Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 41
  • Переглядів: 44

Екзистенційний ворог Сполучених Штатів Америки – Росія, Китай чи Євросоюз? (+аудіо)

Насправді ні Росія, ні Китай, ні жодна інша держава не є смертельною загрозою для США. Такою загрозою є лише російсько-китайський блок, спонсорований Євросоюзом.  

190825yes-rf-knr.jpg

Континентальний блок - Continental Bloc
Континентальний блок - Continental Bloc

Аудіоверсія статті: Екзистенційний ворог Сполучених Штатів Америки – Росія, Китай чи Євросоюз?

Тріада глобальної влади

Як відомо, є три головні засоби впливу і влади – знання, багатство, сила. Для того, щоб держава була глобальним гравцем, вона повинна мати  високий творчий потенціал, потужну економіку і могутню армію.  

США – єдина наддержава

Цими трьома обов’язковими складниками наддержави володіють лише США. Вони є головним світовим центром інновацій, мають найпотужнішу економіку (24% світового ВВП) і наймогутнішу армію.

Китай – світова фабрика

Китай не є наддержавою, оскільки з трьох зазначених вище компонентів володіє лише потужною економікою (15% ВВП) – другою після США. Творчий потенціал Китаю зазвичай зводиться до крадіжки новацій з США і Європи. Попри нарощування армії, Китай традиційно не вміє і не любить воювати – свої завоювання він здійснює за допомогою повільного проникнення в економіки інших країн. Головна зброя Китаю – гроші й корупція.

Росія – світовий хижак

За економічним рівнем Росія не входить навіть у десятку найрозвиненіших держав, її частка у світовому ВВП не перевищує 2%. Щодо творчості, то Росія завжди займалася переважно плагіатом західних розробок. Нині вона відстає навіть від КНР – це видно з того, що Росія продає Китаю в основному сировину, а купляє високотехнологічну техніку.

Світова першість Росії не в економіці і не в інноваціях, а в спрямованості на ведення війни. Завоювання інших народів – це російська національна ідея. Росіяни бачать агресивну політику власної країни як природний і єдино можливий для неї стан. Будь-який інший стан – згубний. За військовою могутністю РФ поступається тільки Сполученим Штатам.

Західна Європа – знання і технології

Після виходу Британії з Євросоюзу, провідна роль у ЄС належить Німеччині та Франції. Німеччина має найпотужнішу в Європі економіку (4.6% світового ВВП). Франція економічно слабкіша (3% ВВП), зате володіє ядерною зброєю і залишками колоніальної імперії.

Стара Європа зациклена на власному комфорті, а тому ще менш войовнича, ніж Китай. Вона категорично не бажає захищатися. Її головний козир – високий рівень науки і технологій, в тому числі фінансових.

З причини домінування лівацької ідеології зрівнялівки і, відповідно, орієнтації на посередність, Євросоюз втрачає творчий потенціал. Тим не менше, в порівнянні з Росією і Китаєм, Західна Європа залишається  безумовним творчим лідером.   

Антиамериканський блок ЄС–РФ–КНР

Китай, Росію, Німеччину і Францію об’єднують антиамериканські настрої. Фундаментом їх ворожості до США є ліва ідеологія етатизму – від європейської соціал-демократії до китайського комунізму. Сенс етатизму полягає в пануванні паразитичного державного апарату над аморфними натовпами.

На протилежному світоглядно-ідеологічному полюсі перебуває американський республіканізм, він же – національний солідаризм. Це права ідеологія. Згідно з нею, держава є продуктом творчості вільного озброєного народу. Республіканізм – це різновид націоналізму.

Як ми вже згадували, є три головні засоби впливу – знання, багатство, сила. Світова наддержава повинна перебувати на провідних позиціях по кожному з трьох означених засобів. Нині цією глобальною тріадою влади володіють лише США. Жоден з головних противників США – з ЄС, РФ і КНР – цією тріадою не володіє. Проте вона складається внаслідок їх об’єднання: ЄС – «знання», Китай – «багатство», РФ – «сила».  

Екзистенційний ворог і його формування 

Екзистенційним ворогом називають того, хто спроможний припинити твоє існування (екзистенцію), тобто знищити організаційно і фізично. Окремо ЄС, РФ чи КНР не є для США екзистенційною загрозою. Такою загрозою є лише їх союз – Континентальний блок. Нині він активно формується – і про це свідчать об’єктивні показники.

У російсько-китайській торгівлі відбувається стрімкий перехід на валюту Євросоюзу: протягом року частка євро зросла в 54 рази – з 0,7% в першому кварталі 2018 року до 37,6% в першому кварталі 2019-го. Водночас за останній рік частка юанів у валютних резервах Росії зросла у 147 разів.

Німецькі компанії стабільно збільшують свої інвестиції в Росію. Головними торговими партнерами Росії є 1) Китай і 2) Німеччина. Неофіційним оформленням союзу ЄС–РФ є Північний потік-2.

