Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 32
  • Переглядів: 34

Екзистенційний ворог Сполучених Штатів Америки – Росія, Китай чи Євросоюз? (+аудіо)

Насправді ні Росія, ні Китай, ні жодна інша держава не є смертельною загрозою для США. Такою загрозою є лише російсько-китайський блок, спонсорований Євросоюзом.  

190825yes-rf-knr.jpg

Континентальний блок - Continental Bloc
Континентальний блок - Continental Bloc

Аудіоверсія статті: Екзистенційний ворог Сполучених Штатів Америки – Росія, Китай чи Євросоюз?

Тріада глобальної влади

Як відомо, є три головні засоби впливу і влади – знання, багатство, сила. Для того, щоб держава була глобальним гравцем, вона повинна мати  високий творчий потенціал, потужну економіку і могутню армію.  

США – єдина наддержава

Цими трьома обов’язковими складниками наддержави володіють лише США. Вони є головним світовим центром інновацій, мають найпотужнішу економіку (24% світового ВВП) і наймогутнішу армію.

Китай – світова фабрика

Китай не є наддержавою, оскільки з трьох зазначених вище компонентів володіє лише потужною економікою (15% ВВП) – другою після США. Творчий потенціал Китаю зазвичай зводиться до крадіжки новацій з США і Європи. Попри нарощування армії, Китай традиційно не вміє і не любить воювати – свої завоювання він здійснює за допомогою повільного проникнення в економіки інших країн. Головна зброя Китаю – гроші й корупція.

Росія – світовий хижак

За економічним рівнем Росія не входить навіть у десятку найрозвиненіших держав, її частка у світовому ВВП не перевищує 2%. Щодо творчості, то Росія завжди займалася переважно плагіатом західних розробок. Нині вона відстає навіть від КНР – це видно з того, що Росія продає Китаю в основному сировину, а купляє високотехнологічну техніку.

Світова першість Росії не в економіці і не в інноваціях, а в спрямованості на ведення війни. Завоювання інших народів – це російська національна ідея. Росіяни бачать агресивну політику власної країни як природний і єдино можливий для неї стан. Будь-який інший стан – згубний. За військовою могутністю РФ поступається тільки Сполученим Штатам.

Західна Європа – знання і технології

Після виходу Британії з Євросоюзу, провідна роль у ЄС належить Німеччині та Франції. Німеччина має найпотужнішу в Європі економіку (4.6% світового ВВП). Франція економічно слабкіша (3% ВВП), зате володіє ядерною зброєю і залишками колоніальної імперії.

Стара Європа зациклена на власному комфорті, а тому ще менш войовнича, ніж Китай. Вона категорично не бажає захищатися. Її головний козир – високий рівень науки і технологій, в тому числі фінансових.

З причини домінування лівацької ідеології зрівнялівки і, відповідно, орієнтації на посередність, Євросоюз втрачає творчий потенціал. Тим не менше, в порівнянні з Росією і Китаєм, Західна Європа залишається  безумовним творчим лідером.   

Антиамериканський блок ЄС–РФ–КНР

Китай, Росію, Німеччину і Францію об’єднують антиамериканські настрої. Фундаментом їх ворожості до США є ліва ідеологія етатизму – від європейської соціал-демократії до китайського комунізму. Сенс етатизму полягає в пануванні паразитичного державного апарату над аморфними натовпами.

На протилежному світоглядно-ідеологічному полюсі перебуває американський республіканізм, він же – національний солідаризм. Це права ідеологія. Згідно з нею, держава є продуктом творчості вільного озброєного народу. Республіканізм – це різновид націоналізму.

Як ми вже згадували, є три головні засоби впливу – знання, багатство, сила. Світова наддержава повинна перебувати на провідних позиціях по кожному з трьох означених засобів. Нині цією глобальною тріадою влади володіють лише США. Жоден з головних противників США – з ЄС, РФ і КНР – цією тріадою не володіє. Проте вона складається внаслідок їх об’єднання: ЄС – «знання», Китай – «багатство», РФ – «сила».  

Екзистенційний ворог і його формування 

Екзистенційним ворогом називають того, хто спроможний припинити твоє існування (екзистенцію), тобто знищити організаційно і фізично. Окремо ЄС, РФ чи КНР не є для США екзистенційною загрозою. Такою загрозою є лише їх союз – Континентальний блок. Нині він активно формується – і про це свідчать об’єктивні показники.

У російсько-китайській торгівлі відбувається стрімкий перехід на валюту Євросоюзу: протягом року частка євро зросла в 54 рази – з 0,7% в першому кварталі 2018 року до 37,6% в першому кварталі 2019-го. Водночас за останній рік частка юанів у валютних резервах Росії зросла у 147 разів.

Німецькі компанії стабільно збільшують свої інвестиції в Росію. Головними торговими партнерами Росії є 1) Китай і 2) Німеччина. Неофіційним оформленням союзу ЄС–РФ є Північний потік-2.

