вони нібито й не мають прямого стосунку до цього конфлікту цивілізацій.

До речі, самі гонконгці влаштовують масові перегляди документальних фільмів про нашу Революцію Гідності. А ще серед протестувальників були помічені українські прапори, які гонконгці піднімали, як символи свободи.

 

Наші інтереси: 

Необхідно стежити за зародками постіндустріального світу

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що Сінгапур і Гонконг, які є виразниками ультраіндустріальних і постіндустріальних тенденцій, знаходяться майже поруч.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що Сінгапур і Гонконг, які є виразниками ультраіндустріальних і постіндустріальних тенденцій, знаходяться майже поруч.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаво.гонконгці симпатичні.Дякую.Володимире.