Від 2016 року головним торговим партнером Німеччини є Китай. Китай активно допомагає Росії у створенні автономного і повністю контрольованого державою Інтернету. Росія відкриває в Китаї вищі навчальні заклади. Проте головним у відносинах Росії і Китаю є військово-технічна співпраця, зокрема у сфері мілітаризації космосу.

Співпраця Росії і Китаю має синергетичний характер: володіючи потужним агентурним і корупційним ресурсом, росіяни допомагають китайцям проникати в Європу і брати під контроль цілі сектори економіки. Обидві держави підривають основи західної демократії, просувають лівацьку ідеологію і пропагують диктаторську модель держави.

Наголосимо, що формування блоку ЄС–РФ–КНР як екзистенційної загрози для США відбувається приховано, рішуче і зі зростаючим прискоренням.

Чи можна зупинити формування Континентального блоку?

Формування російсько-китайського союзу вже не зупинити. Це стало очевидним після загострення торгової війни між США і Китаєм. Якщо раніше Китай зверхньо ставився до Росії, то тепер зрозумів, що без російської військово-політичної підтримки він гарантовано програє Штатам. Символічним початком нового етапу зближення РФ і КНР стало демонстративне спільне російсько-китайське патрулювання повітряного простору поблизу Південної Кореї 23 липня 2019 року. Міністерство оборони Росії заявило, що операція була «першим спільним повітряним патрулем з використанням літаків далекого радіусу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні».

Так що відвернути російсько-китайське зближення вже нереально. Ці країни взаємно притягує не лише наявність спільного ворога в особі США, а й народний менталітет, диктаторська модель держави, інтелектуальний паразитизм і загальний курс на формування ультраіндустріального суспільства. Ультраіндáстріал – це та ж сама індустріальна диктатура, але радикально посилена комп’ютеризованими технологіями стеження, контролю та промивання мізків.

Для недопущення формування рабовласницького Континентального блоку впливати можна лише на Західну Європу. Без європейських інновацій, знань і технологій Континентальний блок не відбудеться. Як це можна здійснити – розглянемо в наступній статті.

Автор статті: 
Ігор Каганець, футуролог, головний редактор сайту "Народний Оглядач" AR25.ORG

Продовження: Цивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільство.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Наші інтереси: 

Зупинити формування рабовласницького, антиамериканського і антиукраїнського Континентального блоку. 

В тему: 
А що як Росія не розпадеться: фактор ультраіндустріального КитаюНеоголошений союз: Росія і Китай виходять на новий рівень військового партнерстваАмериканський форсаж: постіндустріальний перехід України відбудеться під протекторатом США (+відео)Чи можна зменшити загрозу стратегічного союзу між Китаєм і Росією – The Washington Post, СШАКитай купує Німеччину: Континентальний блок формується тихо і непомітноКремль навіть не загрожує Німеччині, він бере її у спільники – РайтшустерПерехоплення управління: історичні приклади і уроки на майбутнє«Росія може вижити лише в ролі хижака» – російська національна ідеяІндустріальна хвиля: як з’явилися масова освіта і лінійний час - Елвін ТоффлерСША хочуть завадити Китаю купити Мотор Січ. Помічник президента США з нацбезпеки Джон Болтон приїхав до УкраїниЦивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільствоНовітнє зближення Росії і Китаю має синергетичний характер – Foreign Affairs (США)
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Дуже вчасна стаття. Дякую, Ігоре !
Слід ширити її скрізь, де наш "цвіт" :), що скромно робою і я.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

А чи до головної зброї Китаю не можна додати її демографію ?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чисельність населення держави - це важливий компонент її впливовості. Що більше людей, то кращі можливості для формування сили, багатства і знань.

Зірка Вітошинська каже:
А чи до головної зброї Китаю не можна додати її демографію ?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Згадані у статті головні компоненти влади - знання, багатство, сила - використовуються для розрахунку геополітичного індексу. Про це у статті Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Дослідженню владної тріади футуролог Елвін Тоффлер присвятив свою книгу "Power Shift: Knowledge, Wealth, and Violence at the Edge of the 21st Century" (1990) - в українському перекладі: Нова парадигма влади. Знання, багатство й сила (2007).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Богдан Бень.
0
Ще не підтримано

Дуже потрібна і корисна стаття! Саме думав де ж знайти достатньо гарних фактів і цифр для пояснення Континентального блоку і ось тут все вичерпно наведено! І ще й Мотор-Січ тепер додалася. Все стає очевиднішим...

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Про це вже відверто пишуть аналітичні центри: Неоголошений союз: Росія і Китай виходять на новий рівень військового партнерства

Богдан Бень каже:
Дуже потрібна і корисна стаття! Саме думав де ж знайти достатньо гарних фактів і цифр для пояснення Континентального блоку і ось тут все вичерпно наведено! І ще й Мотор-Січ тепер додалася. Все стає очевиднішим...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Опубліковано англомовний варіант цієї статті: The existential enemy of the United States of America. Russia, China or the European Union?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!