Від 2016 року головним торговим партнером Німеччини є Китай. Китай активно допомагає Росії у створенні автономного і повністю контрольованого державою Інтернету. Росія відкриває в Китаї вищі навчальні заклади. Проте головним у відносинах Росії і Китаю є військово-технічна співпраця, зокрема у сфері мілітаризації космосу.

Співпраця Росії і Китаю має синергетичний характер: володіючи потужним агентурним і корупційним ресурсом, росіяни допомагають китайцям проникати в Європу і брати під контроль цілі сектори економіки. Обидві держави підривають основи західної демократії, просувають лівацьку ідеологію і пропагують диктаторську модель держави.

Наголосимо, що формування блоку ЄС–РФ–КНР як екзистенційної загрози для США відбувається приховано, рішуче і зі зростаючим прискоренням.

Чи можна зупинити формування Континентального блоку?

Формування російсько-китайського союзу вже не зупинити. Це стало очевидним після загострення торгової війни між США і Китаєм. Якщо раніше Китай зверхньо ставився до Росії, то тепер зрозумів, що без російської військово-політичної підтримки він гарантовано програє Штатам. Символічним початком нового етапу зближення РФ і КНР стало демонстративне спільне російсько-китайське патрулювання повітряного простору поблизу Південної Кореї 23 липня 2019 року. Міністерство оборони Росії заявило, що операція була «першим спільним повітряним патрулем з використанням літаків далекого радіусу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні».

Так що відвернути російсько-китайське зближення вже нереально. Ці країни взаємно притягує не лише наявність спільного ворога в особі США, а й народний менталітет, диктаторська модель держави, інтелектуальний паразитизм і загальний курс на формування ультраіндустріального суспільства. Ультраіндáстріал – це та ж сама індустріальна диктатура, але радикально посилена комп’ютеризованими технологіями стеження, контролю та промивання мізків.

Для недопущення формування рабовласницького Континентального блоку впливати можна лише на Західну Європу. Без європейських інновацій, знань і технологій Континентальний блок не відбудеться. Як це можна здійснити – розглянемо в наступній статті.

Автор статті: 
Ігор Каганець, футуролог, головний редактор сайту "Народний Оглядач" AR25.ORG

Продовження: Цивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільство.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Наші інтереси: 

Зупинити формування рабовласницького, антиамериканського і антиукраїнського Континентального блоку. 

В тему: 
А що як Росія не розпадеться: фактор ультраіндустріального КитаюНеоголошений союз: Росія і Китай виходять на новий рівень військового партнерстваАмериканський форсаж: постіндустріальний перехід України відбудеться під протекторатом США (+відео)Чи можна зменшити загрозу стратегічного союзу між Китаєм і Росією – The Washington Post, СШАКитай купує Німеччину: Континентальний блок формується тихо і непомітноКремль навіть не загрожує Німеччині, він бере її у спільники – РайтшустерПерехоплення управління: історичні приклади і уроки на майбутнє«Росія може вижити лише в ролі хижака» – російська національна ідеяІндустріальна хвиля: як з’явилися масова освіта і лінійний час - Елвін ТоффлерСША хочуть завадити Китаю купити Мотор Січ. Помічник президента США з нацбезпеки Джон Болтон приїхав до УкраїниЦивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільствоНовітнє зближення Росії і Китаю має синергетичний характер – Foreign Affairs (США)
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дуже вчасна стаття. Дякую, Ігоре !
Слід ширити її скрізь, де наш "цвіт" :), що скромно робою і я.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дуже вчасна стаття. Дякую, Ігоре !
Слід ширити її скрізь, де наш "цвіт" :), що скромно робою і я.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

А чи до головної зброї Китаю не можна додати її демографію ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чисельність населення держави - це важливий компонент її впливовості. Що більше людей, то кращі можливості для формування сили, багатства і знань.

Зірка Вітошинська каже:
А чи до головної зброї Китаю не можна додати її демографію ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Згадані у статті головні компоненти влади - знання, багатство, сила - використовуються для розрахунку геополітичного індексу. Про це у статті Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дослідженню владної тріади футуролог Елвін Тоффлер присвятив свою книгу "Power Shift: Knowledge, Wealth, and Violence at the Edge of the 21st Century" (1990) - в українському перекладі: Нова парадигма влади. Знання, багатство й сила (2007).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Богдан Бень.
0
Ще не підтримано

Дуже потрібна і корисна стаття! Саме думав де ж знайти достатньо гарних фактів і цифр для пояснення Континентального блоку і ось тут все вичерпно наведено! І ще й Мотор-Січ тепер додалася. Все стає очевиднішим...

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Про це вже відверто пишуть аналітичні центри: Неоголошений союз: Росія і Китай виходять на новий рівень військового партнерства

Богдан Бень каже:
Дуже потрібна і корисна стаття! Саме думав де ж знайти достатньо гарних фактів і цифр для пояснення Континентального блоку і ось тут все вичерпно наведено! І ще й Мотор-Січ тепер додалася. Все стає очевиднішим...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Опубліковано англомовний варіант цієї статті: The existential enemy of the United States of America. Russia, China or the European Union?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!