Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

За голосом людини можна дізнатися, як вона виглядає і де перебуває - WSJ

Сучасні технології штучного інтелекту дозволяють отримувати все більше інформації про людину за звуком її голосу. За цими даними можна визначити зріст, вагу, вік або дізнатися, де людина перебуває — у приміщенні чи на вулиці. Це допоможе поліції вистежувати злочинців, банкам — ідентифікувати шахраїв, які видають себе за клієнтів, медикам — на початкових стадіях виявляти деменцію або депресію. 

TheБабель коротко переказав матеріал The Wall Street Journal про те, що можна дізнатися про людину за голосом і чому це може багатьом не сподобатись.

Фахівець з машинного навчання в університеті Карнегі-Меллона Рита Сінгх вимірює десятки характеристик людського голосу, таких як хрипота або тремтіння. Вона виділяє і мікрооб'єми повітря, які створюють звукові хвилі голосу. За її словами, те, як вони резонують у голосовому тракті, разом з іншими характеристиками, дозволяє зрозуміти структуру черепа, зріст, вагу або визначити, де людина перебуває — у приміщенні чи на вулиці. «Люди протягом століть знали, що голос несе інформацію, але не могли її виміряти. Тепер це можливо завдяки штучному інтелекту».

Дослідження Сінгх фінансує Департамент внутрішньої безпеки США. Деякі результати уже використовують, щоб скласти фоторобот підозрюваного. Правоохоронці розраховують, що в найближчому майбутньому для ідентифікації злоцинця чи його місцеперебування аудіозаписи будуть такими само корисними, як і відео.

У банківській сфері технології голосової біометрії використовуються для боротьби з шахраями уже кілька років. Ця інформація дозволяє перевірити особу того, хто дзвонить у службу підтримки, представляючись клієнтом банку.

Компанія із захисту інформації Pindrop аналізує дані 1 380 аудіопараметрів. Це допомагає визначити тип дзвінка — з мобільного чи стаціонарного телефону, або ж через інтернет. Особливо це корисно під час дзвінків з-за кордону. Таким чином банки отримують «голосові відбитки» тих, хто дзвонить, і позначають телефонних шахраїв.

Компанія Nuance Communications Inc. досліджує такі чинники людської мови, як тон, ритм, діалект, словниковий запас, граматику і структуру речень. Це допомагає розпізнавати стать, вік, рідну мову абонента, а також визначати, чи є голос синтетичним або записаним. За словами глави підрозділу з безпеки і біометрії Nuance Бретта Беранека, ця технологія допомогла одному банку викрити шахрая, який протягом року вкрав десятки мільйонів доларів.

Компанія Biocatch пропонує банкам комплексне рішення. Аудіодані дзвінків порівнюються з іншою біометричною та поведінковою інформацією про клієнтів. Наприклад, за тим, як людина тримає смартфон і з якою силою тисне на кнопки, можна визначити її вік.

Однак експерти з безпеки говорять і про ризики при зборі біометричних даних. Злам чи продаж такої бази даних набагато гірше за крадіжку номера банківського рахунку, картки або страховки, оскільки «фізичні особливості клієнта є вродженими і незмінними».

Наші інтереси: 

Нові технології роблять дива!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Мій рідний брат може розмовляти моїм голосом так, що рідні не розпізнають. Без жартів :)

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дивитись фільм «Орлиний зір» (2008) онлайн безкоштовно (див. з 59 хвилини)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

...Кто же на Чатле думает правду?....
Відкрито набір на курси по зміні фізичних параметрів голосу!
Всього за тисячу доларів Ваш голос не впізнають навіть рідні!

Жарт :)))

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Мій рідний брат може розмовляти моїм голосом так, що рідні не розпізнають. Без жартів :)

https://t.me/ETEPHET