Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Виявилося, що сир викликає залежність, подібну до наркотичної

Світ:

Спецтема:

Експерти з Мічиганського університету (США) вивчали харчову залежність від піци і з'ясували, що найбільше цьому сприяє велика кількість сиру, адже у складі сиру є казеїн (головний білковий компонент молока). При перетравленні казеїну в організмі людини виробляються опіати, а саме - казоморфіни, завдяки яким після вживання сиру людина відчуває приємне розслаблення.

Сир - незамінний компонент так званих дієт для підвищення настрою, - каже Владислав Сластін, президент Ліги фітнес-дієтологів та нутріціологів, член Американської асоціації харчування. Крім сиру, у таких дієтах присутні банани, бобові, шоколад. Ці продукти містять L-троптофани, що є амінокислотами, які сприяють виробленню в організмі серотоніну, гормону щастя, пише газета "Експрес".

L-троптофани призначають як лікарський засіб при депресіях, тривожності, неврозах, безсонні, розладах уваги, болях голови, мігренях, ПМС. А у сирі він міститься в натуральному вигляді.

Для порівняння: у 100 грамах червоної ікри міститься 960 міліграмів триптофану, чорної - 910, а у сирі - 780. Після споживання сиру людина справді відчуває підвищення настрою, задоволення, триптофан сприяє зняттю стресу.

 Казеїни - це білки коров'ячого молока. У процесі їх розпаду в організмі вивільняються опіати, казоморфіни. У чашці молока міститься приблизно 6 грамів казеїну, а от у 100 грамах сиру - понад 20 грамів казеїну. Казеїни повільніше всмоктуються та довше затримуються в організмі - до семи годин.

Крім того, у складі сиру є споріднена з амфетаміном речовина - фенілетиламін. Його ще називають "гормоном кохання", адже саме він у великих кількостях виробляється у мозку закоханих людей. Це своєрідний природний наркотик, під впливом якого людина відчуває романтичну закоханість, а її поведінка нагадує дії людини в легкому ступені сп'яніння. Саме фенілетиламін відіграє основну роль у виникненні кохання з першого погляду. І ця речовина міститься у сирі та шоколаді.

Якщо сир діє як наркотик, його треба вживати обережно, як і будь-який продукт. Сир є дуже цінним, адже це джерело кальцію, фосфору, вітамінів А, В2, В12, амінокислот і білка. А ще він дуже поживний: у середньому, калорійність сиру становить 350 кілокалорій на 100 грамів. Найбільш калорійними є тверді сири (пармезан, швейцарський сир, чеддер, маасдам, емменталь тощо - їх калорійність сягає 340-420 кілокалорій) та м'які сири (камамбер, брі, горгонзола, рокфор тощо - 350-400 кілокалорій).

Напівтверді (російський, голландський, гауда тощо) містять 300-350 кілокалорій, а сири на кшталт сулугуні, бринзи, фети, моцарели, адигейського, так звані розсольні - 215-300 кілокалорій. Що калорійніший сир, то більше в ньому білків, значить, амінокислот, які приносять задоволення.

Наші інтереси: 

Знати про результати сучасних досліджень їжі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Згоден! Але тільки з "знайомим" сиром! Тримав козу і мав свій сир! тепер не можу знати подібний, чи кращий сир.

Гарно, дуже гарно.

Коментарі

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Згоден! Але тільки з "знайомим" сиром! Тримав козу і мав свій сир! тепер не можу знати подібний, чи кращий сир.

Гарно, дуже гарно.

Зображення користувача Дмитро Вернигора.
0
Ще не підтримано

Траплялося чути, що деякі люди після продуктів з маркету не бажали їсти той же натуральний харч. Думаю, що звикання викликає не тільки сир, а й інші "продукти".

Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то... ти щасливий.                   (Г.Сковорода)